REUTERS/Christian Hartmann
'DAVIS CUP JE MRTVO NATJECANJE'

KAKVA JE BUDUĆNOST NOVOG FORMATA DAVIS CUPA? Procurila je priča da Đoković poziva na bojkot, Federer se posvađao s idejnim začetnikom...

Piše: Sportske novostiObjavljeno: 25. studeni 2018. 23:04

Hrvatska je teniska reprezentacija u Lilleu ispisala povijest i osvojila posljednji Davis Cup koji se u ovome formatu igrao punih 118 godina. Od sljedeće godine ovo prestižno natjecanje preuzet će konzorcij pod imenom Kosmos na čijem je čelu proslavljeni nogometaš španjolske reprezentacije i Barcelone Gerard Pique.

Ideja novog formata je popularizirati ovakvu vrstu natjecanja, a u pozadini se vrti priča o silnim novcima koji su na raspolaganju grupi Kosmos.

Iz različitih su razloga brojni sportaši već najavili da bi mogli bojkotirati spomenuto natjecanje koje se sigurno više neće zvati Davis Cup, ali se novo ime još ne zna. Među njima su i Francuzi koji su izgubili od naših tenisača u spektakularnom finalu na domaćem terenu.

Tennis - Davis Cup Final - France v Croatia - Stade Pierre Mauroy, Lille, France - November 25, 2018  Team Croatia celebrate winning the Davis Cup after Marin Cilic wins his match against France's Lucas Pouille  REUTERS/Pascal Rossignol
REUTERS/Pascal Rossignol

Šveđanin Fredrik Rosengren, trener najboljeg britanskog tenisača Kylea Edmunda i bivši trener hrvatskog tenisača Marija Ančića, u razgovoru za Source Podcast iznio je vrlo kontroverzno viđenje budućeg formata Davis Cupa. Navodno je Novak Đoković kao predsjednik savjeta igrača ATP-a pozvao sve tenisače na bojkot budućeg izdanja Davis Cupa. Razlog tomu je neprihvatljivo pravilo prema kojem tenisači moraju barem dvaput nastupiti na spomenutom natjecanju ako žele igrati za svoju državu na Olimpijskim igrama.

"Davis Cup je mrtvo natjecanje. Nisam čuo da je itko od igrača rekao bilo što pozitivno o takvome novom formatu. Stvarno mislite da će Federer ili Đoković htjeti igrati na takvome natjecanju? Glupost!", izjavio je Rosengren i dodao:

"Kyle je prošloga tjedna dobio Novakov e-mail u kojemu ga obavještava o tome pravilu te ga poziva da takvu odluku bojkotira. To nam očigledno govori da Đoković nema namjeru nastupiti u novom Davis Cupu.", zaključio je.

Novi format predstavljen je na način da će od sljedeće godine 18 reprezentacija sudjelovati u natjecanju, a prvak će biti poznat poslije završnog turnira koji će se igrati od 18. do 24. studenoga u Madridu.

Ne postoji sudar ega između mene i Rogera Federera

Gerard Pique, jedan od najboljih nogometaša Barcelone i Španjolske, gazda grupe Kosmos, koja će od sljedeće godine organizirati Davis Cup u novom sustavu, pojasnio je odnose s Rogerom Federerom. Švicarac je, naime, tijekom US Opena rekao kako se nada da Davis Cup neće postati Cup Pique.

- Ne želim biti zaštitni znak Davis Cupa i to natjecanje neće postati Cup Pique.

BARCELONA, SPAIN - APRIL 27: Gerard Pique of FC Barcelona attends a press conference of Andres Iniesta of FC Barcelona at the Ciutat Deportiva Joan Gamper on April 27, 2018 in Barcelona, Spain.  (Photo by David Ramos/Getty Images)
David Ramos/Getty Images

Federer, kao vlasnik Teama 8 koji organizira Laver Cup, još se nije sreo s Piqueom da bi razgovarali o novom sustavu Davis Cupa i problemima u teniskom kalendaru.

- Pokušavao sam, kao i s ostalima, doći do Rogera, ali to je vrlo teško. Pričao sam s njegovim agentom Tonyjem Godsickom. Svatko upravlja svojom karijerom kako misli da je najbolje. Federer možda ne želi sudjelovati u ovome i ja poštujem njegov izbor.

LONDON, ENGLAND - NOVEMBER 09: (EDITOR'S NOTE: This image has been converted to black and white). (EXCLUSIVE COVERAGE) The eight singles players competing at the Nitto ATP Finals take the Jubilee line on the London Underground from North Greenwich station to Westminster station to attend the Nitto ATP Finals Official Launch presented by Moet & Chandon at London's iconic Houses of Parliament on November 9, 2018 in London, England. (L-R) Alexander Zverev, Kevin Anderson, Novak Djokovic, John Isner, Roger Federer, Marin Cilic. The tournament will be played 11-18 November at The O2.  (Photo by Clive Brunskill/Getty Images)
Clive Brunskill/Getty Images

Pique tvrdi da ne želi pogoršavati situaciju.

