Getty Images /Harold Cunningham, Justin Setterfield, SN Ilustracija / Getty Images /Harold Cunningham, Justin Setterfield, SN Ilustracija
TKO ĆE NA KOGA?

DŽOKER IVO, PAROVI I PUNA ARENA Argentina niti s Maradonom nema šanse: Evo zašto je Hrvatska veliki favorit u finalu Davis Cupa!

Piše: Vladimir ZrinjskiObjavljeno: 24. studeni 2016. 09:31

Izvlačenje parova za Davis Cup finale između Hrvatske i Argentine, koje će se danas u podne održati u Lisinskom, trebalo bi otkriti što su naumili Željko Krajan i Daniel Orsanic.

Manje nas intrigiraju hrvatske nominacije, jer tu nema puno zagonetki, a više argentinske. Gosti su do posljednjeg trenutka odlučili tajiti ime drugog igrača za singl. I današnje izvlačenje, doduše, može biti samo duda varalica, s obzirom da se izbornici imaju pravo predomisliti do sat vremena prije meča. U iščekivanju njihovih odluka napravili smo paralelni test dviju reprezentacija, prema kojem je Hrvatska izraženi favorit za osvajanje 105 kilograma teškog trofeja…

PRVI IGRAČ

Hrvatska - Argentina 1-1

Marin Čilić i Juan Martín del Potro najviša su klasa svjetskog tenisa. U Čilićevom slučaju to potvrđuje renking (6.), dok Del Potro nije u vrhu samo zbog debelog zdravstvenog kartona. Svojim je tenisom ove sezone, međutim, pokazao da mu je mjesto u Top 10. Iako mu je dvoručni bekhend zbog problema sa zglobom manje ubojit nego prije, hendikep nadoknađuje servisom i forhendom. U Čilićevoj igri nema nepoznanica, a više puta je dokazao da mu nije problem odigrati tri meča u tri dana. Del Potro takav pothvat u Davis Cupu još nije učinio.

2016 Rio Olympics - Tennis - Semifinal - Men's Singles Semifinals - Olympic Tennis Centre - Rio de Janeiro, Brazil - 13/08/2016. Juan Martin Del Potro (ARG) of Argentina celebrates after winning match against Rafael Nadal (ESP) of Spain.     REUTERS/Kevin Lamarque  FOR EDITORIAL USE ONLY. NOT FOR SALE FOR MARKETING OR ADVERTISING CAMPAIGNS.
REUTERS/Kevin Lamarque / REUTERS

DRUGI IGRAČ

Hrvatska - Argentina 1-0

Nakon nezapamćene javne kampanje, Ivo Karlović pristao je na ulogu džokera i natjerao Argentince da drhte zbog njegovih servisa. Sa 37 godina na leđima, igra kao da je u cvijetu mladosti. Osvojio je dva turnira, prvi put završio godinu u Top 20. Daniel Orsanic čuva karte do “deadlinea”, ali za pretpostaviti je da će Delbonisa nagraditi za najbolju sezonu u karijeri i dati mu prednost pred Pellom i Mayerom. “Fede” je ove sezone skupio 26 pobjeda, u Indian Wellsu je svladao Murrayja. Ipak, Hrvatska je ovdje u prednosti.

Zagreb, 201116.
Arena Zagreb, Laniste.
Trening hrvatske teniske reprezentacije uoci finala Davis Cupa protiv reprezentacije Argentine koje se odrzava u Zagrebu od 25. do 27 studenog.
Na fotografiji: Ivo Karlovic.
Foto: Ronald Gorsic / CROPIX
Foto: Ronald Gorsic / CROPIX

PAROVI

Hrvatska - Argentina 1-0

Dokle god će se odazivati u reprezentaciju, Čilić i Dodig bit će favoriti za bod u paru, bez obzira na ime i reputaciju suparnika. Parovi su Hrvatskoj često bili meki trbuh, ali nakon njihovih pobjeda protiv braće Bryan te Herberta i Mahuta, ovo je poen na koji računamo. Od nekoliko argentinskih kombinacija, nijedna nije tako uvjerljiva. Izgubili su parove u Poljskoj (Berlocq/Olivo) i Glasgowu (Del Potro/Mayer), a dobili u Italiji (Del Potro/Pella). No ako Del Potro zaigra u subotu, može li biti spreman za novi meč 20-ak sati kasnije? U rujnu nije bio…

ALTERNATIVE

Hrvatska - Argentina 1-1

S jedne strane Borna Ćorić, koji je posljednji službeni meč odigrao protiv Gasqueta prije dva mjeseca, s druge Guido Pella i Leonardo Mayer. Potonji dvojac možda ne spada u vrh, ali barata iskustvom; ove sezone obojica su osvajali važne bodove za Argentinu. Mayer ih je i uveo u finale. Mala prednost je na strani Argentine, ali Ćorićev ratnički karakter i navijačka subjektivnost tjeraju nas da ovdje proglasimo neriješen rezultat. Ivana Dodiga ne tretiramo kao moguću alternativu jer je u singlu potpuno izvan forme.

Croatia Tennis - Croatia v France - Davis Cup Semi Final - Kresimir Cosic Hall, Zadar, Croatia - 16/9/16. Croatia's Borna Coric in action during his singles match against France's Richard Gasquet. Reuters/Antonio Bronic
Reuters/Antonio Bronic
Borna Ćorić

OSTALI FAKTORI

Hrvatska - Argentina 1-0

Naša reprezentacija prvi put u povijesti, a možda i posljednji - jer finala će se od 2018. igrati na neutralnom terenu - lovi naslov kod kuće. Podrška pune Arene trebala bi joj biti jak vjetar u leđa, iako nas je Marin Čilić upozorio da pričekamo s tom ocjenom, jer “uvjerit ćete se koliko Argentinci mogu biti bučni”. Hrvatska je imala privilegij da izabere podlogu (RuKort), koja je ista kao i u Zadru, gdje smo izbacili Francuze. Službeno mjerenje i prvi dojmovi igrača kažu da je srednje brza, no tijekom tjedna će biti sve brža.

------------------------------------------------------

Ukupno

Hrvatska - Argentina 5-2

------------------------------------------------------

OVAJ SADRŽAJ VAM OMOGUĆAVA VARTEKS

Linker
22. travanj 2024 04:42