Matthew Lewis/Getty Images
OD 3. DO 9. LIPNJA

NAJAVLJEN NAJKVALITETNIJI WTA TURNIR NA BOLU DOSAD Pozivnice za dvije hrvatske tenisačice: 'Fett se vraća u Top 100 i odlučila je to napraviti ovdje'

Piše: HinaObjavljeno: 23. svibanj 2019. 16:43

Četvrto izdanje WTA Croatia Bol Opena, koje će biti održano od 3. do 9. lipnja u Bolu na Braču, direktor turnira Feliks Lukas okarakterizirao je najjačim do sada prema listi prijavljenih tenisačica te izrazio nadu da će po prvi put u finalu zaigrati i neka od hrvatskih predstavnica.

Kako se turnir igra u drugom tjednu Roland Garrosa, pravila ne dopuštaju da se prijavljuju tenisačice rangirane među prvih 50 na svijetu, pa na popisu nema dviju najboljih hrvatskih tenisačica Donne Vekić (WTA - 23.) i Petre Martić (WTA - 31.). Ostale naše igračice nemaju dovoljno dobar renking kako bi izravno ušle u ždrijeb pa su organizatori odlučili dodijeliti pozivnice prošlogodišnjoj bolskoj polufinalistici Teni Lukas (WTA - 285.) i Vrbovčanki Jani Fett (WTA - 314.) koja će imati svoj premijerni nastup u teniskom centru Bluesun.

Vrijedno je naglasiti da je popis od 26 igračica koje ulaze izravno u glavni turnir zaključen sa 116. na ovotjednoj pojedinačnoj WTA ljestvici, Belgijkom Ysaline Bonaventure.

"Lista tenisačica je najjača do sada. Naravno, mnogo toga ovisi o Parizu pa se nadamo lijepom vremenu na Roland Garrosu tako da imamo što manje otkaza pred početak turnira. Ono što potvrđuje kvalitetu organizacije turnira je povratak mnogih djevojaka koje su igrale na prijašnjim turnirima", istaknuo je direktor Feliks Lukas.

Među prijavljenim tenisačicama nalaze se sve pobjednice prijašnja tri izdanja, Luksemburžanka Mandy Minella, Srpkinja Aleksandra Krunić i Slovenka Tamara Zidanšek, a na listi su i dvije od tri bivše finalistice, Slovenka Polona Hercog i Poljakinja Magda Linette. Pretposljednja na popisu izravnih sudionica je Zadranka Bernarda Pera koja igra pod američkom zastavom i stigla je do posljednjeg kola kvalifikacija u Roland Garrosu te njezin nastup u Bolu može spriječiti prolaz do drugog tjedna na drugom Grand Slam turniru u sezoni.

Feliks Lukas je od ovogodišnjih novosti najavio večernje finale u pojedinačnoj konkurenciji, koje će biti odigrano 9. lipnja u 20 sati, te izrazio nadu da ćemo u njemu po prvi put gledati domaću predstavnicu, unatoč vrlo snažnoj konkurenciji.

"Jana Fett se vraća u Top 100 i odlučila je to napraviti baš u Bolu, a tu je i Tena Lukas koja je prošle godine bljesnula u Bolu i nadamo se ponovno jednom takvom bljesku."

Tena Lukas ne propušta bolski turnir, a prošlogodišnji poraz u polufinalu od kasnije pobjednice Tamare Zidanšek njezin je najbolji rezultat koji će 24-godišnja hrvatska Fed Cup reprezentativka pokušati nadmašiti ove godine.

"Sretna sam što nemam nikakvih ozljeda i nadam se da će ova godina biti još uspješnija. Početak godine nije bio najbolji, međutim ide na bolje iz tjedna u tjedan i nadam se da će u Bolu forma biti na nivou. Prošla godina je bila jako dobra odskočna daska u mojoj karijeri i jako sam uživala igrati pred domaćom publikom. Nadam se da ove godine mogu makar do finala doći", izjavila je Tena Lukas.

Za 22-godišnju Vrbovčanku Janu Fett prvi nastup na bolskom turniru dolazi u pravo vrijeme, nakon što je na prošlotjednom ITF turniru u francuskom Saint-Gaudensu iz kvalifikacija stigla do polufinala ostvarivši pet pobjeda.

