Foto: Ante Cizmic / CROPIX / CROPIX
S NJIME JE SVE MOGUĆE

NASLJEDNIK GORANA IVANIŠEVIĆA NAJAVIO DVOSTRUKO ČUDO Čilić je spreman za osvajanje New Yorka!

JONAS BJÖRKMAN Nekada četvrti tenisač svijeta u pojedinačnoj, a prvi u konkurenciji parova od US Opena je i službeno preuzeo ulogu trenera prvog hrvatskog reketa
Piše: Davor BurazinObjavljeno: 30. kolovoz 2016. 14:14

Marin Čilić i njegova nova trenerska akvizicija Jonas Bjorkman progovorili su ekskluzivno za Atpworldtour.com uoči početka US Opena, to je kombinacija koja sigurno pali maštu teniskih zaljubljenika. Goran Ivanišević odveo je 27-godišnjeg Međugorca do senzacionalne titule na US Openu, a nakon prekida za vrijeme Umaga ove godine, naš najbolji tenisač vrlo brzo je pronašao dostojnu zamjenu, nekada četvrtog tenisača u singlu i prvog u paru.

- Vratiti se ovamo na US Open doista je nešto posebno, za mene je Flushing Meadows najbolje mjesto na Zemlji. Moje veze s ovim turnirom su posebne - u jednom je dahu progovorio Čilić.

S krovom je zabavnije

- Sjajno se osjećam u New Yorku, jako dobro se osjećam na terenima, a atmosfera me uvijek posebno motivira. Arthur Ashe stadion je čudesno mjesto, a sada će s krovom biti još zabavnije.

Već smo napisali kako se Čilić smatra najvećim favoritom uz Novaka Đokovića i Andyja Murraya. Sve što je on rekao na tu temu slaže se s mišljenjem većine. Čilić se nije povukao.

- Ovdje sam igrao najbolji tenis u životu, a to što sam igrao jako dobro u Cincinnatiju dokaz je da sam u dobroj formi. Vratiti se na mjesto na kojem imam tako sjajne uspomene poboljšava moje osjećaje. Ne mogu biti sretniji, jedva čekam početak.

Titula u Cincinnatiju, prva na Masters 1000 turnirima gdje nikada prije nije bio dalje od četvrtfinala, izvanredno je djelovala na našeg tenisača.

- Moje samopouzdanje je definitivno visoko, puno mi znači titula u Cincinnatiju. Ući prvi put u polufinale Masters 1000 turnira i onda otići do kraja znači da je moj tenis odličan. Moram se koncentrirati na sebe i natjerati se da igram svaki dan kao tamo. Nadam se da će rezultati to pratiti.

Julian Finney/Getty Images
Julian Finney/Getty Images / Getty Images

Ogromno znanje

Potom je do riječi došao Björkman, objasnio je kako je došlo do ove suradnje.

- Marin me nazvao prije četiri tjedna i pitao me jesam li zainteresiran da se priključim njegovoj ekipi. Od velike je pomoći kad igrač nazove i govori o onome u čemu bi ti trebao pomoći. Imali smo sjajan razgovor. Marina poznajem jako dobro još od dana kad je kao jako mlad dolazio u Monaco, trenirao je s nama u našem kampu. Dakle dugo se poznajemo i zato mi je bilo lakše brzo donijeti odluku, priključiti se njemu i njegovoj ekipi.

Mnogi su ostali začuđeni kad je Čilić u Cincinnatiju zahvalio Björkmanu na osvajanju titule jer Šveđanin nije bio tamo.

- Mi smo počeli raditi prije deset dana i iza nas je već veliki uspjeh. Jonas nije bio u Cincinnatiju, ali mi smo stalno razgovarali. U New Yorku smo krenuli raditi zajedno, vjerujem da mi može puno pomoći. Njegovo znanje je ogromno, bio je vrhunski tenisač godinama i radujem se našem zajedničkom radu.

Björkman je svjestan zašto ga je Čilić angažirao.

Treba mu konstante

- Ono što se sada vidi u muškom tenisu jest da su baš svi dobri s osnovne crte. To oduzima puno energije i zato igrači pokušavaju više dolaziti na mrežu. Marin želi biti što komotniji pokrivajući teren nakon dolaska na mrežu, želi biti s više samopouzdanja kad odigrava voleje. Ja se nadam da mogu unijeti malo moga iskustva u to. Marin ima veliki potencijal i ja u to uopće ne sumnjam. Nešto od toga smo vidjeli kad je postao pobjednik ovdje prije dvije godine. Ono što njemu treba jest više konstante u izvedbama, ali ja sam siguran da on može biti igrač između 4. i 8. mjesta na rang-listi.

Što znači da bi na svim Grand Slam turnirima morao biti kandidat za najveće stvari. Nas trenutno zanima US Open, na kojemu je Marin najčešće igrao najbolji tenis.

- New York je mjesto gdje on voli igrati i gdje igra odličan tenis. Tereni pogoduju njegovu stilu igre, jednom kad osvojiš turnir, uvijek se osjećaš dobro kad se vratiš. Vidjeli ste to i prošle godine kad je opet bio jako dobar i stigao do polufinala. Definitivno sam uvjeren da će biti spreman za nešto slično i ove godine - završio je Björkman.

Linker
19. travanj 2024 14:53