Goran Mehkek / Hanza Media / Hanza Media
DRUGO PROLJEĆE ZA KARLOVIĆA

'DOKTOR IVO' PROGOVORIO O PREKRETNICI KARIJERE U 37. GODINI 'Zbog bolesti sam shvatio koliko mi je tenis važan'

Piše: Vladimir ZrinjskiObjavljeno: 13. veljača 2017. 13:28

Drugo proljeće Ive Karlovića traje otprilike od ljeta 2013., kada je u Bogoti osvojio turnir nakon pet godina čekanja.

Sljedeće godine borio se za naslov na tri različite podloge (beton, zemlja, trava), iako do trofeja nije stigao. Odličnu sezonu tada je najavio u Memphisu, gdje ga je u finalu svladao Nishikori. U Elvisovu gradu Japanca ove godine nema što znači da će Karlović biti prvi nositelj. Uoči početka turnira, na kojem u osmini finala čeka Basilašvilija ili Thompsona, “Doktor Ivo” je u intervjuu za USA Today progovorio o tome kako je igrati vrhunski tenis u poznoj dobi.

- Ne osjećam se toliko star koliko jesam. Nadam se samo da ću ostati zdrav. U posljednjih nekoliko godina usredotočio sam se na vježbe snage i izdržljivosti - otkrio je.

Prijelomnica karijere, pa i života, bio je virusni meningitis koji je prebolio u proljeće 2013. Zbog ozbiljne bolesti Ivo je 12 dana proveo u bolnici, a iz nje se vratio pun motiva, želje i ustrajnosti da u tenisu traje dokle god bude mogao.

- Kada sam izašao iz bolnice, shvatio sam koliko mi tenis znači i koliko je moj život dobar - opisuje gorostas sa Šalate koji će 28. veljače proslaviti 38. rođendan.

Da se Karlović nakon tih teških trenutaka promijenio, svjedoči prijatelj i bivši igrač Mirko Pehar.

- Počeo je više cijeniti tenis, vjerojatno jer se riješio pritiska. Postao je otvoren za promjene. Predložio sam mu da igra kraće poene jer sigurno neće postati mlađi i brži - ističe Pehar.

Prošlogodišnji naslovi u Newportu i Los Cabosu, kao i meč-lopta za osvajanje Washingtona, ulijevaju mu nadu da će na turnirima “drmati” još neko vrijeme.

- Prvi naslov, koji sam osvojio sa 27 godina, bio je nevjerojatan. Ovi posljednji su još posebniji, u toj dobi i nakon svih ozljeda koje sam imao. Ne vidite svaki dan da ‘starci’ osvajaju naslove - zaključuje Karlović.

Linker
14. travanj 2024 18:31