Snowboard - Pyeongchang 2018 Winter Paralympics - Men's Banked Slalom SB-LL1 - Final - Jeongseon Alpine Centre - Jeongseon, South Korea - March 16, 2018 - Gold medallist Noah Elliott (27) of the U.S., silver medallist Mike Schultz (25) of the U.S. and bronze medallist Bruno Bosnjak (29) of Croatia. REUTERS/Paul Hanna
REUTERS/Paul Hanna

VELIKI BORAC

USPRKOS SVIM NEDAĆAMA I TEŠKIM TRENUCIMA HRVATSKI PARAOLIMPIJAC ISPUNIO SAN 'Presretan sam što sam se upisao u povijest'

AUTOR:
 • OBJAVLJENO:
 • 16.03.2018. u 13:56

 • Bruno Bošnjak prvi je hrvatski sportaš koji je na XII. Zimskim paraolimpijskim igrama u Pjongčangu osvojio medalju, a njegova brojčana kolajna ujedno je i prvo odličje koje su osvojili hrvatski sportaši s invaliditetom na zimskim paraolimpijskim igrama.

  "Presretan sam što sam se upisao u povijest hrvatskih nastupa na Zimskim paraolimpijskim igrama osvajanjem prvog odličja za svoju domovinu. Ovaj uspjeh posvećujem prije svega svojim roditeljima, trenerima i svim onima koji su vjerovali u mene. Mislim da je ovo samo početak i vjerujem da mogu ostvariti još mnogo medalja u sportu koji mi tako mnogo znači", izjavio je Bošnjak nakon što je osvojio brončanu medalju u snowboardu, u disciplini banked slalom.

  Snowboard - Pyeongchang 2018 Winter Paralympics - Men's Banked Slalom SB-LL1 - Run 1 - Jeongseon Alpine Centre - Jeongseon, South Korea - March 16, 2018 - Bruno Bosnjak of Croatia. REUTERS/Paul Hanna
  REUTERS/Paul Hanna
   

  Inače, 35-godišnji Zagrepčanin je i prvi Hrvat koji je u snowboardingu nastupio na ZPOI, a  prije 12 godina bio je i na korak do plasmana na zimske olimpijske igre u Torinu, ali mu je teška nesreća iz temelja promijenila život. Naime, u jednoj od kvalifikacijskih utrka u ovom atraktivnom, ali i opasnom sportu, Bošnjak je pri padu slomio vratnu kralježnicu i ostao paraliziran. Po završetku četverogodišnjeg oporavka uspio je prohodati. Tada doživljava još jednu tešku nesreću kada su mu nakon pada s bicikla  stradala dva kralješka.

  Unatoč svemu, Brunina želja za natjecanjem u snowboardu je bila jača.

  "Maštao sam da ću jednog dana nastupiti na olimpijskim igrama, a moj san je pokvarila nesreća. Sve je propalo i skoro sam otpisao tu svoju životnu želju. No sada se vratilo i nastupit ću na paraolimpijskim igrama," izjavio je Bošnjak uoči odlaska u Pjongčang ne skrivajući ponos što će kao naš najstariji paraolimpijac moći predstavljati Hrvatsku na ZOI.

  "Sretan sam i ponosan što mogu predstavljati Hrvatsku na Paraolimpijskim igrama," dodao je.

  Para Snowboard je u programu paraolimpijskih igara od Sočiju 2014. godine gdje su medalje dijelile u muškom i ženskom snowboard crossu. U Pjongčangu su na rasporedu tri discipline - snowboard-cross, banked slalom i veleslalom, a Bošnjak je prije bronce u banked slalomu nastupio i u snowboard crossu stigavši do četvrtfinala i na kraju izborio šesto mjesto.

  Snowboard - Pyeongchang 2018 Winter Paralympics - Men's Banked Slalom SB-LL1 - Final - Jeongseon Alpine Centre - Jeongseon, South Korea - March 16, 2018 - Bruno Bosnjak (29) of Croatia celebrates winning the bronze. REUTERS/Paul Hanna
  REUTERS/Paul Hanna
   

  Bošnjak je broncu osigurao drugom vožnjom, s vremenom od 54.08 sekunde. Novi paraolimpijski pobjednik je Amerikanac Noah Elliott s vremenom od 51.90 sekunde, a srebro je osvojio još jedan Amerikanac Mike Schultz s vremenom od 53.42 sekunde. Bruno je odlično krenuo u prvoj vožnji, kada je zauzimao 3. mjesto s vremenom od 57.23.

  "Prva vožnja je bila dosta ok. Vidim da ima još dosta potencijala da ubrzam. Sada je pritisak manji, zahvaljujući rezultatu prve vožnje. Staza je užasno ledena. Jučer je padala kiša, a noćas je bilo ispod nule. Ali, nije mi tako 'bed' iako sam par puta na stazi zaplesao", rekao je Bošnjak osvrćući se na prvu vožnju.

  U drugoj vožnji Bruno je bio još brži. S vremenom 54.08 ostvario je drugo vrijeme natjecanja.

  "U prvoj vožnji dobio sam samopouzdanje, više sam se posvetio liniji i gledao gdje mogu ubrzati. Ovog puta išao sam na sve ili ništa. Dobro je bilo i vjerujem da bih mogao još malo poboljšati rezultat."

  U posljednjoj vožnji Bruno je opao, a Amerikanac Schultz ga je pretekao za 66 stotinki.

  Čestitka Plenkovića

  Predsjednik Vlade RH Andrej Plenković uputio je u petak čestitku Bruni Bošnjaku koji je na XII. Zimskim paraolimpijskim igrama u južnokorejskom Pjongčangu osvojio prvu medalju za Hrvatsku na zimskim paraolimpijskim igrama. 

  "Sve nas u domovini razveselila je vijest o brončanoj medalji za izvrstan nastup u para snowboardingu u disciplini banked slalom u dalekom Pjongčangu. Vaš uspjeh  pokazuje da ljubav, upornost  i hrabro srce ne poznaju barijere. Uvjeren da je ovaj rezultat tek početak i da ćete osvojiti još puno medalja za Hrvatsku, čestitam Vam u ime Vlade Republike Hrvatske i svoje osobno", stoji u čestitci premijera Plenkovića.

   

  Iz drugih medija