Eric Bolte-USA TODAY Sports / Reuters
US OPEN

BORBA ZA ČETVRTFINALE Može li Marin Čilić protiv Nadala ponoviti magiju iz 2014. godine?

Piše: Davor BurazinObjavljeno: 02. rujan 2019. 12:25

Ruku na srce, Marin Čilić se provukao u osminu finala US Opena. Statistika zorno ukazuje da se provukao, ali statistika je ponekad prava duda varalica i ne otkriva da je baš sve najvažnije poene u dvoboju s Johnom Isnerom, dobio Marin Čilić.

Bio je dovoljno strpljiv i bio je strahovito efikasan kad bi mu se ukazala najmanja prilika za napraviti štetu. Više od toga u meču s takvim serverom, teško je tražiti. Pogotovo kad prođeš uz 40 asova s druge strane i svojih 17 duplih pogrešaka. Čilić je Isnera dobio deveti put u 12 mečeva i to nikako nije slučajno. Uglavnom je pronalazio način pročitati mu taj monstruozni servis i vratiti lopticu u teren, preuzeti inicijativu, izgraditi poen i završiti ga.

Čekaš i poluprilike

Isner je, zanimljivo, u tie-breaku trećeg seta ubacio samo jedan prvi servis. Jedan od sedam, a do tada je bio na 79 posto prvog servisa. Dva mini-breaka mu nisu bila dovoljna, a složit ćete se da to za njega nije normalno. Pritisak, nervoza, strah, prevelik respekt... Svašta nešto.

I kad je od 4:6 Marin okrenuo na 7:6, Amerikanac je pukao kao zrela lubenica. Opet nije pogodio prvi servis i onda je s drugim odlučio riskirati, raspalio i promašio za cijeli metar. Stradao je reket, psiha mu je već bila načeta i kalibar tenisača kakav je Čilić iskoristio je to još za rani break u četvrtom setu. Taj je break održao unatoč vlastitim problemima sa servisom, čak četiri duple pogreške kod 4:3 za četiri break-lopte Isnera, ali iskoprcao se i iz te nevolje.

Prva Top 20 pobjeda u cijeloj sezoni, zvuči nevjerojatno, zar ne? Preživio je, ponavljamo, 40 asova protivnika i svojih 17 duplih pogrešaka. Kako to, kako to?

- Ne znam. Čekaš na svoje prilike. Zapravo, polupriliku ili trećinu prilike. Možete to nazvati srećom, možda sam bio malo sretniji u tom tie-breaku trećeg seta ili je John promašio nekoliko prvih servisa kad ih je najviše trebao. Iskopao sam se. Moraš biti pozitivan i moraš biti spreman kad se ukaže prilika. Srećom su prilike dolazile u kritičnim trenucima. Iskoristio sam ih. Taj tie-break trećeg seta je definitivno utjecao na ishod meča.

Naravno da takva prosječna izvedba na svom početnom udarcu neće proći protiv Rafaela Nadala. Bude li tako servirao, izgubit će glatko u tri seta. Nadamo se, zapravo, da je ovo točka preokreta za 30-godišnjeg Međugorca, potrebna doza samopouzdanja da bi ponovo sličio na samog sebe.

- Protiv Nadala ću morati kreirati prilike. Nadal ima odličnu sezonu i odlično igra. U Montrealu je igrao sjajan tenis, očito je u finom ritmu. Igrali smo dovoljno puta da oba znamo puno toga jedan o drugom. Na meni je da serviram dobro, da budem agresivan, da se nametnem sa svojom igrom koliko god mogu. Kako god okreneš, bit će teško. Moram se spremiti za tešku borbu. I nadam se da ću iz nje izaći kao pobjednik.

Bitno je vjerovati

Bitno je vjerovati i tko zna, možda se dogodi taj klik u Čilićevoj glavi. Kao onaj klik prije pet godina kad je u osmini finala u pet setova nadigrao Gillesa Simona, doslovno crnu mačku, od koje je izgubio prethodnih pet susreta. Nakon toga, pamtimo, pomeo je Tomaša Berdycha, Rogera Federera i Keija Nishikorija. Pomeo! Za Grand Slam naslov, za najveći trenutak u karijeri, za jedan od najvećih uspjeha hrvatskog sporta uopće.

Samo takav Čilić imat će izgleda protiv drugog tenisača svijeta. Objektivno, šanse su mu minimalne, ali bolje su nego nikakve

Linker
26. travanj 2024 08:29