Getty Images
VELIKE NAJAVE

HRVATSKA ĆE SVIJETU PREDSTAVITI 'ČUDO NA SPLITSKOJ PLAŽI' Žnjan će uskoro izgledati spektakularno kao najpoznatije svjetske koride!?

ORIGINALNOST SE CIJENI U DAVIS CUPU Hrvatska će u rujnu Amerikance ugostitit na splitskoj plaži, još jednoj u nizu atraktivnih lokacija na kojima se igrao tenis
Piše: Davor BurazinObjavljeno: 01. lipanj 2018. 20:28

Francuska će biti domaćin Španjolskoj na Stadionu Pierre Mauroy u Lilleu, a Hrvatska će ugostiti SAD na splitskom Žnjanu, očišćenom platou uz more, na kojemu trenutačno ničega nema. Dva polufinala od 14. do 16. rujna, dvije različite lokacije, koje nemaju nikakvih dodirnih točaka s tenisom.

Istina, Francuska neće prvi put biti domaćin na nogometnom stadionu, na kojemu se zbog njegove multifunkcionalnosti igrala i završnica Europskog prvenstva u košarci prije nekoliko godina. Već su u dva navrata tamo organizirali finale (2014. izgubili od Švicarske predvođene Rogerom Federerom, 2017. pobijedili Belgiju i prekinuli sušu dugu 16 godina od osvajanja posljednjeg trofeja).

30.000 ljudi u Sevilli

U potrazi za neobičnim lokacijama na kojima se igrao tenis, odnosno Davis Cup dvoboji, nismo se baš previše usrećili, tako da ovaj izbor Hrvatskog teniskog saveza u suradnji s Gradom Splitom definitivno ulazi u uži izbor jer će na Žnjanu trebati izgraditi doslovno sve. Od zemljanog terena, postavljanja montažnih tribina te čitavog malog sela u kojemu će biti smještene svlačionice, VIP prostori, press-centar te štošta drugo. Bit će to sigurno infrastrukturni pothvat. Pogled na more, brački kanal bit će jedinstven, to se ne može osporiti.

Zvonimir Barisin / CROPIX
CROPIX

Nogometni stadion uveden je u Davis Cup još 1976. godine kad je Čile bio domaćin Italiji u finalu na Estadiju Nacional, a potom se Španjolska u dva navrata odlučila prirediti finale na Olimpijskom stadionu u Sevilli. I oba puta se to pokazalo kao pun pogodak, jer se na tribinama 2004. protiv SAD-a i 2011. protiv Argentine našlo gotovo 30.000 gledatelja. Naravno da se u tim prigodama ne koristi cijeli stadion, taj se praktički prepolovi, dio se ogradi i montažnim tribinama kako gledatelji ne bi bili previše udaljeni od terena.

Amerikanci su također u jednoj prilici posegli za stadionom, ali onim na kojem se igra - baseball. Prije četiri godine u San Diegu su dočekali Veliku Britaniju na stadionu koji, inače, koristi momčad San Diego Padres.

Reprezentacija Hrvatske je prošle godine u rujnu gostovala u Bogoti u utakmici za ostanak u Svjetskoj skupini, a Kolumbija je izabrala igrati na zdanju koje je namijenjeno koridi - Plaza de Toros La Santamaria. Bila je to najveća utakmica za kolumbijsku reprezentaciju i htjeli su je igrati na najljepšem mjestu u Bogoti, ali protiv Marina Čilića nisu mogli. I Španjolska ponekad voli tenis igrati u takvom okruženju, pa su u travnju bili domaćini Njemačkoj na Plazi de Toros u Valenciji.

Joško Ponoš / Hanza media

Arapske ludosti

Tenis se, u stvari, može igrati svuda. Pitanje je samo koliko to ima smisla. I koliko se financijski isplati. Bogati Arapi iz Ujedinjenih Arapskih Emirata novca imaju previše, a kad žele impresionirati svijet, onda izgrade teniski teren na vrhu 304 metara visokog hotela Burj Al Arab u Dubaiju.

Na mjestu bivšeg heliodroma prije sedam godina tamo su ekshibicijski meč odigrali Andre Agassi i Roger Federer, ne zna se točno koliko je loptica odletjelo u ponor, ali igrači su bili jako dobro zaštićeni jer je svuda uokolo bila postavljena mreža. Meč je sniman iz helikoptera. Najnovija ludost, koja im je u planu, jest teniski kompleks ispod površine mora na lokaciji između Burj Al Araba i Palm Jumeirah otoka. Poljski arhitekt Krzysztof Kotala napravio je projekt sa sedam igrališta, cijena izgradnje kreće se oko dvije milijarde dolara. Čak i za Arape je to malo previše pa se još nije krenulo u realizaciju.

Linker
19. travanj 2024 17:02