Ryan Pierse Getty Images
POTPUNO ISKRENO

MARIN ČILIĆ OTVORENO O SVEMU 'Ljudi moji, ja sam za to saznao preko novina!' NAMEĆE SE LOGIČNO RJEŠENJE 'Da, ali on neće doći ako nije sve posloženo'

Piše: Davor BurazinObjavljeno: 24. studeni 2019. 16:34

Marin Čilić nije bio u Madridu s reprezentacijom Hrvatske i njegov se izostanak itekako osjetio. Pritom ne mislimo samo na rezultat, eliminaciju branitelja naslova već u skupini, kako smo to nazvali - bez ispaljenog metka (jedan dobiveni set u šest mečeva). Čak i da je bio u Madridu, nitko ne može garantirati da bi Hrvatska prošla bolje. Uostalom, da je skupina B s pravom označena kao “skupina smrti” potvrdili su rezultati Španjolske i Rusije.

Takva je godina

Falio je kao lider reprezentacije, njen vođa i najbolji igrač. S njim bi i atmosfera u reprezentaciji bila bolja.

- Znali smo i prije da će biti vrlo teško proći kroz takvu skupinu, s domaćinom Španjolskom i snažnom Rusijom - rekao nam je Čilić.

- Da Danil Medvjedev nije otkazao u posljednji trenutak, Borna Ćorić bi igrao s njim, koji je peti na svijetu i s Rafaelom Nadalom, koji je prvi. Ovako je igrao s Karenom Hačanovom, ali to ne mijenja puno na stvari, jer znamo da Borna nije bio u najboljem stanju. I njemu se nakupilo problema. Jednostavno takva godina. Ispalo je tako kako je ispalo.

Je li moglo bolje? Jesu li u sastavu trebala biti tri igrača, specijalista za parove? Možda se mogla otvoriti prilika i za Ninu Serdarušića, kao što se ukazala Borni Goji? Je li Hrvatski teniski savez mogao biti pametniji s otkazom izborniku Željku Krajanu?

Aug 31, 2019; Flushing, NY, USA; Marin Cilic of Croatia returns a shot against John Isner of the United States in a third round match on day six of the 2019 U.S. Open tennis tournament at USTA Billie Jean King National Tennis Center. Mandatory Credit: Jerry Lai-USA TODAY Sports - 13290567
Jerry Lai-USA TODAY Sports

Puno je pitanja, Marin nije bježao od njih, kao što nije pobjegao od pitanja o Goranu Ivaniševiću kao eventualnom izborniku.

- Ja bih naglasio da nam se neke stvari ne smiju ponavljati. Znamo svi da je “tajming” za otkaz Krajanu bio katastrofalan. Iskreno, ja o tome nisam ništa znao prije nego je izašlo u medijima. Zato govorim da nam se neke stvari ne smiju ponavljati. Ovo je primjer loše komunikacije. Da se vratim na Gorana... Teško je njega nagovarati, ako nije sve posloženo od vrha do dna. Moramo znati da nas u hrvatskom tenisu nema previše na vrhunskoj razini.

Iskoristio je Marin prisutnost novinara Sportskih novosti u Madridu na Davis Cupu da bi iz “prve ruke” doznao utiske o novom formatu. Baš ga je zanimalo kako sve to skupa izgleda, kakve su reakcije igrača, novinara, koliko je gledatelja. Kad je usvojen novi format, on je bio za to.

- Tako je, pričali smo ranije zašto sam za promjene, a to je bilo prije svega kako bi Hrvatski teniski savez imao što veću korist od toga. U starom sustavu financijska korist saveza nije bila naročito velika, sada je drugačije. Lijepi se novci mogu zaraditi samim plasmanom na finale u Madrid, s tim novcem može se planirati i može se uložiti u napredak tenisa u Hrvatskoj. Meni je napredak tenisa i dobrobit za mlade uvijek bila na prvom mjestu.

Možda s naše strane nije pošteno citirati Ivana Dodiga iz “off the record” razgovora, no on nam je rekao da su igrači uvijek bili spremni odreći se novaca za igranje u Davis Cupu kad bi se taj novac uložio u, na primjer, izgradnju teniskih terena.

Aug 6, 2019; Montreal, Quebec, Canada; Marin Cilic of Croatia hits a shot against Bradley Klahn of the United States (not pictured) during the Rogers Cup tennis tournament at Stade IGA. Mandatory Credit: Eric Bolte-USA TODAY Sports - 13162417
Eric Bolte-USA TODAY Sports / Reuters

Želimo promjene

- Istina je, novac stvarno nikada nije bio naš motiv, to je valjda jasno. Znamo svi da u Hrvatskoj kaska rad s mladima i mi bismo svi htjeli da se to pokrene, da se počnu događati promjene, da se ovo što smo mi napravili s reprezentacijom ostavi za mlade tenisače. Zna se da više nemamo Nacionalni teniski centar, zna se da nam nedostaje dvorana za igranje tenisa. Ne znam ima li jedna u Dalmaciji. Znači, infrastruktura nam je katastrofalna. Zbog toga i još nekih stvari nam se događa da djeca odlaze iz tenisa, nema širine već u mlađim godištima. Ovo vodstvo Saveza je pokazalo nekakvu inicijativu, vidjet ćemo što će od toga biti, ali da se situacija mora promijeniti iz korijena, definitivno. Mi smo sada tu, bit ćemo tu još dvije, tri, pet godina, nije važno, ali što će biti nakon toga?

Dva vodeća tenisača svijeta, Rafael Nadal i Novak Đoković, u Madridu su gotovo apelirali na čelnike ATP Toura i ITF-a da sjednu i dogovore se oko jednog momčadskog natjecanja, jer ova dva (Davis Cup i ATP Cup) ne mogu egzistirati jedan pored drugog u razmaku od samo šest tjedana. To je evidentan problem.

- Činjenica je da su napokon počeli komunicirati nakon nekoliko godina. Bilo je tu svega, od toga da je ATP Tour ukinuo bodove za olimpijski turnir, a ne može se reći ni da je u ITF-u bilo sluha za ono što su govorili igrači. Zna se da je kalendar pretrpan, bilo je prijedloga da se finalistima Davis Cupa omogući preskakanje 1. kola sljedeće godine, pa nije prošlo. Vidjet ćemo koliko je moguće i koliko su spremni s obje strane popustiti u interesu svih.

Lagani treninzi

Marin je, inače, prošao terapiju s desnim koljenom, bol se primirila.

- Počeo sam lagano trenirati, pripremati se za teniske treninge za desetak dana. Bit će dovoljno vremena za sve, Wayne Ferreira će doći u Zagreb, pa ćemo se opet naći u Australiji na ATP Cupu, mi smo u skupini u Sydneyu, naš prvi dvoboj je 4. siječnja.

Hrvatska nije dobila pozivnicu, reprezentacija će igrati u kvalifikacijama Davis Cupa 6. i 7. ožujka.

- Zbog ovoga mučenja s koljenom, zbog toga što će supruga Kristina roditi u veljači, još nisam niti napravio raspored turnira na kojima bih igrao. Moram sve vidjeti...

I HTS mora reagirati, loša komunikacija se ne smije ponoviti, oko reprezentacije mora biti sve jasno. Inače, neće biti dobro.

Linker
20. travanj 2024 00:51