Damjan Tadic / CROPIX
ŽELJKO KRAJAN

DA IZBORNIKU NETKO OTKAŽE, BIO BI U OGROMNOM PROBLEMU 'Nakon Čilića i Ćorića je rupa, nemamo nasljednika i to nam može biti problem'

Malo je manje od mjesec dana ostalo do prvog izdanja Davis Cupa u novom ruhu (18. - 24. studenog), a u Madrid Hrvatska stiže kao branitelj naslova i po nominacijama s najjačom postavom koju je izbornik naše reprezentacije mogao imenovati.
Piše: Davor BurazinObjavljeno: 24. listopad 2019. 11:22

Izbornik naše Davis Cup reprezentacije Željko Krajan u obranu naslova u Madrid od 18. do 24. studenog ići će, kako sada stvari stoje, s najjačim snagama.

- Tako je to na papiru, ali i u stvarnosti. Srećom su nas poštedjele ozljede i bit ćemo kompletni. Forma, na žalost, nije briljantna, a tu prije svega mislim na Marina Čilića i Bornu Ćorića, naše udarne snage u pojedinačnom dijelu nisu baš imale sezonu za pamćenje. Tenis je takav, lani su bili odlični, pogotovo kad se sjetim kako su obojica odigrala finale protiv Francuske u Lilleu. Ovaj put im fali samopouzdanja, koje nestane kad se zareda s lošijim rezultatima.

Možda se u ovih tri i pol tjedna nešto i promijeni. I to je itekako moguće u tenisu. Osim toga, novi sustav natjecanja u Davis Cupu, ovo finale u Caja Magici sa 18 reprezentacija podijeljenih u šest skupina s po tri reprezentacije, otvara priliku baš svima.

- Ključna je promjena da su mečevi kraći, na dva umjesto na tri dobivena seta, a tu je svašta moguće, realnije je prirediti iznenađenje. Možda trenutna forma neće igrati takvu ulogu. Nije zgorega ponoviti i da je atmosfera drugačija nego na turnirima tijekom sezone, igranje za reprezentaciju je posebno, a ovo će još biti nešto sasvim novo.

Slatke i kisele brige

Kod izbora ostalih tenisača, Krajan se odlučio za Matu Pavića, Nikolu Mektića i Ivana Dodiga. Tri specijalista u igri parova, sa strane je ostao Franko Škugor, ali i on će s reprezentacijom u Madrid. Tko će igrati, predstavlja slatke brige za izbornika.

- Slatke ili kisele, ovisi kako se gleda. U ovih osam godina na klupi reprezentacije svašta sam prošao, imali smo i jedan čudesan niz pobjeda u igri parova, ali smo i posljednja dva meča izgubili, protiv SAD-a i Francuske. Škugora nisam mogao nominirati, no na licu mjesta ćemo se uvjeriti tko je u kakvoj formi i tko će igrati. Realno je da svi kreću s iste pozicije. Iza sve četvorice je solidna sezona, malo je falilo da ona bude odlična.

Polona može još bolje, ima sve u sebi da bi bila Top 20
Bez Davis Cup obaveza ove godine, jer je Hrvatska automatski bila u završnici kao lanjski polufinalist, Željko Krajan se posvetio Poloni Hercog. Slovenka je sezonu završila na 49. mjestu, što je pomak od 33 mjesta u odnosu na prošlu godinu. K tome je osvojila turnir u Luganu, prvi od 2012. godine. Bilo je prilika za bolje rezultate, s puno je Top Ten igračica igrala u tri seta, bila na pragu pobjede, ali stalno joj je izmicala. Najveća prilika bila je, pak, u 3. kolu Wimbledona kad je imala meč-lopte protiv tinejdžerske senzacije Coco Gauff.

- Baš od toga meča je nekako krenulo s dosta nesreće, puno propuštenih mečeva u kojima se moglo kreirati još bolju sezonu. Imala je u rukama Halep u Miamiju, Görges u Torontu, Bertens u Pekingu, Kvitbovu u Wuhanu… Tu je negdje, blizu da napravi iskorak.

Hercog je vršnjakinja Petre Martić, sigurno da nije kasno da nadmaši renking karijere (35), koji datira još iz 2011. godine. Ove godine je ostvarila 34 pobjede i 26 poraza.

- Ona ima sve u sebi da bi bila Top 20, možda Top 15 tenisačica. (db)

Činjenica da se odlučio za tri igrača, koja igraju samo parove, sugerira da je hrvatski tenis trenutno u problemu. Iza Čilića i Ćorića, za čije se zdravlje moramo moliti, postoji ogromna rupa. Nema igrača na kojega bi se Krajan mogao osloniti u slučaju da se ovoj dvojici nešto dogodi.

