Matt Roberts/Getty Images
SADA JE SLUŽBENO

AJLA TOMLJANOVIĆ KONAČNO JE POSTALA AUSTRALKA Nakon dugo vremena okončan je proces promjene državljanstva

TENIS Okončan proces promjene državljanstva
Piše: Dean BauerObjavljeno: 31. siječanj 2018. 19:53

Ajla Tomljanović konačno je postala Australka i za WTA Tour. Rođena Zagrepčanka već je prije nekoliko godina odlučila promijeniti državljanstvo i prihvatiti ponudu Teniskog saveza Australije, a prije dvije godine za Međunarodnu tenisku federaciju (ITF) ona je doista postala Australka i tako se tretirala na Grand Slam turnirima, koji su pod ingerencijom ITF-a.

Istodobno je Tomljanović za WTA Tour i dalje bila pod hrvatskom zastavom. Sve do ovoga ponedjeljka kad je kao 100. na rang-listi postala Australka, što znači da je dobila australsku putovnicu i time su okončane sve formalnosti.

Slično kao Aljaž

Iako je Teniski savez Australije nastojao dobiti dozvolu da Tomljanović igra za njihovu Fed Cup reprezentaciju, ITF u svojim pravilima ne dopušta igraču ili igračici da nakon nastupa za jednu igra nakon toga za drugu reprezentaciju. Kako je Tomljanović igrala za Hrvatsku, više nema pravo nastupa za Australiju.

Doduše, navodno taj cijeli postupak nije završen jer argument Australije i Tomljanović je da su oni zahtjev podnijeli prije nego je ITF donio novo pravilo, pa se po tome ne bi trebao odnositi na njih...

Ista se ili slična stvar dogodila Aljažu Bedeneu, Slovencu koji je uzeo britansko državljanstvo i htio igrati za Veliku Britaniju, no, unatoč svima naporima njegov zahtjev nije prošao. Tako se Bedene vratio pod zastavu Slovenije kako bi ispunio san i nastupio na olimpijskim igrama.

Linker
23. travanj 2024 12:19