REUTERS/Jean-Paul Pelissier
SOČAN ISTUP

NEOČEKIVANI ZAČIN VELIKOM FINALU DAVIS CUPA IZMEĐU FRANCUSKE I HRVATSKE Zbog vatrenog govora francuskog izbornika čelnicima ITF-a prisjeo lubin u grlu

Francuski Davis Cup izbornik u emotivnom govoru na svečanoj večeri oprao vodeće ljude Svjetske teniske federacije zbog promjene sustava natjecanja i zaradio ovacije svojih igrača
Piše: Davor BurazinObjavljeno: 22. studeni 2018. 12:22

U utorak je u hotelu Barriere, gdje je smještena naša reprezentacija, održana svečana večera na kojoj se Yannick Noah potrudio dodati poseban začin finalu. Poznato je koliko su svi francuski igrači poludjeli na promjenu sustava natjecanja Davis Cupa, da im nova formula s potpunim rušenjem tradicije nikako nije sjela, a osobito je Noah bio glasan u kritiziranju svih “zaslužnih” za ustroj kakav ćemo gledati od 2019. godine.

Na raskošnoj svečanoj večeri Noah nije ustuknuo u svom stavu. Štoviše, kad je kao izbornik Francuske dobio priliku pozdraviti sve prisutne (nakon Željka Krajana), taj je karizmatični lik s govornice sasuo sve u lice Davida Haggertyja, predsjednika Međunarodne teniske federacije (ITF) i Bernarda Giudicellija, predsjednika Francuske teniske federacije (FFT). To što je Noahu ovo posljednji dvoboj kao izborniku (otprije se zna da će ga naslijediti Amelie Mauresmo, a i ona se istaknula među kritičarima novog formata), definitivno ga nije ohrabrilo za sočan istup. Uvjereni smo da bi tako govorio i da ostaje izbornik.

Vatreni govor

Uglavnom, Noah je obojici predsjednika poručio da ih vjerojatno nije briga što su izgubili njegovo poštovanje, da mu nije jasno kako su mogli uništiti jedno takvo natjecanje za najljepši pehar u svijetu sporta (izložen na bini na svečanoj večeri), da je njihova odluka skandalozna, da im je sada vjerojatno lakše što neće morati sjediti na istome mjestu i gledati mečeve u tri dobivena seta…

Puno je toga rekao, onako iz glave, ništa nije zapisao. Kad je završio svoj vatreni govor, isti se tren digla cijela reprezentacija Francuske i dugim pljeskom odobrila istup svoga kapetana. Bio je to zbilja trenutak za pamćenje, ali isto tako je atmosfera u dvorani naglo splasnula, posebno među dužnosnicima ITF-a i onima iz FFT-a. Naša reprezentacija se nije previše uzbudila, među njima je cijelo vrijeme bila odlična atmosfera. Prije večere, dok su se u atriju okupljali uzvanici, Marin Čilić je pogledavao na sat i prijetio:

- Ako večera ne počne do osam, idemo mi odavde negdje drugdje večerati - šalio se 30-godišnji Međugorac.

Haggerty ostao miran

Večera nije kasnila i što se jelovnika tiče, sve je bilo savršeno. Čak i previše savršeno. Dok nekima tijekom govora Noaha nije počela zapinjati hrana u grlu. Jest, bio je serviran lubin obložen solju, ali nije bilo do lubina.

- Nisam se iznenadio ovakvim Noahovim istupom - rekao je Haggerty pred kraj večere kad se došetao do svojih djelatnika u ITF-u.

Možda stvarno nije bio iznenađen, ali nije mu bilo baš ugodno. Ionako je sve gotovo, ITF je ušao u pakt s Gerardom Piqueom i tvrtkom Kosmos, novi Davis Cup je pred vratima. Samo što će se sada morati boriti s ATP Tourom i njihovom verzijom ATP Cupa, čija je promocija napravljena u Londonu prošli tjedan, a starta u siječnju 2020. godine. U ovom trenutku izgleda kao da će tenis pojesti sam sebe.

Linker
24. travanj 2024 11:44