REUTERS
SNJEŽNA KRALJICA

SHIFFRIN KOMENTIRALA VELIKU POBJEDU I PONOVNO IMPRESIONIRALA KONKURENCIJU 'Ponekad se osjećam kao da plešem na snijegu kao što je i Janica plesala'

Piše: HinaObjavljeno: 05. siječanj 2019. 19:51

Ni na 13. izdanju ženskog slaloma na Sljemenu nismo gledali ništa drukčiju priču od onoga što smo navikli ove sezone u ženskom slalomu. Mikaela Shiffrin je u petom klasičnom slalomu sezone pred otprilike 5.500 gledatelja došla i do pete pobjede, a u šestom je zagrebačkom nastupu došla do svoje četvrte čime se izjednačila na vrhu vječne liste Snježnih kraljica s legendarnom Austrijankom Marlies Schild (sada Raich). Nitko ne može u ženskom skijanju mirno zadržavati svoje rekorde pokraj 23-godišnjakinje iz Vaila, koliko se god nedostižnima činili. Dominantna Amerikanka je ponovno od samog početka pa sve do kraja pokazala skijanje o kojem nijedna skijašica ne može ni sanjati te tako ostvarila 54. pobjedu, a ujedno i 75. postolje karijere.

- Imala sam nekoliko odličnih, ali i nekoliko razočaravajućih utrka ovdje. Skijala sam i s pritiskom i bez njega, s mnogo različitih emocija. Danas sam imala samopouzdanja, utrka je bila odlična jer se na puno mjesta moglo stisnuti. Ponekad se osjećam kao da plešem na snijegu kao što je i Janica plesala. Danas je bilo mnogo zavoja i tečnosti pa sam se zbog toga tako i osjećala - kazala je odlično raspoložena Shiffrin.

U prvoj vožnji Amerikanka je bila nevjerojatna, što bi se reklo "s drugog planeta". Sa sekundom i 15 stotinki prednosti ispred druge iz prvog laufa, Švicarke Wendy Holdener Shiffrin je pokazala ne samo tehničku nadmoć koju je oduvijek imala nad glavnim konkurentkinjama, već i fenomenalnu kondicijsku spremu koja je bila važnija no ikad ove sezone.

Već joj je to bilo dovoljno, no nije taktizirala u drugoj. S drugim najbržim vremenom druge vožnje zadržala je više od sekunde prednosti koju je imala i u prvoj. Ne treba trošiti previše riječi na senzacionalnu Amerikanku koja će vrlo vjerojatno jednog dana ugrabiti rekord po ukupnom broju pobjeda u Svjetskom kupu kojeg već desetljećima drži švedska legenda Ingemar Stenmark (86).

Vlhova: Shiffrin je odskijala bez pogreške

"Jako sam zadovoljna drugim mjestom, zapravo prezadovoljna jer sam radila greške u prvoj vožnji, a pobjednica Mikaela Shiffrin u dvije vožnje nije napravila nijednu pogrešku", kazala je na konferenciji za novinare na Sljemenu drugoplasirana Slovakinja Petra Vlhova.

Vlhova je za Shiffrin zaostala 1.25 sekundi, ali joj za utjehu može biti činjenica da je u drugoj vožnji bila brža od Amerikanke.

Alpine Skiing - Alpine Skiing World Cup - Women's Slalom - Crveni Spust, Zagreb, Croatia - January 5, 2019   Mikaela Shiffrin of the U.S. celebrates winning the Women's Slalom alongside third placed Wendy Holdener of Switzerland and second placed Petra Vlhova of Slovakia   REUTERS/Borut Zivulovic
REUTERS/Borut Zivulovic

"Zaostatak je bio prevelik da bi se stigao u drugoj vožnji, Mikaela nije radila pogreške i nije bilo šansi za pobjedu. Staza u Zagrebu je poznata kao najduža slalomska u ženskom skijanju, a danas je staza bila i preledena, tako da su pogreške bile česte. Došla sam u Zagreb s pobjedom iz paralelnog slaloma iz Osla, samopouzdanje mi je bilo jako dobro, a ovo drugo mjesto nikako nije podbačaj, već uspjeh", kazala je Vlhova, koja je i preklani na Sljemenu završila druga iza Shiffrin.

Treće mjesto osvojila je Švicarska Wendy Holdener s zaostatkom od 1.75 sekundi.

"Mikaela je danas bila na razini većoj od nas ostalih. Konačno smo u Zagrebu dočekali utrku u zimskim uvjetima, bilo je hladno, a staza je bila ledena. Ja obožavam ledene staze, ali ipak nisam bila dovoljno brza da pobijiedim Shiffrin i Vlhovu", kazala je Holdener, koja je lani u Zagrebu bila druga, a ovim rezultatom na Sljemenu je oborila i FIS rekord jer je ostvarila čak 19 pobjedičkih postolja u jednoj disciplini, a da pritom nije ubilježila nijednu pobjedu.

Linker
20. travanj 2024 19:17