Goran Mehkek / HANZA MEDIA
FINALE DAVIS CUPA U ZAGREBU

FOTO: MARIN IZLUDIO I ARGENTINCE I HRVATE, PA BACIO ARENU U TRANS Nije moglo bez šokova, Čilić umalo propustio nemoguće, ali prva pobjeda je tu!

Hrvatska teniska vrsta povela je u finalu Davis cupa u Zagrebu protiv Argentine s 1-0 nakon što je najbolji hrvatski igrač Marin Čilić slavio protiv Federica Delbonisa s  6-3, 7-5, 3-6, 1-6, 6-2 nakon tri sata i 35 minuta igre.
Piše: Sportske novostiObjavljeno: 25. studeni 2016. 10:18

Hrvatska je napravila prvi korak ka osvajanju svog drugog Davis cup trofeja jer je Čilić u prepunoj zagrebačkoj Areni u pet setova nadigrao Delbonisa, koji se nakon zaostatka 0-2 u setovima vratio u meč i izjednačio, no presudila je Čilićeva kvaliteta u petom setu.

Čilić je dobio prvi set zahvaljujući "breaku" za 3-1 i sjajnom prvom servisu, a Marin je odličnu igru i nedodirljivost pri servisu zadržao i u drugom setu nakon što je kod 5-5 oduzeo servis Argentincu. U trećem setu Delbonis je došao do svojih prvih lopti za obrat u meču i poveo je s 2-0, da bi Čilić odmah vratio svoj izgubljeni servis.

Kod 3-3 Marin nije iskoristio dvije break-lopte, a Argentinac je u narednom gemu uspio i po drugi puta oduzeti Čilićev servis za vodstvo od 5-3, kojeg je na svoj servis pretvorio u dobitak seta. Taj dobiveni set je jako motivirao Delbonisa koji je u četvrtom setu potpuno "razbio" neprepoznatljivog Marina s 6-1, oduzevši mu servis čak triput.

Nakon što je izgubio 10 od zadnjih 11 gemova, Čilić je odlučujući set počeo "breakom", ponovno je zaigrao i servirao na vrhunskom nivou kao u prva dva seta, da bi kod 4-2 još jednom napravio "break" i konačno slomio Delbonisov otpor. Čilić je u ovom meču imao 17 aseva, a od 16 "break lopti" iskoristio je pet, imao je jednu neprisiljenu pogrešku manje (59) od Delbonisa, dok su obojica imala po 29 winnera.

Bio je ovo treći međusobni dvoboj Čilića i Delbonisa te treća pobjeda hrvatskog igrača. U drugom dvoboju u petak igraju Ivo Karlović i Juan Manuel del Potro.

Hrvatska je osvojila Davis Cup 2005. godine u svom jedinom dosadašnjem nastupu u finalu, dok je Argentina dosada četiri puta igrala u finalu (1981, 2006, 2008 i 2011) i sva je četiri puta gubila.

--------------------------------------------------------

LIVE PRIJENOS:

MARIN ČILIĆ (6.) - FEDERICO DELBONIS (41.) 3:2 (6:3, 7:5, 3:6, 1:6, 6:2)

PETI SET:

- Marin je stigao do drugog breaka i sada će servirati za meč

- Polako, ali sigurno Marin plovi prema prvoj pobjedi. Vodi 3:2 i servira u petom -gemu

- Imao je Čilić priliku stići i do drugog breaka, ali Delbonis je ipak uspio izvuči treći gem

- Marin je odmah na otvaranju petog seta stigao do breaka, da bi ga potom odmah i potvrdio u drugom gemu na svom servisu

ČETVRTI SET:

- Mogao je Marin vratiti jedan break, ali previše dekoncentracije oduzelo mu je tu priliku. Delbonis vodi 5:1

- Izgleda kako je ovaj set izgubljen za Marina, Delbonis je bez većih problema došao do 4:0

- Ništa više ne ide od ruke Marinu. Delbonis je po drugi put uspio oduzeti servis Marinu i sigurno plovi prema odlučujućem petom setu

