CROPIX
LIJEPA, ALI KRHKA

SJAJNA AMERIKANKA OSVOJILA PA RAZBILA I TREĆU KRUNU NA SLJEMENU! Nije mogla otvoriti šampanjac, a onda je i kruna opet pala s glave! 'Sastavljali smo'

Piše: HinaObjavljeno: 03. siječanj 2018. 18:56

Sjajna Amerikanka Mikaela Shiffrin pobjednica je 12. izdanja Snježne kraljice.

Bila je to i njezina sedma pobjeda u Svjetskom kupu ove sezone te 38. u karijeri pri čemu 28. u slalomu.

"Jako sam uzbuđena što sam ponovno ovdje. Bila sam agresivna i uspjela sam slaviti na kraju."

"Ne znam točno objasniti zašto sam toliko ispred ostalih skijašica. Možda zato što crpim inspiraciju iz drugih sportova i konstantno pokušavam biti što bolja. Stvarno sam odlično odskijala i sretna sam na kraju", rekla je Mikaela Shiffrin odmah nakon utrke.

"Poseban je osjećaj primiti krunu od Janice, koja je takvo veliko skijaško ime. Ostavila je dubok trag u skijanju. Imala je nevjerojatnu karijeru i jedna je od mojih velikih inspiracija. Stvarno je lijepo vidjeti ju ovdje. Bila je ovo zabavna večer."

U čemu je tajna veza između Mikaele Shiffrin i Crvenog spusta?

"Ne mogu vam to otkriti, to je tajna, ha, ha. Nije nešto posebno. Ako se dobro osjećam, ako sam puna samopouzdanja, ako doista vjerujem u svoje skijanje, onda mogu odvesti ovakve utrke, vrlo agresivne i koje me posebno vesele."

No, s krunama joj baš ne ide jednako glatko kao na padinama.

"Sve krune su se razbile na podiju. Čak i danas. Vrlo je lijepa, ali i vrlo krhka. Uspjeli smo je nekako sastaviti. Ja sam, ipak, skijašica, a ne puhačica stakla."

Zagreb, 030118.
Medvednica, Sljeme.
Utrka zenskog slaloma Snow Queen Trophy 2018 u sklopu Audi FIS Ski World Cup koja se vozi na Crvenom spustu. 
Na fotografiji: Mikaela Shiffrin.
Foto: Ronald Gorsic / CROPIX
Ronald Goršić/CROPIX

U ovom trenutku je vodeća u Svjetskom kupu sa 1081 bodom i ne čini se da će je bilo tko moći zaustaviti u pohodu na novi Veliki kristalni globus.

"To je moj cilj ove sezone, ali ostalo je još mnogo utrka do kraja i svašta se može dogoditi. Ništa ne uzimam zdravo za gotovo. Uživam u natjecanju."

Kako sada skija i pobjeđuje, u stanju je ugroziti i nevjerojatan rekord Tine Maze od 2414 bodova iz sezone 2012/13.

"Vjerujem da je moguće osvojiti toliko bodova, ali to je jako, jako teško. Ne znam hoću li to ikada uspjeti učiniti i nisam si to postavila kao jedan od ciljeva. Iznimno poštujem što je Tina Maze napravila u toj sezoni, taj ogroman broj bodova koje je osvojila. Nevjerojatno. U neku ruku, voljela bih da nitko nikada ne nadmaši taj rekord, jer ona zaslužuje biti upamćena kao jedna od najvećih skijašica svih vremena."

Ova sezona donosi još jedan izazov - Olimpijske igre u Pjongčangu.

