REUTERS
ZVIJEZDA SUTRAŠNJICE

MLADI AS GLAVNA PREPREKA NAŠIMA U OSIJEKU Poput meteora krenuo prema vrhu: Hrvatskoj prijeti 18-godišnjak koji je svladao Nadala, Del Potra, Tsongu...

Piše: Davor BurazinObjavljeno: 02. veljača 2018. 09:28

Kanada je u Osijek stigla bez svoje najveće zvijezde Milosa Raonica i to nije nikakvo iznenađenje, 27-godišnjak rođen u Podgorici prošle je godine imao puno problema s ozljedama, bio je prisiljen operirati zglob na lijevoj ruci i nakon Tokija digao je ruke od svega.

Kad se tome doda da početak ove sezone nije bio uspješan - porazi od Alexa de Minaura u Brisbaneu i Lukaša Lacka na Australian Openu - logično je da preskače Osijek.

Voli brže podloge

Umjesto najveće zvijezde, Kanađani najveće nade u pobjedu u dvorani Gradski vrt polažu u dobitnika nagrade Zvijezda sutrašnjice, 18-godišnjeg Denisa Shapovalova. Trenutačno 48. igrač svijeta (njegov najbolji renking) probio se poput meteora u Top 100 u samo mjesec dana prošle godine zahvaljujući sjajnim partijama na Masters 1000 turniru u Montrealu (polufinale nakon pobjeda nad Rogerijem Dutrom Silvom, Juanom Martinom del Potrom, Rafaelom Nadalom i Adrianom Mannarinom; poraz od Alexandera Zvereva) i na US Openu, gdje je iz kvalifikacija dospio do osmine finala (pobjede nad Daniilom Medvedevom, Jo-Wilfriedom Tsongom i Kyleom Edmundom; poraz od Pabla Carrena Buste u tri tie-breaka).

Sve što je na ta dva turnira pokazao, donijelo mu je spomenutu nagradu Zvijezda sutrašnjice i onu za igrača koji je najviše napredovao, jednoručni bekhend i lijeva ruka prometnuli su ga u jednog od najuzbudljivijih igrača koji dolaze. Tek mu je 18 godina, budućnost je pred njim i prava je poslastica što ćemo ga vidjeti u Osijeku.


Denis Shapovalov disqualified for HITTING...

I početak ove sezone je naznačio da Shapovalov nema namjeru stati, u Melbourneu je u 1. kolu u tri seta nadigrao rivala iz juniorskih dana Stefanosa Tsitsipasa, dok ga je u 2. kolu u pet setova eliminirao Tsonga, iako je imao 2:1. Tsitsipasa je 2016. svladao u polufinalu Wimbledona na putu prema juniorskom naslovu, u finalu je pobijedio De Minaura.

Bit će zanimljivo vidjeti kako će se snaći na zemlji, koliko god će dvoranski uvjeti oslabiti pravi efekt ove podloge. Shapovalov, naime, najviše voli brže podloge.

Kazna 7000 dolara

Prije nego je lansiran u zvijezde, prije točno godinu dana zbog pogrešnih razloga završio je na naslovnicama, i to baš u Davis Cupu. Kanada je u 1. kolu bila domaćin Velikoj Britaniji u Ottawi i kod rezultata 2-2 on i Edmund su odlučivali o pobjedniku. Iskusniji Britanac vodio je 2:0 u setovima i 2:1 u trećem kad je frustrirani 18-godišnjak nekontrolirano napucao lopticu i pogodio suca Arnauda Gabasa u - oko.

Uslijedila je automatska diskvalifikacija i pobjeda Velike Britanije, no Shapovalovu je najmanje bilo do toga.

- Okrenuo sam se i vidio da se sudac zgrčio i da je stavio ruku na oko. Od toga trenutka sam bio u potpunom šoku i smjesta sam zažalio zbog onoga što sam napravio. Sljedećih desetak minuta upao sam u mentalnu blokadu, znam da sam otišao do klupe i sjeo, samo sam pitao je li sudac u redu. Sva sreća što je sve dobro prošlo jer da je sudac teže stradao, nikada sebi ne bih oprostio i mislim da ne bih bio u stanju prijeći preko toga.

