Čilić i Ćorić sigurno će biti motivirani i željni pravog uvoda u novu sezonu nakon što im 2019. nije bila dobra i uspješna
 Srdjan Stevanovic/Getty Images
ŽDRIJEB U PONEDJELJAK

ČILIĆ I ĆORIĆ PREDSTAVLJAJU HRVATSKU NA ATP KUPU Nastup na novom natjecanju potvrdili i Đoković, Nadal i Federer

Piše: HinaObjavljeno: 14. rujan 2019. 16:41

Hrvatska će biti jedna od 24 sudionice ATP kupa koji će se u siječnju održati u Australiji, a predstavljat će je njena dva najbolje rangirana tenisača Borna Ćorić i Marin Čilić, dok su sudjelovanje na tom novom natjecanju potvrdili i Novak Đoković, Rafael Nadal i Roger Federer, objavili su u subotu organizatori koji imaju ambiciju od tog natjecanja napraviti Svjetski kup u tenisu.

"Oduševljeni smo što će biti toliko zvijezda na prvom ATP kupu", izjavio je predsjednik organizacijskog odbora Chris Kermode uoči održavanja ždrijeba u ponedjeljak u zgradi opere u Sydneyu.

Ranking tenisača u pojedinačnoj konkurenciji određuje koje će države sudjelovati u ekipnoj konkurenciji na tom natjecanju što će zamijeniti Svjetsko momčadsko prvenstvo u tenisu, natjecanje koje je ATP organizirao od 1978. do 2012.

Dvadeset četiri države će sudjelovati na "ATP kupu" koje će se održavati od 3. do 12. sijčenja u Sydneyu, Perthu i Brisbaneu, i završiti osam dana prije početka Australien Opena (20. siječnja - 2. veljače), prvog grand slam turnira sezone. Zemlje koje su se kvalificirale za sudjelovanje na ATP kupu na temelju ATP ljestvice od 9. rujna: Srbija, Španjolska, Švicarska, Rusija, Australija, Njemačka, Grčka, Japan, Italija, Francuska, Belgija, HRVATSKA, Argentina, Gruzija, Južnoafrička Republika, SAD, Kanada, Velika Britanija, Australija (zemlja domaćin. Još pet država bit će određeno 13. studenog također na temelju poretka na ATP ljestvici.

Dvadeset sedam od prvih 30 tenisača s ATP ljestvice su pristali sudjelovati kao i Andy Murray čiji je zaštićeni ranking omogućio Velikoj Britaniji se da kvalificira za to natjecanje.

Natjecanje će početi grupnom fazom (šest skupina sa po četiri reprezentacije) nakon čega slijede četvrtfinale, pa polufinale i na kraju finale. Svaki par će odigrati po dva pojedinačna meča i jedan u paru. Po dva igrača a najboljim rankingom iz svake države sudjeluju u natjecanju, no ako su potrebne izmjene, može uskočiti jedan od tri dodatna igrača.

Natjecanje donosi 750 ATP bodova za pobjednike u pojedinačnoj konkurenciji, što je manje od grand slam turnira (2.000 bodova), Mastersa (1.500) i Mastersa 1.000, ali više od ostalih turnira, dok nagradni fond iznosi 15 milijuna dolara (oko 13,5 milijuna eura).

ATP kup je pokrenut u trenutku kada je Davis Cup, kojeg je organizirirala Međunarodna teniska federacija (ITF), promijenio format. Naime, to stoljetno natjecanje će sada u novom formatu održavati jedan tjedan krajem studenog 2019. u Madridu, znači nešto manje od dva mjeseca prije ATP kupa, odnosno na kraju sezone zbog čega je već više velikih teniskih imena odustalo od sudjelovanja.

Linker
23. travanj 2024 23:08