Cropix
EVO KAKO MARIN MOŽE U LONDON

FANTASTIČAN USPJEH VELIČANSTVENOG HRVATA Marin Čilić osvojio Basel u velikom stilu i otkrio tajnu: 'Djevojka mi donosi sreću!'

Nakon osvajanja prve „petstotice“, Marin će se na ljestvici vratiti u Top 10, a u utrci za London ima ugodnu prednost
Piše: Sportske novostiObjavljeno: 30. listopad 2016. 17:25

Kolekcija je upotpunjena. Dugo su se u vitrini Marina Čilića sjajili samo US Open i ATP 250 naslovi, a onda je u razmaku od tri mjeseca uzeo i Masters i „petstoticu“. Kao i u New Yorku 2014., do trofeja u Baselu popeo se preko Keija Nishikorija, pobjedom 6-1, 7-6(5).

Na listu osvajača upisao se ispod ozlijeđenog Rogera Federera, koji je u rodnom Baselu deset godina bio pretplaćen na finala, a prošle godine ulovio sedmi naslov.

Naziru se polako obrisi Westminsterske palače i čuju zvona Big Bena, jer uz Čilićevu formu i bodovnu zalihu, ne vidimo kako bi mu Berdych ili Goffin mogli preoteti mjesto u Londonu. Uoči raspleta u Parizu, situacija je sljedeća: Marin ima 210 bodova više od Čeha i 400 više od Belgijanca. Čak i da ovaj tjedan ispadne već u drugom kolu (suparnik će mu biti Karlović ili kvalifikant Lajović), Berdychu bi u tom slučaju trebao najmanje polufinale, a Goffinu finale.

- Čestitam Keiju na velikoj borbi. Uvijek je pravo zadovoljstvo igrati u Baselu, ovo je jedan od najboljih turnira u sezoni. Nadam se da ću i dogodine donijeti sa sobom odličan tenis. Moja ekipa i ja ovaj smo tjedan bili pod pritiskom zbog borbe za World Tour finale. Hvala im na podršci, a posebno djevojci koja mi donosi sreću u finalima - rekao je Čilić, koji će se danas i na „regularnoj“ ljestvici vratiti u Top 10, odmah ispod devetoplasiranog Federera.

Slatkim brigama krijepi se i hrvatski izbornik Željko Krajan. Četiri tjedna prije okršaja s Argentinom, glavni motori reprezentacije rade punim kapacitetom i najavljuju spektakularne stvari u Zagrebu.

Uz dužno poštovanje svim njegovim prijašnjim naslovima, Čilić u dvorani nikada nije igrao ljepši tenis. Iako su možda očekivali više uzbuđenja, gledateljima se isplatio svaki euro za finale u St. Jakobshalleu. Sjajna anticipacija, maestralan bekhend, lopte koje su odsjedale na crtu… I servis koji se samo jednom našao na kušnji.

Jesu li to svježi plodovi rada s Jonasom Björkmanom, tempiranje forme za finiš sezone ili kombinacija jednog i drugog, nije ni važno. Gledati takvog Čilića pravi je užitak u usporedbi s onim koji nekad zna otkidati živce, i sebi i navijačima.

Prvi set trajao je 26 minuta. Čilić ga je otvorio čistim servis-gemom, s dva asa, pa po istom obrascu nastavio štrikati prednost. Nishikori se prvo mučio s dubokim loptama, a onda promijenio strategiju i počeo izlaziti na mrežu. Tri pasinga „iz svlačionice“ vratila su ga natrag na originalni plan, a našem tenisaču pomogla da izgradi dva breaka.

Puno ravnopravniju bitku donio je drugi set, u kojem se Japanac rastrčao i prisiljavao Čilića da se više znoji za osvajanje poena. Nakon što je u tri gema prokockao ukupno sedam break-lopti, Međugorac je kod 4-5 pokazao da je i sam ranjiv. Nishikori je izborio tri set-lopte, ali sve ih je pobacao u mrežu.

Otišlo se u tie-break, gdje je Čilić triput ispuštao vodstvo s mini-breakom, a onda kod 6-5 dočekao poklon za kraj - dvostruku pogrešku Nishikorija.

Spomenimo i da je u Beču slavio Andy Murray, svladavši Tsongu sa 6-3, 7-6(6). Britanac već ovaj tjedan može detronizirati Đokovića ako osvoji Pariz, a Srbin ne uđe u finale.

Linker
22. travanj 2024 05:27