Međunarodna teniska federacija slučaj je zaključila kaznom od 7.000 dolara, nikakvih drugih posljedica nije bilo. Sudac Gabas se oporavio, nikakvih problema između njih nema. Nakon toga Shapovalov je u rujnu predvodio Kanadu u borbi za ostanak u Svjetskoj skupini, u pobjedi 3-2 nad Indijom, kojoj je pridonio s dva boda protiv Yukija Bhambrija i Ramkumara Ramanathana.

Sto godina čekanja

Šteta je što izbornik Frank Dancevic nema na raspolaganju i 17-godišnjeg Felixa Auger-Aliassimea (163. na rang-listi), taj je dečko ozlijeđen od kraja prošle sezone, a sa Shapovalovom je još 2015. osvojio juniorski US Open. Za njega se govori da je potencijalom još veći od godinu dana starijeg sunarodnjaka i to znači da bi Kanada u budućnosti mogla računati na velike stvari u Davis Cupu.

Za sada je Zemlja javorova lista na dva polufinala. Iz svoga debija u Davis Cupu 1913. i sto godina kasnije kad su u Beogradu izgubili od Srbije 3-2. U tom dvoboju nakon subote su vodili 2-1 (Raonic je dobio Janka Tipsarevića, a Daniel Nestor i Vasek Pospisil su bili bolji od Ilije Bozoljca i Nenada Zimonjića), no trećeg je dana Novak Đoković sredio Raonica u tri seta, a Tipsarević isto učinio Pospisilu. Igralo se, kao što će se igrati i u Osijeku, na zemlji u dvorani.

Roditelji iz Rusije, rođen u Izraelu, odrastao u Kanadi

Prezime Shapovalov jasno da nije originalno kanadsko, ali kako je Denisova obitelj došla do Kanade zanimljiva je priča.

Denisovi roditelji rođeni su u ondašnjem Sovjetskom Savezu, ali su preselili u Izrael tijekom ranih 1990-ih. Majka Tessa je i sama bila tenisačica, navodno prilično dobra s obzirom na to da je 1990. bila finalistica Zimskog prvenstva SSSR-a, a upravo je zbog tenisa i otišla u Tel Aviv, odnosno, otišla je za svojim trenerom, koji se tamo preselio.

Iz Tel Aviva u Toronto

U Izraelu su rođeni i Denis (1999) i njegov stariji brat Jevgenij, ali kad je Denis imao samo 9 mjeseci tata Viktor i mama Tessa zaključili da je preopasno živjeti u Izraelu i tamo odgajati djecu pa su dvojili kamo emigrirati - u Kanadu ili Australiju. Izbor je pao na Kanadu pa su tako Shapovalovi 2000. stigli u predgrađe Toronta, gdje je Tessa postala trenerica u lokalnom klubu. Tamo je sa 5 godina tenis s njom počeo trenirati i sin joj Denis, koji je zbog nje počeo igrati jednoručni bekhend.

U dobi od 13 godina Denisu je stigao poziv da dođe trenirati u Kanadsku tenisku akademiju, no, odbio je jer bi to značilo selidbu u Montreal, daleko od roditelja i mame trenerice koja je taman godinu ranije otvorila svoju vlastitu tenisku školu.

Shapovalov danas tečno govori ruski, materinji jezik svojih roditelja, ali logično da je državu u kojoj je odrastao i oduvijek živio izabrao kao svoju domovinu. S Izraelom je ostala veza, ali ne prejaka...

- Roditelji su imali težak put i poštujem ih zbog svega što su prošli. Volim Kanadu, zato igram za nju, ali nemam ništa protiv Izraela, s njihovim sam igračima u dobrim odnosima, primjerice, s Dudijem Selom - rekao je Shapovalov jednom prilikom.

Inače, mama Tessa i danas se vodi kao njegova trenerica ili jedna od jer su posljednjih godina veću ulogu oko toga preuzeli Adriano Fuourivia te Martin Laurendeau. (ij)

Linker
20. travanj 2024 07:34