- Ne postoji sudar ega između mene i Federera. Uvijek sam govorio da je on jedan od moja tri sportska idola. Ostala dva su Michael Jordan i Leo Messi. Federer je vrh vrhova, apsolutno ga respektiram kao tenisača. On je jedan od najvećih sportaša uopće. Ja sam samo rekao da je on u određenoj dobi kad bira turnire koje će igrati, jer ne može ih više sve igrati. Nikada u životu neću kritizirati Federera sportaša.

Francuzi razmišljaju o bojkotu Davis Cupa: 'Nadamo se da novi format neće funkcionirati'

Iako je francuska federacija bila jedan od glavnih uzdanica kod izglasavanja promjene formata Davis Cupa, francuski igrači i izbornik te veći dio javnosti jasno su dali do znanja da je za njih u Lilleu odigrano zadnje finale Davis Cupa.

"Prošle sam godine plakao od sreće, sad sam plakao jer sam tužan. Rekao sam da mi se novi format Davis Cupa ne sviđa i neću sad promijeniti mišljenje. Što se mene tiče, neću više igrati Davis Cup mečeve. Ovo je bio moj zadnji nastup", izjavio je Lucas Pouille, što svakako nije ohrabrujuće za buduću izbornicu Amelie Mauresmo koja bi trebala voditi momčad na finalnom turniru u Madridu, od 18. do 24. studenoga sljedeće godine.

PARIS, FRANCE - OCTOBER 30:  Lucas Pouille of France speaks to the media during Day 1 of the Rolex Paris Masters held at the AccorHotels Arena on October 30, 2017 in Paris, France.  (Photo by Dean Mouhtaropoulos/Getty Images)
Dean Mouhtaropoulos/Getty Images

Pierre-Hugues Herbert je otišao korak dalje i poželio propast novog formata.

"Naravno da smo tužni, jer ne znamo kad ćemo se sljedeći put naći kao momčad i igrati za Francusku. Ne znamo kad ćemo opet moći igrati kod kuće. Nadamo se promjenama. Nadamo se da novi format neće funkcionirati i da ćemo se vratiti onome što smo imali do sada. Bilo je sjajno vidjeti 25.000 ljudi koji su navijali. Bili su sjajni. Zato smo na izlasku s terena napravili lijepu fotografiju, jer nemamo pojma kad će se ovako nešto ponoviti."

LONDON, ENGLAND - NOVEMBER 18:  Pierre-Hugues Herbert and Nicolas Mahut of France make their way out onto court for their doubles final against Jack Sock and Mike Bryan of The United States during Day Eight of the Nitto ATP Finals at The O2 Arena on November 18, 2018 in London, England.  (Photo by Julian Finney/Getty Images)
Julian Finney/Getty Images

Kako će izgledati novi format?

Prema novom formatu natjecanja grupna faza će se odvijati u prva četiri dana, a zemlje sudionice će biti podijeljene u šest skupina po tri. Pobjednici skupina i dvije najbolje drugoplasirane reprezentacije po kriteriju boljeg omjera osvojenih setova i gemova, ostvarit će plasman u četvrtfinale. Svi mečevi bit će igrani u formatu s dva pojedinačna meča i jednim dvobojem parova.

Reprezentacije koje na finalnom turniru budu plasirane između 5. i 16. mjesta, sljedeće će godine igrati kvalifikacije za nastup na finalnom turniru, a 17. i 18. momčad će preseliti u zonsko natjecanje, koje ostaje dio strukture novog natjecanja.

Tennis - Davis Cup Final - France v Croatia - Stade Pierre Mauroy, Lille, France - November 25, 2018  Team Croatia celebrate alongside the trophy with Croatia President Kolinda Grabar-Kitarovic after winning the Davis Cup  REUTERS/Christian Hartmann
REUTERS/Christian Hartmann

Na finalni turnir izravno će se plasirati polufinalisti iz prijašnje godine, a 12 reprezentacija će se dobiti iz kvalifikacijskih mečeva u kojima će sudjelovati 24 reprezentacije (format domaćin - gost), a bit će odigrani početkom veljače. U tim mečevima bi za pobjedu i dalje trebala tri boda, odnosno ostao bi u primjeni dosadašnji format od dva pojedinačna meča u petak i nedjelju te subotnja igra parova.

Dvije reprezentacije od 12 poraženih u kvalifikacijama, ipak će završiti na finalnom turniru, jer će dobiti pozivnicu krovne teniske organizacije, čime je osigurano da nijedna od velikih teniskih nacija ne izostane s ovog natjecanja.

Linker
24. travanj 2024 13:24