Action Images via Reuters
VELIKI DAN HRVATSKOG TENISA

DONNA VEKIĆ SAZNALA S KIM ĆE IGRATI I KREĆE PO DRUGI NASLOV NA UGLEDNOM TURNIRU 'Ovo je bio ludi tjedan! Konačno sam odigrala cijeli meč'

Piše: Davor BurazinObjavljeno: 16. lipanj 2019. 14:45

Bit će to sedmi susret Vekić i Garcije, a u dosdašnjih šest svaka je tenisačica ostvarila po tri pobjede. Osječanka je bila bolja u posljednjem dvoboju odigranom prošle godine na tvrdoj podlozi u Tokiju, kad je bilo 6-3, 6-4 za Donnu. Ovo će biti njihov prvi sraz na travnatoj podlozi.

A kako je došla do finala posebna je priča. Donna Vekić morala je pomisliti nešto u stilu "ovo više nije smiješno" kad je kiša Osječanku spriječila u okončavanju polufinala protiv Tatjane Marije (WTA 56). Semafor je pokazivao 5:7, 6:0, 5:0 za Vekić, drugo finale u Nottinghamu (pobjednica prije dvije godine) na dlanu, osmo u karijeri.

Reuters/Jason Cairnduff
Action Images via Reuters

Ne, kiša je baš taj trenutak odlučila pasti i odgoditi "double bagel" nakon gubitka prvog seta. Prekid je trajao nešto više od pola sata i nije utjecao na ishod, niti se Donna opustila, niti je Njemica vjerovala u čudesan preokret. I bi na kraju 5:7, 6:0, 6:0, ulazak u finale nakon tjedna punog svega i svačega vezanog za vremenske neprilike.

Vekić je, naime, prve dvije pobjede (Dalila Jakupović, Chloe Paquet) ostvarila u dvorani, jer se na travi prva četiri dana jednostavno nije moglo igrati od - kišurine. U petak je dočekala tenis na travi, trajalo je kratko, ali će se pamtiti da je na dvije različite podloge svladala Kristinu Mladenovic. I sada ovo, kao da se netko od gore odlučio našaliti s Donnom. Nema veze, prvi kompletirani meč na travi vrijedan osmog finala. Više od nje od hrvatskih tenisačica ima samo Iva Majoli (17).

- Jako sam sretna što sam opet u finalu u Nottinghamu i što sam konačno uspjela odigrati cijeli meč na travi - rekla je 22-godišnja Osječanka.

- To je bilo baš zabavno, veselim se finalu. Ovo je definitivno bio lud tjedan. Doduše, bilo je isto za sve nas, svi smo se morali nositi s tim. Nastojala sam se prilagoditi što sam bolje mogla, prihvatila sam sve što je vrijeme nosilo sa sobom.

Maria, osvajačica Mallorce prošle godine, pokazala se kao tvrd orah. Osobito u prvom setu, gdje je kratkim slajsom natjerala Vekić u brojne pogreške. Do 5:5 nije bilo lopti za break, tada je Njemica realizirala drugu i potom uzela set. Tko bi u tom trenutku rekao da će 31-godišnja Maria na tome i ostati, do kraja meča više nije uspjela pomaknuti se s nule pored svoga imena. Doduše, drugi set je bio sve samo ne lagan kako bi se naslutilo po 6:0 za Vekić, jer naša je tenisačica morala spašavati break-loptu na 0:0 i još tri na 4:0, a pet od šest gemova bili su na izjednačenju. Treći je bio znatno lakši, Donna jednostavno nije dopustila Mariji nadu, potpuno se razigrala unatoč toj kišici i općenito hladnom vremenu.

Drugo polufinale između Caroline Garcije i Jennifer Brady prekinuto je kod rezultata 4:6, 6:3, 4:3 za Francuskinju.

Vekić na Barty, Martić s Aleksandrovom u Birminghamu

Donna Vekić će igrati s Ashleigh Barty u 1. kolu turnira u Birminghamu, dakle, spektakl odmah na početku protiv druge tenisačice svijeta i osvajačice Roland Garrosa. Australku, inače, smatraju najvećom favoritkinjom Wimbledona. Svakako će biti zanimljivo vidjeti što može Osječanka u tom dvoboju.

Petra Martić će igrati s Ruskinjom Jekaterinom Makarovom. U ždrijebu su još Naomi Osaka, Karolina Pliškova, Elina Svitolina, Arina Sabalenka... (db)

Linker
18. travanj 2024 13:49