Marin Čilić
 REUTERS/Vincent Kessler / REUTERS
MUČNO ZA GLEDANJE

MARIN ČILIĆ DOŽIVIO NOVU CRNU EPIZODU NA TOURU Niti šest set-lopti Hrvatu nije bilo dovoljno za spas na turniru koji je osvojio prije tri godine

Piše: Neven BertičevićObjavljeno: 12. kolovoz 2019. 21:30

Marin Čilić se prilično brzo oprostio na Masters 1000 turniru u Ohiju, tamo gdje je imao najviše uspjeha u karijeri. Naime, Čilić je ostvario najviše pobjeda u Cincinnatiju (16) i jedini naslov na turnirima iz Masters 1000 kategorije je osvoji upravo u Cincinnatiju, a prošle godine je bio polufinalist ovoga velikog turnira.

​No, to je bilo lani, ove se godine oprostio već u prvom kolu u dvoboju s Moldavcem Raduom Albotom koji je u novu sezonu ušao na 86. mjestu na svijetu, da bi uoči Cincinnatija ubilježio najbolji ranking u karijeri (39).

Znali smo da Albot može biti neugodan protivnik, jer je ove sezone imao dosta dobrih rezultata. od 26 mečeva koje je dobio ove godine 18 je dobio na tvrdim terenima, a tu je bio pri vrhu, iza Medvedeva, Tsitsipasa, Monfilsta i Federera. Dobio je 18 mečeva na tvrdim podlogama, a devet je izgubio.

​No, 29-godišnji Moldavac je tek ove godine počeo raditi rezultate i ulaziti na turnire iz serije Masters 1000. Naime, do ove godine je dobio samo jedan meč, ali se ove godine dramatično popravio pa je ovo već šesta pobjeda sezone za Moldavca. A kada je s druge strane mreže imao toliko skromnog, ili još bolje rečeno, slabog protivnika, onda je iskoristio priliku.

​Dugo je Čilić tražio način da ovaj meč odvede u neke vode koje bi nudile optimizam, ali se uporno tražio i pritom gubio. Moldavac je dobio prvi set, i onda su krenule muke po Čiliću, i po onima koji su to gledali. Doista je bilo mučno promatrati sve te silne slabosti koje je iskazao Marin Čilić i teško je pobrojati sve promašaje koje je imao tijekom meča.

​No, ono što je najvažnije jest činjenica da je Čilić u drugom setu, više zahvaljujući nekim skromnim potezima svog protivnika, imao čak šest set-lopti, dvije kod vodstva 5:4, dvije kod vodstva 6:5 i dvije u tie-breaku. Niti jednu nije iskoristio i na kraju je platio ceh.

U jednom trenutku činilo se da će Albot sigurno dobiti tie-brak, a onda je od vodstva 4:2 načinio dvostruku pogrešku, koja je inicirala seriju od četiri poena u nizu za našeg tenisača. No, ni 6:4 nije bilo dovoljno, jer je petu set-loptu Moldovac spasio asom, da bi na šestoj set-lopti Čilić načinio dvostruku pogrešku. Tu je bio početak kraja. Nova pogreška je dovela Albota do meč-lopte i nakon što je Čilić imao seriju od četiri poena u tie-breaku to isto je učinio i Moldavac.

​Znalo se da bi Moldavac mogao biti neugodan protivnik, i to je u nekoliko navrata i pokazao, ali više od svega bila je to zasluga našeg tenisača koji je pogubio konce i svi koji su pomislili da je nakon Washingtona i Montreala Marin Čilić ušao u nekakvu uzlaznu formu bili su u teškoj zabludi. Ovaj dvoboj je, nažalost, potvrdio da je daleko od Marina Čilića, iz ne tako davnih dana, a treba se samo nadati da će do US Opena Marin Čilić ipak nešto promijeniti.

Linker
26. travanj 2024 05:21