Chris Hyde/Getty Images / Getty Images
NEKI USPIJU, NEKI NE

I SPORTAŠI VOLE BITI PODUZETNICI Ulazimo u čudnovati svijet tenisa; dionice u NFL klubovima i UFC borbama, ali nažalost i u japanskim restoranima

Piše: Davor BurazinObjavljeno: 07. studeni 2016. 23:39

Što s novcem zarađenim širom svijeta rade najbolji i najslavniji tenisači i tenisačice? Drže li ga samo u bankama na računima ili su spremni investirati, dodatno ga oploditi, stvarati prostor u kojemu će djelovati nakon završetka sportske karijere? Svatko ima svoj put, kod nekih od njih informacije su dostupnije, lakše ih je provjeriti, dok je kod drugih malo teže jer im ne treba pažnja.

Dok su bile mlađe, odnosno zvijezde u usponu, Venus i Serena Williams uporno su govorile da ne misle cijeli život ostati u tenisu, pogotovo su naglašavale da neće igrati nakon tridesete godine. Učinile su skroz suprotno što se igračke karijere tiče, Venus ima 36, a Serena 35 godina i još ne daju nikakve naznake oproštaja. Sestre su paralelno s tenisom razvijale biznis, ponekad svaka o svom poslu, a ponekad zajedno. Obje su uložile novac u Miami Dolphinse, u kolovozu 2009. godine postale su manjinske vlasnice NFL kluba te su tako ujedno postale prve Afroamerikanke s takvim vlasništvom u NFL svijetu.

Prije nekoliko mjeseci odlučile su kupiti i nešto dionica UFC-a, jedne od najuspješnijih organizacija u svijetu borilačkih sportova. Venus, koja je za razliku od Serene introvertna, pokazala je i da ima širi spektar poslovnih ambicija. Njezin je interes uređenje interijera, pa je osnovala tvrtku V Starr Interiors. Jedan od poslova uključivao je i uređenje apartmana u predviđenom Olimpijskom selu u New Yorku prije nego što se ipak odustalo od kandidature. Ne znamo jeste li primijetili, ali Venus posljednjih desetak godina igra u svojim kreacijama jer je 2007. godine pokrenula vlastitu modnu liniju EleVen.

Serena i Venus Williams
Adam Pretty/Getty Images / Getty Images

Šarapova kao Sugarpova

Donedavno sportašica s najvećom zaradom Marija Šarapova (dok ove godine nije pala na doping testu, pa su joj neki veliki sponzori uskratili potporu i raskinuli ugovore) prije tri godine u suradnji s Jeffom Rubinom krenula je u avanturu prodaje slatkiša pod imenom Sugarpova. Rubin je iskusni slastičar, Marija je dala ime, a prije US Opena 2013. čak je razmišljala u marketinške svrhe igrati kao Sugarpova, ali je odustala od tog radikalnog poteza.
Najbolji svjetski tenisači također su aktivni, no, ne kao ove tri dive, čini se da su njihovi zahtjevi skromniji.

Za Rogera Federera se tek zna da je sa svojim agentom Tonyjem Godsickom otvorio agenciju Team8, koja bi brinula o vrhunskim sportašima. Prvi klijenti postali su Grigor Dimitrov i Juan Martin del Potro. Rafael Nadal kupio je deset posto dionica kluba sa svoga otoka, RCD Mallorcu, koja je potonula u drugoligaški rang, a nekada je bila i sudionik Lige prvaka. Prije desetak dana najbolji španjolski tenisač svih vremena otvorio je Akademiju Rafa Nadal i najavio da će se time baviti kad karijeri dođe kraj. Novak Đoković s obitelji pokazao je dosta interesa za ulaganje po Srbiji, nešto se ostvarilo, nešto nije.

Novak Cafe&Restaurant djeluje od 2008, a franšize su otvorene u Beogradu, Kragujevcu, Novom Sadu i Banjoj Luci. Obitelj je i u posjedu teniskog centra u Beogradu, u kojemu se nekoliko godina održavao ATP turnir Serbia Open. Pod imenom Djokolife prodaju se nutricionistički proizvodi. Od Velike četvorke najmanje je ulagao Andy Murray, praktički se ne zna ni za jedan njegov biznis osim tenisa.

Spain's Rafael Nadal of the Indian Aces (R) and Switzerland's Roger Federer of the Japan Warriors greet each other during practice at the International Premier Tennis League (IPTL) event in New Delhi on December 12, 2015. AFP PHOTO / SAJJAD HUSSAIN
AFP PHOTO / SAJJAD HUSSAIN / AFP


U Hrvatskoj se kao poduzetnica okušala Iva Majoli, osvajačica Roland Garrosa 1997. godine, a investirala je u japanske restorane Sora u Zagrebu i na Hvaru, ali posao nije išao kako je ona zamislila s tadašnjim suprugom Stipom Marićem. Iva je imala i teniski centar na Cmroku, a danas je u problemima s ovrhama i dugovima.

Goran Ivanišević također je želio oploditi novac u rodnom Splitu, građevinarstvo je bilo njegov izbor. Uz puno problema i podmetanja nogu uspio je podignuti zgradu na Firulama, prodati stanove i ostati na pozitivnoj nuli. Kasnije mu takvi pothvati više nisu pali na pamet. Poznato je i da je bio dioničar Karlovačke banke.

Umag, 200716.
ATP teniski turnir Konzum Croatia Open Umag. U socijal areni na Live chatu voditeljica Antonija Mandic najavila je vecerasnji egzibiciski zenski mec u kojem ce ucestvovati Donna Vekic i Flavia Pennetta a sudac ce im biti Goran Ivanisevic.
Foto: Goran Sebelic / CROPIX
Goran Sebelic / CROPIX / CROPIX

Ivan Ljubičić je, pak, sa suprugom Aidom i njenom obitelji vlasnik hotela Mozart u Opatiji. Mario Ančić kao investicijski bankar u Credit Suisseu na Wall Streetu vjerojatno zna gdje treba uložiti, ali od nekih “tvrdih”, materijalnih stvari nema ništa osobito. Marin Čilić u ovom trenutku najviše brine o teniskoj karijeri, a za ono poslije ima vremena.

Linker
25. travanj 2024 09:26