REUTERS
ŽDRIJEB U SRIJEDU

HRVATSKA JE PONOVNO U SVJETSKOJ SKUPINI Čilić: 'Napravili smo po što smo došli'; Krajan: 'Pribojavali smo se uvjeta, a sada idemo po veliki rezultat!'

Piše: HinaObjavljeno: 18. rujan 2017. 00:57

Hrvatska reprezentacija će i sljedeće godine biti član elitnog društva u Davis Cupu. Iz Bogote se vraćaju s pobjedom od 4-1, nakon što je odlučujući treći bod donio Marin Čilić, svladavši vodećeg kolumbijskog tenisača Santiaga Giralda sa 6-3, 6-4, 6-4, u meču u kojem nije bio suočen ni s jednom break loptom.

Na taj je način Hrvatska povela s nedostižnih 3-1 te osigurala igranje u Svjetskoj skupini za 2018. godinu. Nešto kasnije, u debitantskom nastupu, Viktor Galović je sa 6-4, 2-6, 6-2 svladao Alejandra Gonzaleza za konačnih 4-1.

Čilić je već na početku pokazao da je raspoložen, povevši 3:0 u prvom setu, bez problema zadržavši tu prednost do kraja. U drugoj dionici je napravio break kod 2:2, a u trećem kod 3:3, i zapravo prvom kolumbijskom reketu gotovo da nije dao priliku da ga ugrozi.

"Došli smo po pobjedu i ostvarili je na lijep način. Prezadovoljan sam sa današnjim mečom. Bilo je potpuno kontrolirano i servirao sam možda najbolje u Davis Cupu. Na reternu sam se malo mučio, ali po jedan break u svakom setu donio mi je pobjedu", rekao je Marin Čilić i dodao:

"Želio bih se zahvaliti ekipi, uživao sam ovaj tjedan. Dobili smo novog igrača u ekipi, Viktora Galovića koji je jako dobar momak. Nadam se da ćemo ga viđati da se uspinje na rang listi i da ćemo ga još viđati u reprezentaciji."

Ovo je bila Marinova 24. pojedinačna pobjeda u ovom natjecanju, čime je postao rekorder hrvatske reprezentacije. Nadmašio je Ivana Ljubičića koji ima 23 pobjede. Viktor Galović je probio led i to ne samo nastupom, nego i pobjedom.

"Stvarno sam zahvalan izborniku što me pozvao. Ovo je bila velika šansa da pokažem ljudima da mogu nešto napraviti. Istina da imam 26 godina, ali nikad nije kasno. Nešto sam pokazao", rekao je Galović. Na pitanje kakav je bio osjećaj biti dio reprezentacije rekao je:

"Teže je. Emocije su velike, ali tjedan je bio odličan, svi igrači su bili odlični prema meni. Svi smo navijali za svakoga."

Izbornik Željko Krajan je zaokružio dojam cijelog tjedna:

"Ovako, s rezultatom 4-1, izgleda lagano, ali ako se vratimo na subotnji meč parova u kojem smo gubili 0:2 jasno da nije bilo lako kako sada djeluje. Respektirali smo protivnika maksimalno, možda se i pribojavali uvjeta, ali dobro smo se nosili sa svim i sretan sam da smo se vratilu u Svjetsku skupinu, gdje nam je mjesto. Kad sljedeće godine budemo, nadam se, svi najbolji na broju, da ćemo biti u prilici napraviti veliki rezultat."

Hrvatska je ostala u eliti i za iduću sezonu. Postoje li već sada interni dogovori u ekipi za sljedeću godinu?

"Za sada još ne, rano je i ima još puno vremena do veljače. Nadamo se da ćemo imati dobar ždrijeb jer smo nositelji te da ćemo nastaviti s dobrim rezultatima. Nadamo se da možemo podići trofej Davis Cupa, što bi bio ogroman uspjeh", rekao je Marin Čilić.

Izvlačenje parova za iduću godinu bit će u srijedu u 16 sati po srednjoeuropskom vremenu u Londonu, a popis nositelja bit će napravljen na temelju nove rang liste reprezentacija u Davis Cupu koja će biti objavljena u ponedjeljak 18. rujna. Svi susreti kvalifikacija još nisu završeni, ali prema neslužbenim kalkulacijama čini se da će, osim Hrvatske, među nositeljima biti Velika Britanija, Francuska, Belgija, Australija, Švicarska, Srbija i Italija.

To znači da bi potencijalni suparnici bili Španjolska, SAD, Njemačka, Kazahstan, Mađarska, Nizozemska te pobjednici susreta Japan – Brazil i Kanada – Indija.

Linker
18. travanj 2024 06:58