Profimedia, Zuma Press - News
KONAČNO DOČEKALA ŠANSU

KRUNA KARIJERE AJLE TOMLJANOVIĆ 'Jesam li požalila zbog promjene državljanstva? Nimalo. Naravno da krv ne mogu promijeniti. Uvijek ću biti Hrvatica'

AJLA TOMLJANOVIĆ Fed Cup može postati prva kruna turbulentne karijere 26-godišnje tenisačice
Piše: Vladimir ZrinjskiObjavljeno: 04. studeni 2019. 14:38

S vremena na vrijeme morate u vatru ubaciti i pokoje novo oružje, igračicu koja gori od želje da se dokaže na terenu.

Tim je riječima Alicia Molik, izbornica australske Fed Cup reprezentacije, objasnila odluku da u sastav za finale protiv Francuske uvrsti 26-godišnju Ajlu Tomljanović. Nakon pet godina vrludanja kroz administrativnu prašumu ITF-a i WTA Toura, Zagrepčanka s prebivalištem u Brisbaneu konačno će dočekati šansu da zaigra za svoju novu državu.

Ostane li Molik dosljedna najavama, u Perthu će se ovaj vikend zatvoriti puni krug najturbulentnijeg razdoblja Ajline karijere, ciklusa u kojem je promijenila zastavu, oporavila se od operacije ramena i sa 964. mjesta na svijetu dospjela u Top 40. Kad bi se karijere tenisačica rangirale po količini stresova koji su ih pratili izvan terena, Ajla bi odavno bila vladarica top-lista.

Ploča drugog poglavlja njezine teniske priče počela se vrtjeti u veljači 2017., kada je u Meksiku igrala prvi meč nakon 13 mjeseci stanke i u pobijedila Eugenie Bouchard. Problemi s ramenom nisu nestali čarobnim štapićem - kasnije je još nekoliko puta bila prisiljena predavati mečeve, ali žilavost i “fajterski” stav kao da su urezani u Ajlin teniski gen.

Za kćer bivšeg rukometaša, osvajača svjetskog srebra i europske bronce s Hrvatskom, reklo bi se, ništa čudno. Bez obzira što se tijekom duge stanke borila s depresijom, čak i mislima o prestanku igranja, kad je ponovno stala na teren, prvo se morala riješiti straha hoće li joj rame opet otkazati poslušnost. Čak i tako zarobljena u najvećoj noćnoj mori sportaša koji prolazi kroz tešku ozljedu, Tomljanović je srušila psihološke barijere i postupno raskrčila put natrag prema najvećim pozornicama. Prošle je sezone odigrala dva finala, u Rabatu i Seoulu, a ove godine još jedan u Hua Hinu. Svoj WTA prvijenac još čeka, no pitanje je vremena kad će i taj vrh biti osvojen.

Upravo je finale u Hua Hinu ostao upamćen po maloj kontroverzi. Ajla je, naime, protiv osvajačice Jastremske u trećem setu vodila 5-2 i servirala za meč. Ukrajinka je baš u tom trenutku osjetila “zatezanje” i pozvala medicinski time-out, koji joj je glavni sudac morao omogućiti bez obzira na negodovanje s druge strane mreže.

Uslijedio je veliki preokret i Ajlina kapitulacija u tie-breaku, što je njezina tadašnjeg dečka Nicka Kyrgiosa potaknulo na bijesan tweet. “Onaj medicinski time-out je bio smeće”, komentirao je. Mlako rukovanje i šture izjave bili su jasan signal koliko je Tomljanović razočarana, a nakon Hua Hina i dalje čeka novu priliku. Premda je u travnju dosegnula najbolji plasman (39. mjesto), do finala se više nije probila, ali je zato u Zhengzhouu bila polufinalistica na turniru iz Premier kategorije. Nova djevojka sve boljeg talijanskog tenisača Mattea Berrettinija (koji će igrati na ATP Finalu!) putem je svladala i Kiki Bertens, što joj je jedna od dvije ovogodišnje Top 10 pobjede.

I eto je sada u reprezentaciji Australije, gotovo pet i pol godina nakon odluke koja je podijelila hrvatsku javnost (“očekivano, jer nitko nije znao da ću to učiniti”) i pred izazovom koji bi se mogao pretvoriti u prvu krunu njezine karijere. Pobjeda u finalu i trofej Fed Cupa zvuči kao nagrada koja bi Ajlinoj karijeri stigla kao ozeblom sunce. I podsjetnik zbog čega je promjena državljanstva bila najbolji potez za njezinu karijeru, kao što nam je rekla u proljeće 2017. “Jesam li požalila? Nimalo. Bila sam dovoljno odrasla da o tome odlučim samostalno. Neki ljudi to shvaćaju, drugi ne, ali kritike me nisu puno dirale. Naravno da svoju krv ne mogu promijeniti. Uvijek ću biti Hrvatica.“

Linker
18. travanj 2024 22:30