Damir Krajac / Hanza Media / Hanza Media
KAKVA GENERACIJA

LEGENDARNI IZBORNIK HRVATSKE I OSVAJAČ DAVIS CUPA 'Moja je momčad bila jača od današnje, to je bilo strašno'

Piše: Dean BauerObjavljeno: 28. studeni 2016. 09:06

Pod njegovom je palicom kvartet teniskih mušketira - Ljubičić, Ančić, Karlović i Ivanišević - dosegao zvijezde u Davis Cupu. Nikola Pilić bio je hrvatski izbornik kada je prije 11 godina Hrvatska osvojila famoznu Salataru u Bratislavi sučelice Slovacima. Vrlo je teško, pa i nezahvalno u sportu uspoređivati različita vremena, sastave, sportaše i njihove dosege, a opet nije to zanimljivo samo novinarima već i javnosti; čuti mišljenje, stavove onih koji o tome mogu puno toga reći stručno i utemeljeno. U tenisu je, ne treba uopće dvojiti, Nikola Pilić jedan od takvih. Ono što nas je zanimalo usporedba je teniske Hrvatske 2005. i 2016.

- Mislim da je ona iz 2005. bila nešto malo jača - drži Pilić i pojašnjava:

- Ova je vrlo kvalitetna, međutim ona je tada imala četiri dobra igrača. Nešto jača, ali, opet, to često nije presudno. Naime, nije važno koliko je reprezentacija jaka pojedinačno, već je bitno da se zajednički igra dobro. Ali sjajno je nešto drugo - kada će ponovo biti prilika da se polufinale i finale igra doma? Možda za 25 godina!

Kažete da je generacija koju ste vi vodili bila malo jača od ove koju “nosi” Čilić. Vašu je jednako tako tada vodio Ivan Ljubičić.

- Je, istina, ali Ljubičić je tada stvarno imao fantastičnu godinu. Da ga nije “uhvatio” vrat, bio bi napravio svjetski rekord, bilo bi 12-0. Osim toga, i drugi su bili jako dobri. Ančić, Ivanišević koji je bio spreman upasti. Goran je mogao i u parovima upasti, iako je imao manjih problema s ramenom. Na koncu, imali smo i Karlovića. To je bila strašna momčad! Ljubičić je tu godinu imao... fantastičnu!

Dobro, nije ni Čilićeva baš za baciti. U redu, ako ćemo o Davis Cupu, nije 12-0, ali opet...

- Ma naravno, kako da ne. Čilić igra izvrsno i tu diskusije nema. Da on tako ne igra, a on je vođa momčadi, pa ne bi Hrvatske bilo u finalu.

Probajmo i unaprijed, na hrvatsku Davis Cup reprezentaciju u 2017. Naime, pitanje je tko će sve tada još uvijek igrati za Hrvatsku, hoće li biti Dodiga, Karlovića... Kakvu se Hrvatsku može očekivati nakon ovog izdanja Davis Cupa koje je sada već za nama, prošlost?

- Da, bit će izmjena, ali imamo Bornu Ćorića, koji će biti bolji igrač negoli je to danas. Naša momčad ima dobar naboj, imaju želju igrati za reprezentaciju, a to je vrlo važno.

OVAJ SADRŽAJ VAM OMOGUĆAVA VARTEKS

Linker
18. travanj 2024 12:09