Curling - Pyeongchang 2018 Winter Olympics - Men's Final - Sweden v U.S. - Gangneung Curling Center - Gangneung, South Korea - February 24, 2018 - Vice-skip Tyler George of the U.S. and skip John Shuster of the U.S. react. REUTERS/John Sibley
REUTERS/John Sibley

OSMI ODJEČAK KLJUČAN

PRVO OLIMPIJSKO ZLATO U CURLINGU ZA AMERIKANCE U POVIJESTI U finalu savladali favoriziranu Švedsku, bronca Švicarskoj

AUTOR:
 • OBJAVLJENO:
 • 24.02.2018. u 10:45

 • Američka muška reprezentacija u curlingu na čelu s kapetanom Johnsom Shusterom osvojila je naslov olimpijskih pobjednika na ZOI u Pjongčangu, Amerikanci su u finalu svladali favorizirane Šveđane, koje je predvodio Niklas Edin, sa 10-7.

  Ključnim se pokazao osmi odsječak igre u kojemu su Amerikanci osvojili čak pet bodova kojima su stigli do nedostižnog vodstva od 10-5. Nakon sedam "endova" rezultat je bio 5-5 i činilo se kako će finale biti neizvjestan do samoga kraja, no u osmom "endu" velike pogreške napravili su i treći i četvrti švedski igrač Oskar Eriksson i Nikals Edin te su ponudili Johnu Shusteru mogućnost da svojim posljednjim hicem svojoj momčadi donese velikih pet bodova.

  Shuster je odigrao odličan hitac kojim je izbio oba švedska kamena koja su se nalazila u "kući", dok je njegov ostao u "kući" uz četiri američka kamena koja su se i ranije nalazila u prostoru koji donosi bodove.

  U devetom odsječku Šveđani su uspjeli smanjiti na 10-7, no u posljednjem, 10. nisu bili niti blizu mogućnosti da nadoknade preostala tri boda zaostatka.

  Ovo je prvo zlato za SAD u curlingu u povijesti, dosada su igrači iz te zemlje osvojili samo jednu broncu u Torinu 2006.

  Švedska je predvođena Edinom prije četiri godine u Sočiju osvojila broncu, a sada je u Pjongčangu otišla korak dalje.

  Brončanu medalju osvojila je Švicarska koja je u petak u susretu za treće mjesto svladala Kanadu sa 7-5.

  Od 12 sati će se igrati susret za broncu u ženskoj konkurenciji između Japana i Velike Britanije, dok je finale žena između Južne Koreje i Švedske na programu u nedjelju.

  Iz drugih medija