"Mislim da sve bolje igram, da sam u dobroj formi. Dobro radim, nemam nikakvih ozljeda i sad se sve polako poklapa. Nemam nikakvih rezultatskih očekivanja, samo se nadam da ću što bolje igrati. Čula sam sve najbolje o turniru i stvarno se veselim nastupu. Nisam još igrala pred domaćom publikom i mislim da će to biti odlično", rekla je 22-godišnja Jana Fett koja je prije 18 mjeseci bila među sto najboljih tenisačica svijeta i u 2. kolu Australian Opena 2018. propustila dvije meč-lopte protiv kasnije pobjednice, Dankinje Caroline Wozniacki, nakon čega je uslijedio pad po WTA ljestvici sve do 365. mjesta, uzrokovan spletom nesretnih poraza te sezonom u kojoj je često bila ozlijeđena ili bolesna.

Posebna gošća konferencije za medije bila je hrvatska Fed Cup reprezentativka Ana Konjuh, koja je usred rehabilitacijskog procesa nakon još jedne operacije na desnoj ruci, zbog koje će propustiti ne samo bolski turnir, već i sva natjecanja u ovoj godini. No, 21-godišnja Dubrovčanka nikada nije propustila priliku pomoći u promociji bolskog turnira na čijem je prvom izdanju 2016. godine došla do polufinala i bila prisiljena predati kasnijoj pobjednici Mandy Minelli.

"Nažalost, nisam u mogućnosti igrati Bolu. Nisam u mogućnosti igrati nijedan turnir pa se nadam da mi je oprošteno. Mislim da je jako važno imati takav turnir kod kuće. Iz osobnog iskustva znam kako je lijepo igrati pred domaćom publikom. Nadam se da će i moje prijateljice iz Fed Cupa osjetiti taj poticaj i napraviti lijep rezultat ove godine", izjavila je Ana Konjuh.

Direktor Feliks Lukas je istaknuo kako bez pomoći sponzora, lokalne zajednice, Hrvatske turističke zajednice i Središnjeg državnog ureda za šport ne bi bilo moguće organizirati ovako kvalitetan turnir i popratni program.

"Središnji državni ured za šport je WTA Bol Open rangirao kao jednu od strateških manifestacija i osigurao nama jako potrebna sredstva. Hrvatska turistička zajednica nam je neizostavan partner bez kojega bi ovaj turnir teško opstao. Ove godine imamo tvrtku Kraš kao novog zlatnog sponzora te se nadamo da će suradnja biti dugoga vijeka."

Načelnik općine Bol Tihomir Marinković pozvao je sve da dođu u grad za vrijeme turnira i naglasio kako je Bol postao sinomim za tenis i sport općenito, zbog svojih odličnih uvjeta za bavljenje sportskim aktivnostima.

Darko Vučić, načelnik sektora za razvoj športa pri Središnjem državnom uredu za šport, istaknuo je kako djelatnici SDUŠ-a predvođeni državnom tajnicom Janicom Kostelić "posljednjih godina nastoje osmisliti načine sufinanciranja ovako velikih manifestacija i svih drugih koje će pomoći u promicanju Republike Hrvatske, a prvenstveno u pozicioniranju Hrvatske kao zemlje sporta, sportaša i vrhunskih rezultata".

"Gledajući ovaj naš simbol Jadrana mogu samo zamisliti koliko su naše tenisačice ponosne da imaju ovakav turnir u svojoj zemlji imaju ovakav turnir u Bolu, gdje mogu igrati pred svojim navijačima, što je njima sa sportske strane najvažnije. S turističke strane, nama je važno prikazati još jednu ljepotu naše obale i promicati je u okviru projekta 'Sportska Hrvatska', gdje WTA Bol Open naš vrlo važan partner", istaknuo je predstavnik Hrvatske turističke zajednice i proslavljeni hrvatski olimpijac Dubravko Šimenc.

Zaključujući svoje izlaganje direktor turnira Feliks Lukas najavio je daljnju borbu za pronalažanjem naslovnog sponzora i dizanja turnira na višu razinu, čime bi se hrvatskim tenisačicama omogućilo da u istoj godini mogu "osvojiti Roland Garros i domaći turnir".

Linker
20. travanj 2024 06:37