Ivo Karlović
 Thomas Starke/Bongarts/Getty Images
POJAČANJE ZA DAVIS CUP MOMČAD

IVO KARLOVIĆ SE JAVIO I OBJASNIO VELIKU GESTU 'Nema se tu što puno reći. Kad je reprezentacija je u takvoj nezgodnoj situaciji...'

Piše: Davor BurazinObjavljeno: 27. rujan 2016. 18:43

Pozitivne vibracije počele su stizati tijekom vikenda. Ništa opipljivo i ništa konkretno, no kako nam je Ivo Karlović još prije toga u porukama ostao tajnovit, vjerovali smo da se iz toga ipak može roditi nešto dobro. Nije u startu odbacio priču o povratku u reprezentaciju, ostao je zakopčan, ali činjenica da je bio upoznat s time da Borna Ćorić mora na operaciju koljena, nekako je podgrijavala nadu.

U nedjelju je Hrvatski teniski savez između tri kandidature za domaćina finala Davis Cupa izabrao Zagreb, grad u kojemu je 28. veljače 1979. godine svijet ugledao Ivo Karlović i to je opet bilo dobro. Ne mislimo da je to bilo presudno, Doktor Ivo bi se sjajno osjećao i u Splitu i u Zadru, da su kojim slučajem čelnici HTS-a nekom od tih gradova dali organizaciju finala, ali Zagreb je ipak - Arena Zagreb.

Danas operacija Ćorića

Mogućnost posljednjeg nastupa kod kuće (Zagreb Indoorsa na kojemu je redovito igrao, više nema) sa 37 godina i u finalu Davis Cupa doista je nešto što se ne može tek tako odbaciti. Čak i kad si iz reprezentacije otišao prije četiri i pol godine, prepustio mjesto mlađima i mislio da je ta epizoda završena.

Screenshot: Facebook / Screenshot: Facebook

Ovo je 'one and done', ovo se ne propušta, pogotovo kad će reprezentacija vjerojatno biti oslabljena (ne zna se hoće li Ćorić, koji danas ide na operaciju, biti spreman) i 20. igrač svijeta će gotovo sigurno igrati i imati važnu ulogu, ponavljamo, u Areni Zagreb pred, nadamo se, više od 15.000 gledatelja. I to protiv Argentine, s kojom je odigrao prvi ozbiljan dvoboj (četvrtfinale 2002.) i onaj posljednji (četvrtfinale 2012.), oba u Buenos Airesu. Sad će valjda biti treća sreća!

- Bit će dobrih vijesti - javio nam se u nedjelju navečer Karlovićev trener Petar Popović, makar nije htio ništa dodatno elaborirati, ali već to je bilo dosta da shvatimo značenje.

Konačno, u ponedjeljak ujutro u Zagrebu, prilikom sastanka ćelnika HTS-a s gradonačelnikom Milanom Bandićem, izbornik Željko Krajan potvrdio je sve pozitivne vibracije.

Jul 28, 2016; Toronto, Ontario, Canada;  Ivo Karlovic of Croatia reacts after winning a point against Grigor Dimitrov of Bulgaria on day four of the Rogers Cup tennis tournament at Aviva Centre. Dimitrov won 6-3, 6-4. Mandatory Credit: Dan Hamilton-USA TODAY Sports - RTSK5VN
Dan Hamilton-USA TODAY Sports
Ivo Karlović

S njim jači 20-30 posto

- Mogu najaviti da se Ivo Karlović vraća u reprezentaciju, to je najljepša vijest koju smo mogli dobiti. S njim smo 20 do 30 posto jači. Znate da u ovom trenutku ne možemo znati u kakvom će stanju biti Borna, Ivo će nam pokriti sve rupe i zato ostajemo favoriti u finalu - optimist je bio Krajan.

Ivo je 20. igrač svijeta, ljeto je odigrao fenomenalno s dva naslova (Newport, Los Cabos), finalom Washingtona i osminom finala US Opena.

- Ivo se nije htio gurati i nametati, jednostavno je prepoznao situaciju u kojoj se nalazimo. Vidio je da Borna mora na operaciju i da možda neće biti spreman. S druge strane, Ivan Dodig nam jako puno znači u parovima, a on vrlo teško može igrati i u singlu i u paru, odnosno svaki dan. Karlović nam je išao na ruku, smilovao se, prepoznao da nam treba igrač njegove kvalitete.

Jerry Lai-USA TODAY Sports
Jerry Lai-USA TODAY Sports / USA Today Sports

Najvažnije je dobiti

Pristankom Karlovića bit će lakše i Ćoriću provoditi rehabilitaciju, ne mora žuriti navrat-nanos. Čisto sumnjamo da će ga Krajan izostaviti iz sastava nakon što je 19-godiš¡nji Zagrepčanin presudio Belgijancima u Liegeu i Amerikancima u Portlandu.

- Bornu nismo prekrižili. Nadam se čak da će moći igrati i dati doprinos - rekao je Krajan.

Na naše uporne molbe da barem s kojom rečenicom prokomentira povratak u reprezentaciju nakon četiri i pol godine, junak dana, tjedna i mjeseca Ivo Karlović doista se kratko javio porukama:

- Ne znam što bih rekao. Sve je tako kako jest. Reprezentacija je u takvoj nezgodnoj situaciji s Ćorićevom ozljedom i operacijom. Zamolili su me da igram i ja sam se odazvao.

Kratko i jasno, a na konstataciju sad još treba i dobiti finale samo je podvukao:

- Naravno, to je najvažnije u cijeloj priči.

Odluku Ive Karlovića s veseljem je dočekao i predsjednik HTS-a Franjo Luković.

- Svi smo se iznimno razveselili, to je najbolja moguća odluka i za njega i za reprezentaciju.

Mi bismo dodali i za hrvatski tenis i naš sport u cjelini.

Karlović je trenutačno drugi po broju asova (896) na ATP Touru ove sezone iza Johna Isnera (977) i učinit će sve da ga prestigne kako bi treću godinu za redom i šestu ukupno bio vodeći proizvođač nedodirljivih servisa. A i u Areni Zagreb će se od 25. do 27. studenog brojati asovi. U finalu Davis Cupa u kojem će igrati i Ivo Karlović...

Linker
08. travanj 2024 07:07