- Istina je, rupa postoji. Blizu njih je samo fantastični Ivo Karlović. On je baš nevjerojatan sa svojih 40 godina, ali on nije u reprezentaciji, odigrao je svoje. Da mi netko otkaže, ja bih realno bio u ogromnom problemu, ne znam koga bih zvao. Stvarno nemamo nasljednika ove dvojice, kao što smo uvijek imali u nekakvom pravilnom redu. Od Ivaniševića, preko Ljubičića, pa Ančića, nakon toga Čilića do Ćorića. Uvijek su jedan za drugim dolazili igrači Top 10 klase, sada je suša. Eto, nismo imali sreće da se opet pojavi jedan takav genijalac.

A Čilić je u godinama (31) kad je bliži tome da se zahvali reprezentaciji, već je toliko toga napravio igrajući za Hrvatsku, porušio je mnoge rekorde, osvojio taj Davis Cup...

- Moramo misliti na to što dalje ode li Marin. Pratim ja i ostale naše tenisačice, ali od Viktora Galovića i Nina Serdarušića zasad nema iskoraka. Zanimljiv bi mogao biti Borna Gojo, vidim da ima neke rezultate na challengerima. Uživo ga nisam imao prilike gledati, raspitivao sam se kod nekih ljudi o njemu, oni vide u njemu neki potencijal. U svakom slučaju, bit će zanimljiv u budućnosti.

Možda ne bi bilo loše pozvati Goju kao pridruženog člana u Madrid, da se navikava, da trenira sa zvijezdama. Sigurno mu ne bi škodilo, ali to je stvar izbornika i Hrvatskog teniskog saveza.

Svaki poen kao finale

- S nama će kao neizostavan član reprezentacije tamo biti Mate Delić, on je vrlo zahvalan kao sparing partner, u stanju je satima biti na terenu na raspolaganju svima. Osim toga, Mate je s nama i zbog atmosfere, to je također bitna stvar.

Hrvatska će u Madridu igrati u skupini B. U ponedjeljak (18. 11.) će kao branitelj naslova otvoriti finale protiv Rusije, dva dana kasnije (20. 11.) će se sastati sa Španjolskom. Prava skupina smrti, prema recentnoj formi Hrvatska je u statusu autsajdera. Prijave u utorak potvrdile su da će Španjolska i Rusija biti u najjačem mogućem sastavu. Španjolci s Rafaelom Nadalom i Robertom Bautistom Agutom u prvom redu, Rusi s Danilom Medvjedevim, Karenom Hačanovom i Andrejom Rubljovom.

Mirisalo je na fijasko, ali bit će spektakl
U Madridu nas definitivno očekuje spektakl. Rafalna paljba po novom sustavu bila je žestoka, protivnika promjena bilo je više nego onih, koji su odobravali ili barem govorili da se pričeka, pa ocjenjuje format.

Nominacije su otkrile da kod tenisača problema nema, čak 19 od najboljih 30 bit će tamo. Od onih koji su mogli igrati, a neće, strši samo ime Alexandera Zvereva, koji će u to vrijeme igrati ekshibicije s Rogerom Federerom. Federer i Stan Wawrinka ionako nisu mogli nastupiti, Švicarska se nije kvalificirala.

- Istina, početkom ove godine je izgledalo kao da bi se mogao dogoditi fijasko, da će biti puno bojkota, međutim, očito je tvrtka Cosmos na čelu s Gerardom Piqueom odradila sjajan posao iza pozornice, da je uložila puno truda, da je puno razgovarala... Očito je da su pridobili igrače na svoju stranu. Bila bi šteta kad je već uložen toliki novac da natjecanje ne uspije i baš je lijepo da će većina najboljih biti tamo. (dba)

- Ha, skupina je takva kakva jest, mislim da se ne smijemo žaliti. Bilo je jasno i kad su izvučene skupine da nas čeka iznimno težak posao, s nominacijama je to samo još više dobilo na snazi. Ovo je daleko najjača skupina, ali kako nama, tako i našim suparnicima. Bit će stvarno veliki izazov igrati protiv njih, možda će ispasti teže nego u četvrtfinalu ili polufinalu. To znači da će svaki poen biti kao finale, da će odlučivati sitnice i da o svemu moramo voditi računa. Zna se da osim pobjednika skupina u četvrtfinale idu i dvije najbolje drugoplasirane reprezentacije, bit ću tu svega. Rusija i Španjolska su po imenima među pet najjačih reprezentacija, ali ja nas nikako ne bih otpisivao. Nikako!

Reprezentacija će se u Madrid uputiti 12. studenog. I to govori o ozbiljnosti i namjeri da se od titule ne odustaje lako.

- Idemo šest dana prije prvog dvoboja kako bismo se što bolje adaptirali. Ipak tamo nadmorska visina igra važnu ulogu, loptice drugačije odskaču, sve je drugačije.

Linker
16. travanj 2024 10:28