REUTERS/Aly Song
FEDERER IZGUBIO OD BOLJEG IGRAČA

BORNA ĆORIĆ NAKON NAJBOLJEG MEČA U ŽIVOTU DOŠAO DO RENKINGA KARIJERE 'Kad se samo sjetim da sam skoro otkazao turnir…'

Piše: Vladimir ZrinjskiObjavljeno: 14. listopad 2018. 00:05

Vladari teniske “igre prijestolja”, zastanite i osvrnite se: Borna Ćorić sve je opasniji, grize jače i ubrzava prema vrhu. U Šangaju će igrati svoj prvi finale Mastersa, nakon što je drugi put ove godine srušio Rogera Federera!

Ionako intrigantnom scenariju o teniskoj smjeni generacija Ćorić je u subotu udario novo poglavlje. Švicarskom titanu održao je sat agresivnog, klinički preciznog tenisa te pobjedom 6-4, 6-4 za samo 73 minute odjurio prema borbi za naslov. Izbacio je trećeg osvajača Grand Slama u ovom tjednu (Wawrinka, Del Potro), a u nedjelju od 10.30 sati čekat će ga još jedan - Novak Đoković.

Kad bismo pobrojali sve Bornine ovogodišnje bitne pobjede u “the best of” kompilaciji, bilo bi se teško odlučiti za meč koji iskače. Ipak, izvedba protiv najvećeg teniskog umjetnika svakako ulazi u najuži izbor. Servirao je nadrealno dobro, reternirao ubojito, a s osnovne crte potezao hladnokrvno, kao da s Federerom već godinama igra završnice ovakvih turnira.

Poput rutinera

Pritom nije dozvolio da se dogodi preokret poput onog na Indian Wellsu, gdje je 37-godišnjak iz Basela od seta i breaka minusa stigao do finala. Bio je to onaj Ćorić iz Hallea, koji između svake izmjene pršti od sigurnosti. Pobjedu je proslavio u stilu starog rutinera, širokim osmijehom i stiskom šake, a na kameru markerom napisao posvetu sestri: “Bruna i Boki”.

- Bio je to jedan od najboljih mečeva u mojem životu. Pomoglo mi je to što sam mogao igrati neopterećeno i bez pritiska, jer nisam imao što izgubiti. Odlično sam osjećao lopticu - izjavio je poslije i otkrio da je zbog ukočenog vrata i nedostatka samopouzdanja “zamalo otkazao turnir”.

Od jučer je tek drugi Hrvat s dvije pobjede protiv Federera. Prvi je bio Ivan Ljubičić, koji je u ovome meču izgubio kao trener, a pobijedio kao menadžer.

Servis zaslužuje poseban osvrt. Teško se sjetiti kad je zadnji put neki hrvatski igrač bio tako superioran na početnom udarcu protiv suparnika svjetske klase. Nijednom se nije suočio s break-loptom, izgubio je ukupno devet (!) poena na servisu, pogodio devet asova i imao 78 posto ubačaja.

- Trudio sam se pogađati kutove, sve mi je ulazilo. Ne, to sigurno nije moja uobičajena razina, to je mnogo bolje od nje. Iako je moj teniski nivo danas sigurno mnogo viši nego što je bio prošle godine u ovo vrijeme - dodao je Ćorić.

Federeru se na press konferenciji nije dalo upuštati u dublje analize.

- Servirao je bolje, udarao snažnije, stvarao više šansi od mene. Oba seta sam otvorio loše. Izgubio sam od boljeg igrača i to je to.

Podatak koji će dodatno osvijetliti Borninu dominaciju otkriva da je Federer posljednji put bez ijedne šanse za break ostao prije tri i pol godine u Halleu. S druge strane tada mu je bio - Ivo Karlović.

Tenis života

Ispit koji slijedi u nedjelju još je zahtjevniji, iz više razloga. Đoković igra u zastrašujućoj formi, dobio je 17 mečeva zaredom, u Šangaju još nije izgubio servis, a protiv Ćorića vodi 2-0. U svojem jubilarnom tisućitom meču na Touru, Saschi Zverevu je ostavio samo tri gema. I prije drugog polufinala znalo se da će preoteti Federeru drugo mjesto na ljestvici, a sve više rastu izgledi da detronizira Nadala i bude prvi na kraju sezone.

Bez obzira na rezultat finala, Ćorić će sutra skočiti na 13. mjesto, a u utrci za London sada je 11. Uz nastavak ovakve serije, već za mjesec dana može postati član Top 10.

Mnogo važniji od brojki jest dojam, a on kaže da Borna (opet) igra tenis života te da je u svakom segmentu igračke, tjelesne i mentalne pripreme sazrio za najveće dosege. One koji mu se predviđaju od najranijih teniskih dana.

Linker
25. travanj 2024 01:55