Profimedia, TEMP Sipa Press
PRAVI SPEKTAKL

FOTO: VELIČANSTVENA POBJEDA BORNE ĆORIĆA U POVIJESNOM FINALU DAVIS CUPA Hrvatski tenisač utišao više od 20.000 navijača u Lilleu i donio prvi bod

Hrvatska vodi u velikom finalu Davis Cupa protiv Francuske u Lilleu s 1:0. Prvi bod donio je Borna Ćorić koji je sa 6:2, 7:5, 6:4 savladao Jeremyja Chardyja nakon dva sata i 19 minuta igre.
Piše: HinaObjavljeno: 23. studeni 2018. 11:47

Bolji start finala u Lilleu u hrvatskom taboru nisu mogli poželjeti.

Borna Ćorić je iskoristio impresioniranost svog suparnika. Iako devet godina stariji, Jeremy Chardy se slomio pod pritiskom debitantskog nastupa u finalu Davis Cupa, a njegovu ranjivost je 22-godišnji Zagrepčanin potpuno razotkrio odlično posloženom taktikom i izvedbom na terenu.

Ćorić je nakon maratonskog prvog gema, u kojem je došao do 'breaka', nanizao još tri gema bez izgubljenog poena i bez imalo problema početnu prednost pretvorio u osvajanje prvog seta. Nakon 36 minuta igre bilo je 6-2 za Ćorića koji je izgubio svega tri poena na servisu.

Drugi set je bio neizvjesniji. Nakon 56 minuta Chardy je došao do svoje prve prilike za 'break', ali nije uspio slomiti servis našeg 12. tenisača svijeta. Izjednačenost i nezvjesnost trajala je do 11. gema u kojem je Ćorić došao do 0-40 i drugu priliku pretvorio u 'break'. Servirajući za set Ćorić nije ostavio Chardyju nikakvu nadu i nakon 94 minute igre naša je reprezentacija stigla na jedan set do prvog boda.

'Breakom' za 2-1 u trećem gemu trećeg seta Ćorić je zacementirao put prema pobjedi. Nakon sedmog gema je nakratko napustio teren kako bi mu fizioterapeuti naše reprezentacije pružili pomoć, zbog lakših problema s preponama.

Nakon dva sata i 19 minuta Ćorić je dovršio impresivnu pobjedu još jednim servisom kojeg Chardy nije uspio vratiti.

U drugom meču sedmi tenisač svijeta Marin Čilić borit će se protiv Jo-Wilfrieda Tsonge za mogućih 2-0 nakon prvog dana finala na stadionu Pierre Mauroy, u kojem se našlo oko 1500 hrvatskih navijača.

FRANCUSKA - HRVATSKA 0-1

Jeremy Chardy - Borna Ćorić 2-6, 5-7, 4-6

DAVIS CUP FINALE: FRANCUSKA - HRVATSKA

Borna Ćorić - Jeremy Chardy 3:0 (6:2, 7:5, 6:4)

--------------------------------------------------

3. SET 6:4

- Gotovo je, Ćorić je pobijedio Chardyja sa 6:2, 7:5, 6:4. Hrvatska vodi u velikom finalu Davis Cupa s 1:0.

- Nakon povratka na teren Ćorić je nastavio sa sjajnom igrom i osvojio je gem bez izgubljenog poena za 5:3. Nakon toga je Chardy smanjio na 5:4, ali Ćorić će imati servis za meč i vodstvo Hrvatske.

- U ovim trenucima Ćorić je nakratko napustio teren. Vjeruje se da je morao samo na kratko osvježenje ili toalet.

- Ćorić je udaljen svega dva gema od pobjede protiv Chardyja.

- Nakon breaka, Ćorić ga je potvrdio servisom i poveo 3:1.

- Break za Ćorića na početku trećeg seta, u trećem gemu. Od posljednjih šest gemova Ćorić je dobio pet.

- Francuz je uspješan na otvaranju trećeg seta.

2. SET 7:5

Uzeo je Borna i drugi set! Nakon brojnih propuštenih prilika, hrvatski tenisač je konačno napravio break u 11. gemu, a potom i potvrdio set na svom servisu.

- Veliku priliku propustio je Borna Ćorić u sedmom gemu drugog seta! Imao je hrvatski tenisač 15:40 na servis Chardyja, ali nanizao je nekoliko pogrešaka i Francuz se vratio. Borna je dosad u drugom setu imao 5 neiskorištenih break lopti.

- Opasno je bilo u četvrtom gemu! Prijetio je Chardy, a Borna je napravio nekoliko neprisiljenih pogrešaka. Francuz je bio na rubu breaka, ali hrvatski se tenisač spasio sjajnim servisima.

- I Chardy i Ćorić sigurno otvaraju nastavak susreta. Svatko je na startu bez većih problema uzeo svoj servis.

1. SET 6:2

- Fantastičan set Borne Ćorića! Hrvatska je uzela prvi!

- Chardy stiže do svog prvog gema, ali i Ćorić je siguran na svom servisu.

- Apsolutna dominacija! Treći uzastopni gem za 4:0!

- 10 uzastopnih poena Borne Ćorića za dvostruki break i visokih 3:0!

- Bravo Borna! Maratonski prvi gem. Imao je Chardy 40-0, no Borna se hrabrom igrom vratio i nakon čak 12 minuta osvojio prvi gem u velikom finalu! Sajnu igru nastavio je i na svom servisu te bez izgubljenog poena povećao prednost na 2:0.

- I službeno je počelo veliko finale! Chardy prvi servira.

--------------------------------------------------

- Sve je spremno! Poslušali smo himne i igrači izvode posljednje pripreme pred početak meča!

- U dvorani se okupilo 27 tisuća gledatelja, a procjenjuje se da je među njima 2 tisuće hrvatskih. Rekord dvorane, kada se koristi za teniske aktivnosti, je 27 500.

- Hrvatski tenisači izašli su na teren praćeni pjesmom "Mojoj lijepoj zemlji Hrvatskoj" od Daleke obale.

"To je finale. Bit će veliki trenutak za obje zemlje. Borna je sjajan igrač i odlično igra u ovoj godini. Bit će to težak meč. Trudit ću se osvojiti bod za svoju zemlju. U ovom dvoboju", izjavio je Chardy uoči otvaranja.

"Bit će težak meč. Chardy dobro servira, imat ću taktiku i bit ću spreman", dodao je Ćorić.

"Ne treba bježati od uloge favorita. I Borna i Marin igraju sjano. Jasno je da postoji nervoza, ali se dečki ne bi trebali ništa brinuti. Vjerujem da ćemo podići pehar", izjavio je Ivan Ljubičić uoči početka finala.

- Ćorić i Chary dosad su se susreli u tri navrata. Francuz je pritom bio uspješniji te vodi s 2:1. Njihov posljednji meč gledali smo 2017. godine u Monte Carlu kada je Chardy u prvom kolu turnira slavio sa 7:6, 3:6, 6:3.

- Pierre Mauroy stadionu u Lilleu zaista je nešto posebno, a kada se prilagodi teniskim aktivnostima onda mu Francuzi nerijetko tepaju da je najljepši od svih koji krase njihovu zemlju. Danas se na otvaranju velikog finala na tribinama očekuje oko 25 tisuća navijača, a kako se sve prilagođavalo za njihov, ali i dolazak tenisača, pogledajte u nastavku.

Linker
16. travanj 2024 17:47