Justin Setterfield/Getty Images
EKSKLUZIVNO ZA JL

GORAN IVANIŠEVIĆ NAJAVIO SPEKTAKULARNO FINALE DAVIS CUPA 'Ne možemo pobjeći od uloge favorita, ali jednu odluku Francuza ne mogu shvatiti...'

Piše: Vladimir ZrinjskiObjavljeno: 22. studeni 2018. 16:18

Dok će se u Lilleu u subotu ili najkasnije u nedjelju navečer prelamati odluka o novom svjetskom prvaku, Goran Ivanišević bit će na putu za Bahame. Iako su ga mnogi iz hrvatskog tabora očekivali na stadionu Pierre Mauroy, wimbledonski pobjednik iz 2001. neće biti na finalu Davis Cupa.

Nije ga bilo ni prije dvije godine u Areni - tada je igrao ekshibiciju u Nizozemskoj - a ovaj put će kao trener Miloša Raonića krenuti s pripremama za novu sezonu. Pomislit ćete da Goran bježi od Davis Cupa, ali činjenica što ga nema u centru pozornosti ne znači da ne prati zbivanja oko reprezentacije.

- Prva dva dana ću gledati na televiziji, a onda putujemo. Prvo deset dana treninga na Bahamima, nakon toga me u prosincu čeka Champions Tennis u Royal Albert Hallu, a oko Božića ćemo se pakirati za Australiju…

Svi Hrvatsku guraju u ulogu favorita, jeste li i vi među njima?

- Ne možemo pobjeći od toga da smo kvalitetniji od Francuske. I na papiru i na terenu, kako god okreneš. I dalje ne mogu shvatiti zašto su izabrali zemlju za podlogu. Možda znaju nešto što ja ne znam. S druge strane, domaćini su, iza sebe će imati 26.000 navijača, a Yannick Noah je strašan motivator, koji je kao izbornik već osvajao Davis Cup. Zna što radi i sigurno ima spreman plan.

Umag, 140718.
29. Plava  Laguna Croatia Open Umag.  Egzibicijski mec odigrali su Goran Ivanisevic, Mansour Bahrami, Nino Serdarusic i Falix Auger Aliassime. Umijece zongliranja teniskim reketom i lopticom pokazao je novosadjanin Stefan Bojic.
Foto: Goran Sebelic / CROPIX
Foto: Goran Sebelic / CROPIX

Sva četiri finala koja su na zemlji igrali kod kuće, Francuzi su izgubili…

- Očito su birali s uvjerenjem da će razbiti ‘prokletstvo zemlje’. A i računali su da će Čilić igrati u Londonu i da će imati manje vremena za pripremu. Na kraju je i Borna bio tamo. Iako, zemlja u dvorani je druga priča nego kad bi se igralo na otvorenome. U dvorani je ne možete toliko usporiti, bit će nešto brža. Ali bez obzira na sve, i jedni i drugi imaju iste uvjete, pa tko bude bolji.

Nema veze što Francuzi već dva tjedna treniraju na zemlji, a Hrvati od nedjelje?

- Ma nema, Čilić je stalno u kontinuitetu, odigrao je tri meča u Londonu. Možda je njima čak i gore jer Pouille i Chardy nisu bili na zemlji od Roland Garrosa, a bome se ni tamo nisu naigrali. Pouille je zadnji dio sezone bio izvan forme. Tsonga na zemlji nije odigrao ništa. Ali opet, Davis Cup je čudno natjecanje, iznenađenja se non-stop događaju.

Gledali ste Tsongu u Parizu, Raonić ga je pobijedio u tri seta. Kakav dojam je ostavio?

- U dobrom je stanju, boljem nego što sam mislio. Gladan je, željan, iako se vidi da mu nedostaje mečeva. Oscilirao je od super poena do baš groznih. Ako bude igrao singl, ne sumnjam da će biti jako motiviran. Ta pobjeda bi mu puno značila. Fizički je sigurno spreman, a da nije psihički, onda ga Noah ne bi stavio u momčad.

Mislite li da će mu dati prednost pred Chardyjem?

- Ne znam, to je dobro pitanje. Iskreno, da sam na njihovom mjestu stavio bih Tsongu da igra prvi dan s Čilićem. Bez obzira na to što mu je skor s Marinom loš (2-5, nap. p.).

Kod nas na papiru nikad bolja situacija. Ćorić u formi života, Čilić pun iskustva i velikih mečeva, odličan par…

- Baš smo prava momčad. U parovima nas prvi put ima i viška. Ne znaš koga bi stavio, haha… Prije je bilo obrnuto, uvijek smo se morali krpati. Izbornik Krajan će odlučiti, ali slažem se da je ovo zbilja moćna reprezentacija.

ADELAIDE, AUSTRALIA - JANUARY 12:  Goran Ivanisevic of Croatia laughs during his World Tennis Challenge match against Mark Philippoussis of Australia at Memorial Drive on January 12, 2017 in Adelaide, Australia. (Photo by James Elsby/Getty Images)
James Elsby/Getty Images

Što mislite, tko će igrati parove?

- Ako gledamo kroz povijest, Čilić i Dodig su zajedno dobili gotovo sve mečeve. Pitanje je što će se događati prvi dan, koliko će Čilić dugo igrati. Opet, kako ćeš izostaviti Pavića? Ajde, recimo da je Dodig-Pavić najlogičnija kombinacija. Što se tiče Francuske, Herbert i Mahut su pobjednici Roland Garrosa, ali na njima je i veći pritisak, očekuju da će u subotu sigurno pobijediti. Parovi su bod koji moraju osvojiti. Sve je otvoreno, a pogotovo parovi. Bit će jako zanimljivo.

Može li umor biti presudan ako se uđe u peti meč?

- Ma nema tu umora, ovo je finale. Takvi mečevi ne igraju se svaki dan. Kad uđeš na teren, ima da zaboraviš sve ostalo. Ovo su najspremniji i najbolji igrači koje imamo, osim toga, ovo je i zadnji finale Davis Cupa kakav svi poznajemo.

Sljedeće sezone čeka nas potpuno drugačije natjecanje, kako su vama “sjele” promjene?

- Neću unaprijed ‘popljuvat’ novi format. Ali da mi je netko prije par godina rekao da će doći nogometaš, i to ne bilo kakav, nego igrač koji je osvojio sve žive trofeje, i da će krenuti mijenjati pravila najstarijeg teniskog natjecanja… Ogromni su novci u pitanju i ja tu zasad ne vidim računicu. Iako je bolje ne donositi zaključke unaprijed.

Činjenica je da će biti gužva u kalendaru. Samo dva mjeseca nakon novog Davis Cupa, u Australiji će se igrati i ATP Cup.

- Je, gužva i to kakva. ATP će čak i davati bodove za ljestvicu, pokušavaju oživjeti World Team Cup. Ne znam što bih mislio i kako će proći kod igrača. Previše je toga…

Linker
19. travanj 2024 06:21