Foto: Vlado Kos / CROPIX
'NE TREBAMO IĆI U ŠIRINU'

NIŠTA OD POMIRBE U HRVATSKOJ REPREZENTACIJI Izbornik Krajan i Mate Pavić su u Miamiju: 'Slao sam mu i sada slao poziv, ali on ne pristaje igrati'

DAVIS CUP Hrvatska je od 6. do 8. travnja u Varaždinu domaćin Kazahstanu u četvrtfinalu Svjetske skupine, ali u sastavu ni ovaj put opet neće biti 24-godišnjeg ljevorukog Splićanina
Piše: Ivan JelkićObjavljeno: 28. ožujak 2018. 15:15

Deset dana uoči meča protiv Kazahstana u četvrtfinalu Davis Cupa, izbornici su objavili imena tenisača na koje računaju u dvoboju, koji nas čeka od 6. do 8. travnja u Varaždinu.

Željko Krajan na popis je stavio dva najjača aduta u pojedinačnoj konkurenciji, Marina Čilića (ATP 3) i Bornu Ćorića (ATP 36), tu će kao rezervna varijanta opet biti i Viktor Galović (ATP 187), dok su dva specijalista za parove ovaj put Ivan Dodig (ATP 8) i Nikola Mektić (ATP 32). Ukratko, u odnosu na prethodni meč u Osijeku početkom veljače protiv Kanade, razlika je jedino “ulazak” Mektića umjesto Franka Škugora.

I dalje, dakle, u sastavu nema Mate Pavića, trenutačno našeg najbolje plasiranog igrača u parovima na ATP listi (5) te aktualnog dvostrukog pobjednika Australian Opena (u paru i mješovitim parovima).

- Situacija je ista kao što je bila i prije, Mate ne igra, ne pristaje igrati i tu nema nikakvih tajni - javio nam se iz Miamija hrvatski izbornik i ponudio objašnjenje.

Tennis - Australian Open - Men's Doubles Final - Rod Laver Arena, Melbourne, Australia, January 28, 2018. Austria's Oliver Marach and Croatia's Mate Pavic celebrate winning their match against Colombia's Juan Sebastian Cabal and Robert Farah. REUTERS/Issei Kato
REUTERS/Issei Kato

Nisam dobio odgovor

S obzirom na to da su obojica trenutačno na turniru Masters 1000 serije, jesu li se tamo sastali, sjeli, razgovarali?

- To je nije toliko bitno za ovu priču, ne trebamo ići u širinu. Jednostavno, Mate Pavić nije dio reprezentacije.

Geneza sukoba Krajan - Pavić datira još od jeseni 2014, ali je Krajan prije mjesec dana, prilikom potpisivanja ugovora HTS-a i Grada Varaždina o domaćinstvu Davis Cup dvoboja, nedvosmisleno najavio da bi volio 24-godišnjeg Splićanina vidjeti u reprezentaciji.

“Očigledno je da se Mate osjeća povrijeđen u vezi s ranijim nastupanjem u Davis Cupu i s komunikacijom sa mnom. Žao mi je ako sam nenamjerno pridonio takvom Pavićevu doživljaju i želim da okrenemo novu stranicu”, bila je tadašnja Krajanova poruka.

U traženju odgovora druge strane, SN je tada kontaktirao Pavića, ali je ljevoruki tenisač ostao bez ikakvog komentara. I tako je do danas. No, evidentno je da od pomirenja ili barem suradnje, za sada, nema ništa.

Krajan je, pak, Mati i ovoga puta, jednako kao svaki puta ranije, nanovo poslao poziv za nastupom u Varaždinu.

- Jesam, slao sam ga. Ne znam je li netko u Savezu eventualno dobio njegov odgovor, ali ja ga nisam vidio - podvukao je Krajan.

S Pavićem bi Hrvatska imala najjaču moguću postavu, svojevrsni Dream Team, međutim, unatoč i dosadašnjem njegovu izostanku Hrvatska je svejedno nanizala čak osam pobjeda u Davis Cupu u paru. Treba vjerovati da će se niz nastaviti s Dodigom i Mektićem, ili Dodigom i Čilićem, ili u bilo kojoj drugoj kombinaciji.

- Nikola je dobio prednost u odnosu na Škugora jer je po formi i rezultatima u posljednja dva mjeseca malo ispred Franka, to je jedini razlog što će ovaj put Mektić biti u sastavu - dodao je Krajan.

Idemo na SAD?

S Čilićem, kao trećim tenisačem svijeta, i Ćorićem, koji posljednja dva tjedna igra u velikoj formi, kao adutima za pojedinačne mečeve, Hrvatska je sasvim sigurno favorit protiv Kazahstana.

- Već smo se svi zajedno dogovorili da ćemo probati ove godine otići što dalje u Davis Cupu, kao i 2016, i zato su Marin i Borna, kao i Dodig uostalom, rekli da se stavljaju na raspolaganje za svaki meč.

Varaždin će drugi puta ugostiti hrvatsku Davis Cup reprezentaciju - tamo smo 2010. svladali Ekvador 5:0 u prvom kolu Svjetske skupine - dok će ogled protiv Kazahstana biti prvi međusobni dvoboj dviju reprezentacija. Igrat će se na zemljanoj podlozi, koja se već u ponedjeljak počela postavljati u Areni.

- To je bila naša zajednička odluka u sastavu jer se Kazahstanci najmanje snalaze na zemlji, dok je našim igračima to nekako prirodnija podloga pa se i lakše prilagode nakon ovih turnira na betonu u SAD-u - završio je Krajan “izvještaj” iz Miamija.

Pobjednik susreta Hrvatska - Kazahstan će u rujanskom polufinalu igrati protiv boljeg iz okršaja SAD - Belgija. Ako prođe, Hrvatska će biti domaćin, bez obzira na to tko bio suparnik.

Linker
17. travanj 2024 18:34