PYEONGCHANG-GUN, SOUTH KOREA - FEBRUARY 21: Nadezhda Sergeeva and Anastasia Kocherzhova of Olympic Athlete from Russia slide during the Women's Bobsleigh heats on day twelve of the PyeongChang 2018 Winter Olympic Games at the Olympic Sliding Centre on February 21, 2018 in Pyeongchang-gun, South Korea. (Photo by Quinn Rooney/Getty Images)
Quinn Rooney/Getty Images

POTVRDIO CAS

RUSKA BOBISTICA PRIZNALA KORIŠTENJE DOPINGA U PJONGČANGU Ukupno je dosad palo četvero sportaša, a Rusi krivi za 50% nalaza

AUTOR:
 • OBJAVLJENO:
 • 24.02.2018. u 11:54

 • Ruska bobistica Nadežda Sergejeva priznala je korištenje zabranjene supstance te je stoga izbačena sa Zimskih olimpijskih igara u Pjongčangu, objavio je Sportski sud (CAS) u subotu.

  Sergejeva je bila pozitivna na preparat koji regulira rad srca trimetazidin na dopinškoj kontroli obavljenoj dva dana prije natjecanja u Pjongčangu.

  "Sportašica je priznala kršenje antidopinških pravila i stoga je diskvalificirana, a i rezultat posade u kojoj je nastupala je također izbrisan", objavio je CAS.

  Prije Sergejeve pozitivan na dopinškoj kontroli bio je i curlingaš Aleksandar Krušelnicki, kojemu je utvrđeno uzimanje meldonija koji povećava izdržljivost. Zbog tog pozitivnog nalaza oduzeta mu je brončana medalja osvojena u mješovitim parovima.

  Dosada je četvero sportaša palo na dopinškoj kontroli u Pjongčangu, pa su ruski sportaši "odgovorni" za 50 posto pozitivnih nalaza.

  Ova dva slučaja uvelike umanjuju izglede da Izvršni odbor Međunarodnog olimpijskog odbora (MOO) dopusti ruskim sportašima da na svečanosti zatvaranja ZOI u nedjelju na stadion izađu pod vlastitom zastavom.

  Zbog toga što je Rusima dokazano kako su na prošlim ZOI u Sočiju imali razrađen sustav varanja na dopinškoj kontroli, MOO je odlučio kako ruski sportaši na ZOI u Pjongčangu ne smiju nastupati pod zastavom svoje zemlje, već pod olimpijskom, dok će, ovisno o njihovom ponašanju u Pjongčangu, pred kraj Igara biti odlučeno hoće li im se dopustiti izlazak pod vlastitom zastavom na svečanosti zatvaranja. Kako je dvoje ruskih sportaša bilo pozitivno na dopinškim kontrolama, ostali ruski sportaši nisu optimistični po tom pitanju.

  Iz drugih medija