Junshiro Kobayashi, arhivska fotografija
 Kai Pfaffenbach / REUTERS
SKIJAŠKI SKOKOVI

VIDEO: JAPANAC IZNENADIO SVE NA OTVARANJU SVJETSKOG KUPA Junshiro Kobayashi skočio do prve pobjede karijere, ispred Stocha i Krafta!

Piše: Ivan ZrinjskiObjavljeno: 19. studeni 2017. 18:14

Nakon što su Norvežani sinoć u poljskoj Wisli pobjedom otvorili momčadsko natjecanje Svjetskog kupa u skijaškim skokovima, isto je u pojedinačnoj konkurenciji, na iznenađenje mnogih, danas napravio i 26-godišnji Japanac Junshiro Kobayashi.

I jučer odličan u momčadskom natjecanju, Kobayashi je do prve pobjede karijere stigao skokovima od 124 i 126,5 metara kojima je ostvario 260,5 bodova, 2,3 boda više od domaće uzdanice Kamila Stocha. Na trećem mjestu završio je prošlogodišnji osvajač Svjetskog kupa, ujedno i svjetski rekorder, Stefan Kraft s osvojenih 257,7 bodova. Četvrti je bio Nijemac Richard Freitag koji drugim skokom nije uspio obraniti vodstvo iz prve serije.

Za Kobayashija, inače bivšeg nordijskog kombinatorca, ovo je uvjerljivo najbolji rezultat karijere kad su u pitanju skijaški skokovi. Prošle sezone ukupno je osvojio 20 bodova, pretprošle 13, a tek je nešto uspješniji bio 2014/2015 kada je s 95 bodova osvojio 44. mjesto u ukupnom poretku. Usporedbe radi, samo je s današnja dva skoka osvojio više bodova nego u najboljoj sezoni karijere.

Predstavnici susjedne Slovenije nisu najbolje krenuli u novu sezonu. Od pet natjecatelja tek su se Petr Prevc i Tin Bartol kvalificirali u drugu seriju. Prevc, prije godinu i pol na vrhuncu karijere poslije najdominantnije sezone u povijesti Svjetskog kupa, je završio na 20. mjestu, a Bartol je na mjestu ispod momčadskog kolege osvojio prve bodove u karijeri.

Na početku sezone u oči svakako upada izostanak Nijemca Severina Freunda (osvajač SK 2014/2015) i Norvežanina Kennetha Gangnesa koji će propustiti cijelu sezonu zbog teških ozljeda. Zbog nešto blaže ozljede nije bilo ni rekordera u pobjedama SK-a (53), Gregora Schlierenzauera. Sezonu nije započeo ni 18-godišnji Slovenac Domen Prevc koji je prije godinu dana žario i palio na prvih nekoliko natjecanja, da bi nakon toga pao u formi. Očito je da se taj put prema dolje još nije zaustavio, budući da je upravo zbog vrlo loše forme izostavljen iz slovenske momčadi.

No, zato je tu i dalje Noriaki Kasai kojem zrelih 45 godina u nogama nipošto nije dovoljan razlog da prestane s profesionalnom karijerom. Iako danas nije skočio dovoljno za drugu seriju, nema sumnje da će na nekom sljedećem natjecanju još jednom pomicati granicu najstarijeg osvajača bodova. A tko zna, možda negdje poleti i do novog podija ili čak pobjede. Ionako svi navijaju za njega.

Linker
20. travanj 2024 04:46