"Veselim se olimpijskim igrama. Cilj na Igrama, kao i na svjetskim prvenstvima, je uvijek ići po zlato. No, svi to žele. To je olimpijski duh. Natjecanje je vrlo intenzivno, ali u prijateljskom duhu. Ne postoji ništa poput toga i uzbuđena sam što ću biti dio toga", rekla je Amerikanka te dodala:

"Skijat ću slalom, veleslalom, vjerojatno i kombinaciju. Za superveleslalom i spust ćemo vidjeti. Sanjarka sam i priznajem da ponekad razmišljam o olimpijskim igrama i tome kako mogu osvojiti dvije, tri, možda i četiri medalje. No, to je jako, jako teško. Svi dolaze na olimpijske igre sa snovima o medalji. Može mi se dogoditi da osvojim četiri medalje, a može se dogoditi da se vratim bez ijedne. Ništa ne uzimam zdravo za gotovo", rekla je Shiffrin te otkrila da ne pati od pritiska:

"Imam sjajnu ekipu oko sebe koja me stalno motivira i podržava, tako da ne osjećam nikakav pritisak. Ne razmišljam o pobjedama, rekordima, samo o tome da u svakoj vožnji pokušam voziti najbolje što mogu."

U ukupnom poretku Svjetskog kupa vodi Shiffrin s 1081 bodom, druga je Njemica Viktoria Rebensburg s 510 bodova, dok je treća Slovakinja Petra Vlhova s 475 bodova.

Napokon se ostvarila moja ljubav sa ovom sljemenskom stazom i, nakon niza razočarenja prošlih godina, konačno saam dohvatila postolje, kazala je drugoplasirana na utrci slaloma Svjetskog kupa Švicarka Wendy Holdener.

Amerikanka Mikaela Shiffrin je do pobjede na Sljemenu stigla sa čak 1,59 sekunde prednosti ispred Švicarke Wendy Holdener. Shiffrin je bila korak do rekordne razlike između prve i druge na Snježnoj kraljici, ali nije uspjela. Nedostajalo joj je svega devet stotinki sekunde. No rekord je i dalje u njezinim rukama, nakon što je 2015. pobijedila ispred Kathrin Zettel sa 1,68 sekundi prednosti.

"Nisam proteklih godina uspijevala postiči dobar rezultat na ovoj stazi, makar obožavam doći u Zagreb. Prva vožnja nije bila toliko loša, stvarno nisam imala osjećaj, znala sam da sam brza, ali nisam znala koliko. No, kada sam pogledala koliko zaostajem za Mikaelom, stvarno sam bila razočarana i deprimirana. Uvjeti su u drugoj vožnji bili jako teški, kao da se skijam po šećeru, a ne snijegu te s obzirom na sve moram biti zadovoljna drugim mjestom", kazala je Holdener, koja sada ima tri druga mjesta zaredom u slalomima jer je iza Shiffrin ostala i na slalomu u Lienzu i na paralelnom slalomu otprije dva dana u Oslu.

"Doći će i pobjede. Moj cilje je osvajanje jedne medalje na Zimskim olimpijskim igrama u Pjeongčangu, a nadam se u slalomu ili kombinaciji", kazala je vesela Švicarka, dok je i trećeplasiranoj Šveđanki Fridi Hansdotter cilj odličje na predstojećim Igrama u Južnoj Koreji.

"Naravno da želim olimpijsku medalju, tome sam sve podredila, ali sam svjesna da će je pored ovakvih protivnica u slalomu biti jako teško osvojiti. Ja sam na Sljemenu bila i druga i treća, a uvijek je netko brži od mene. Nikako da se dočepam te krune Kraljice. Što se tiče slalomske sezone, još sve nije odlučeno - puno je utrka dokraja i sve se može izmijeniti", izjavila je simpatična Šveđanka.

POBJEDNICE SNJEŽNE KRALJICE

2005 - Tanja Poutiainen (Fin)

2006 - Marlies Schild (Aut), 3. JANICA KOSTELIĆ (HRV)

2007 - Marlies Schild (Aut), 2. ANA JELUŠIĆ (HRV)

2008 - Tanja Poutiainen (Fina)

2009 - Maria Riesch (Njem)

2010 - Sandrine Aubert (Fra)

2011 - Marlies Schild (Aut)

2012 - Marlies Schild (Aut)

2013 - Mikaela Shiffrin (SAD)

2015 - Mikaela Shiffrin (SAD)

2017 - Veronika Velez Zuzulova (Slk)

2018 - Mikaela Shiffrin (SAD)

Linker
19. travanj 2024 03:31