Damir Krajac / Hanza Media / Hanza Media
UMALO IZNENAĐENJE

MARIN ČILIĆ OTKRIO ZAŠTO SE MEČ PRETVORIO U DRAMU SVIH DRAMA 'To što je napravio poremetilo mi je ritam, nije bilo korektno...'

Piše: HinaObjavljeno: 25. studeni 2016. 21:03

Iako je za pobjedu nad Federicom Delbonisom trebao čak tri sata i 30 minuta, Marin Čilić je na konferenciji za medije rekao kako ne osjeća umor te da je spreman u subotu zaigrati u igri parova, ako će vodstvo naše reprezentacije u dogovoru s igračima tako odlučiti.

Najbolji hrvatski tenisač je nakon dva seta dvoboja s Delbonisom bio na najboljem putu ka još jednoj uvjerljivoj pobjedni nad 26-godišnjim Argentincem, ali je za trijumf i osvajanje prvog boda u finalu Davis Cupa u zagrebačkoj Areni, morao raditi i prekovremeno.

"Bio sam sretan kako sam servirao u prva dva seta, imao sam dobar postotak prvog, osvajao puno poena. U trećem setu mi je pao postotak, Federico je postao agresivniji. Gem na 3-3, gdje sam imao dvije break lopte mu je vratio samopouzdanje. Federico je počeo bolje servirati, nije promašivao. U tom trenutku je sve prošlo brzo i nije se bilo lako vratiti. Bilo je sjajno što sam odmah na početku petog napravio 'break'. To je bilo ključno", analizirao je Čilić način na koji je od gotovo sigurne pobjede došao do potpune neizvjesnosti.

Posljednja dva takva meča je izgubio, od Rogera Federera u Wimbledonu i od Jacka Socka u Davis Cupu u Portlandu, te je bilo neizbježno da se mislima vrati u prošlost te pokuša pronaći put prema drugačijem konačnom ishodu.

"Malo mi prošlo kroz glavu u trećem setu. Želio sam ostati maksimalno koncentriran. To je prijelomna situacija za igrača koji gubi 0-2, traži slamku spasa. Delbonis je tu puno riskirao. Trebao sam biti čvršći u izmjenama. Nisam mu smio dopustiti da dođe do tog trećeg seta. Emocionalno sam bio pao. Pokušao sam se više uključiti u meč i ostati psihološki čvrst. Nadao sam se da ću dobiti priliku za povratak, jer je on odigrao četvrti set jako dobro."

Najveća razlika između prva dva seta, te trećeg i četvrtog bio je servis. Sa 70 posto pogođenih prvih servisa, u trećem je pao na samo 30, ali Marin za to ima racionalno objašnjenje.

"On je uzeo dužu stanku između drugog i trećeg seta, nekih deset minuta, što nije bilo korektno. To mi je poremetilo ritam. Kasnije sam počeo forsirati nakon što je napravio 'break'. U petom setu sam servirao s manje snage, ali sam osvajao više poena."

Osim servisa, Čilića je u drugom setu počeo mučiti i retern.

"Nisam najbolje osjećao retern. Tu sam se dosta tražio. Početkom trećeg sam pao s postotkom prvog servisa. Te break lopte na 3-3 sam trebao iskoristiti. Šteta što ga nisam prelomio, jer bi završio u tri seta. Kasnije je Delbonis pokazao da može odigrati sjajno. Srećom, taj nivo je trajao samo set i pol."

Za nedostatak glasnije podrške, onakve kakve je dobrim dijelom meča imao njegov suparnik, Marin je najvećim dijelom okrivio način na koji su se odigravali poeni.

"Podrška je bila dosta dobra. Teško je bilo uključiti publiku, jer su poeni bili kratki. Nije se mogla stvoriti kombinacija između mene i publike. No, pomogli su mi u petom setu."

No, kraći poeni su mu pomogli u drugom segmentu. Na kraju dvoboja nije se osjećao umornim, što može biti presudno pri odluci tko će se Ivanu Dodigu pridružiti u subotnjoj igri parova.

"Dobro se osjećam. Bio je dug meč, ali ne toliko fizički zahtjevan. No, vidjet ćemo u subotu ujutro što ćemo napraviti."

Sudeći prema posljednja dva nastupa, kumovi će ponovno biti u akciji i tražiti treću pobjedu u nizu, nakon što su srušili braću Bryan u Portlandu, a potom Herberta i Mahuta u polufinalu u Zadru.

OVAJ SADRŽAJ VAM OMOGUĆAVA VARTEKS

Linker
16. travanj 2024 16:18