Goran Sebelic / CROPIX / CROPIX
OPTIMISTIČNA NAJAVA

IVANIŠEVIĆ UOPĆE NE DVOJI! Najveći hrvatski tenisač apsolutno vjeruje u snagu Hrvatske i potpuno je uvjeren u veliko slavlje na kraju sezone

Najveći hrvatski tenisač, pobjednik Wimbledona 2001, apsolutno vjeruje u snagu naših igrača i potpuno je uvjeren kako će kraj sezone donijeti veliko slavlje hrvatskom tenisu
Piše: Neven BertičevićObjavljeno: 13. studeni 2018. 09:54

Još jedna sezona se bliži kraju, još jedna velika sezona hrvatskog tenisa koja bi krunu trebala dobiti u dva posljednja tjedna. Hrvati su spremni za nastupe na londonskom Mastersu, što nije prvi put, ali isto tako i za finale Davis Cupa koje bi se pred 26.000 gledatelja trebalo odigrati u Lilleu.

Jači nego doma

Pa iako je i u tenisu domaći teren stanovita prednost, za Gorana Ivaniševića bi to mogla biti ili jest prednost - za Hrvatsku.

- Za mene je Hrvatska apsolutni favorit u Lilleu. Bez obzira na to što su Francuzi birali podlogu i bez obzira na brojčanu nadmoć koju će imati u gledalištu. Zapravo, za mene je Hrvatska apsolutni favorit finala i daleko smo veći favoriti nego što smo to bili prije dvije godine u Zagrebu.

Umag, 140718.
29. Plava  Laguna Croatia Open Umag.  Egzibicijski mec odigrali su Goran Ivanisevic, Mansour Bahrami, Nino Serdarusic i Falix Auger Aliassime. Umijece zongliranja teniskim reketom i lopticom pokazao je novosadjanin Stefan Bojic.
Foto: Goran Sebelic / CROPIX
Foto: Goran Sebelic / CROPIX

Svi ćemo se sjetiti dvoboja koji se zamalo raspleo u meču Marina Čilića i Juana Martina del Potra, u meču u kojem je Čilić dobio prva dva seta, a u jednom trenutku je bio samo šest poena udaljen od raja. No, Del Potro se kao i puno puta ranije znao vratiti i to je, čini mi se za Marina Čilića bio ili najteži ili jedan od najtežih poraza u karijeri. A nakon toga je Federico Delbonis pobijedio Ivu Karlovića i donio Argentincima prvi Davis Cup naslov koji je za Del Potra bio veći od svega što je do tog trenutka ostvario u karijeri, veći i od njegovog trijumfa na US Openu.

U čemu Goran Ivanišević vidi tu veliku prednost Hrvatske u posljednjem velikom dvoboju za Davis Cup prije nego što se dogodi neko novo natjecanje u kojem će uglavnom, ili isključivo, dominirati novci.

- Mislim da su Francuzi načinili pogrešku i kod izbora podloge, ali i kod izbora unutar momčadi.

MADRID, SPAIN - MAY 03:  Marin Cilic of Croatia with coach Goran Ivanisevic during day one of the Mutua Madrid Open tennis tournament at the Caja Magica on May 3, 2014 in Madrid, Spain.  (Photo by Julian Finney/Getty Images)
Julian Finney/Getty Images
Goran Ivanišević i Marin Čilić

Simon je bio logika

Francuski izbornik Yannick Noah se odlučio za provjerene, netko će reći poslušne snage, i tu su zapravo najbolji Francuzi od Tsonge do Gasqueta i Pouillea. Noah se davno oslobodio Gaëla Monfilsa, ali iako su neki bili uvjereni da će momčadi priključiti Gillesa Simona, to se nije dogodilo. Činjenica da u momčadi neće biti Simona je poprilično iznenadila Ivaniševića.

- Kad je Simon u formi, a posljednjih tjedana je bio u formi, čini se kao logičan izbor, pogotovo jer je imao sjajan međusobni omjer s Marinom Čilićem. Ali to je Noahov izbor i on možda zna nešto što mi ne znamo. A meni se definitivno čini da im ni izbor podloge nije bio pravi. Oni baš i nisu svjetski prvaci na zemljanim terenima i nema nikakvog razloga da bi se sada tu nešto promijenilo. Ponovit ću, Hrvatska je za mene apsolutni favorit u Lilleu i iskreno govoreći bio bih iznenađen kad se iz Francuske ne bismo vratili kao pobjednici.

Problem Noaha je bio možda u velikom broju igrača, a kad je tako, onda nije uvijek lako odlučiti se za dvojicu. Željko Krajan ima tu daleko manji problem. Marin Čilić i Borna Ćorić su naša prva dva igrača i treba se samo nadati i moliti da se nikome od njih nešto ne dogodi u ovom kratkom razdoblju između londonskog Mastersa i finala Davis Cupa.

Tennis - Davis Cup - World Group Semi-Final - Croatia v United States - Sportski centar Visnjik, Zadar, Croatia - September 15, 2018  Croatia's Ivan Dodig and Mate Pavic during their match against Mike Bryan and Ryan Harrison of the U.S.   REUTERS/Antonio Bronic
REUTERS/Antonio Bronic / REUTERS
Dodig i Pavić

Osvojit ćemo mi to

​Stanoviti problem mogla bi biti ozljeda trbušnog zida Mate Pavića, ali Hrvati imaju široku lepezu izbora u igri parova.

- Mate je naravno najbolji, ali ako će biti potrebno, imamo mi još aduta. Od Dodiga, Mektića, Škugora, ali i Marina Čilića. I kada sve posložimo i stavimo na papir, uvjeren sam da će Hrvatska ovog puta osvojiti Davis Cup. U Zagrebu nam se dogodila Argentina, a gotovo svi iz našeg tabora su uvjereni da će se Francuzima u Lilleu dogoditi Hrvatska.

Linker
25. travanj 2024 02:31