- Delbonis je obmah oduzeo servis Marinu na otvaranju četvrtog seta i odmah ga potvrdio u idućem gemu

TREĆI SET:

- Delbonis je stigao do breaka i odmah servisom završio treći set

- Imao je Marin pri rezultatu od 3:3 nekoliko prilika za break, ali Delbonis je uspio izvuči svoj servis

- ekspresno se Marin vratio iz zaostatka i odservirao za 2:2

- odmah uzvraća Marin trećim breakom u meču i vraća stvari u 'normalu'. Servirao je 41. igrač svijeta za 3:0, no Marin je prebacio u brzinu više, došao do 0:40, prokockao tri break-lopte i onda s dva uzastopna poena vratio izgubljeni servis.

- Prvi break za Delbonisa! Nije Argentinca poljuljao šok na kraju drugog seta. Bez izgubljenog poena je osvojio prvi servis u trećem setu i najjače dosad napao Marinov servis. Imao je 0:40, vratio se Čilić na 30:40, ali je sjajno pod noge odigrao Delbonis i stigao do 2:0 u gemovima.

DRUGI SET:

Marin Čilić nakon sat i 20 minuta vodi s 2:0 protiv Federica Delbonisa! Šesti tenisač svijeta je u prvoj dionici oduzeo Argentincu servis kod 2:1, u drugom setu ga je 'breaknuo' kad je bilo najvažnije, kod 5:5, i vodi Hrvatsku prema prvoj pobjedi u velikom finalu!

- Marin Čilić ima break i servira za drugi set! Kad je bilo najvažnije, Marin je dodao gas, uz to iskoristio pogreške Delbonisa i sa 30:40 otišao do breaka.

- prvi put problemi na Čilićevom servisu, imao je Delbonis 40:40, ali nije uspio izboriti prvu break-loptu. Argentinac potom sigurno osvaja gem za 5:4, sve je izvjesnije da bi set mogao otići u tie-break

- rutinski sada Marin odrađuje svoje servise, ponovno izjednačenje - 3:3, ali Delbonis u drugome setu pokazuje koliki je borac i drži svoj početni udarac

- Zasad svatko drži svoj servis, Čilić je lako odservirao za 2:2, ali potom nije uspio oduzeti servis Argentincu

- Drugi set je servisom otvorio Argentinac, i bez prevelikih problema osvojio prvi gem, ali još uvjerljivije uzvraća Čilić koji je dosad zabio sedam asova. Argentinac vraća na 2:1

PRVI SET:

Sjajne vijesti iz zagrebačke Arene: Marin Čilić je osvojio prvi set protiv Federica Delbonisa (break kod 2:1 na servis Argentinca), djeluje samouvjereno i očekivano vodi Hrvatsku prema prvom bodu u velikom finalu Davis Cupa!

- smanjio je Delbonis na 5:3, a Marin sada servira za prvi set

- Marin uz manje probleme osvaja svoj servis i sada je na gem od osvajanja prvog seta. U Areni je po slobodnoj procjeni oko 10 tisuća navijača, i dalje su glasniji gostujući navijači

- Delbonis je sada dobro odservirao i smanjio na 4:2.

- Bravo! Čilić ima prvi break! Imao je Marin 15:40, ali je dvaput pogriješio da bi potom s dva uzastopna poena otišao do prednosti u prvome setu. Marin je potom rutinski odservirao za 4:1, bez izgubljenog poena.

- Marin vodi 2:1 uz malo problema na servisu, ali Delbonis zasad ne pokazuje da bi mogao ozbiljno ugroziti hrvatskog tenisača u ovome meču

- Delbonis također osvaja servis bez izgubljenog poena

- Marin je bez izgubljenog poena osvojio prvi gem, servis izgleda obećavajuće

Dvorana i dalje nije potpuno ispunjena, ali meč je počeo, servira Marin Čilić

------------------------------------------------------------------------------

OVAJ SADRŽAJ VAM OMOGUĆAVA VARTEKS

Linker
23. travanj 2024 06:23