Ivan Ljubicic (C) of Croatia celebrates with teammate Mario Ancic (L) and other teammates after defeating Andy Roddick of the U.S. in Carson, California March 6, 2005. Croatia took a 3-1 lead over the United States after the opening reverse singles in their first round Davis Cup World Group tie. Ljubicic won 4-6 6-3 7-6 (11-13) 6-7(7-9) 6-2 to oust the U.S. and advance Croatia to the Davis Cup quarter-finals. REUTERS/Mike Blake MB - RP6DRMRJJQAC
REUTERS

Davis Cup Hrvatska

DAVIS CUP

ODRŽAN SASTANAK KOJEG JE ČEKAO ČITAVI TENISKI SVIJET! DAVIS CUP VIŠE NIKADA NEĆE BITI ISTI Izglasana radikalna promjena u sustavu natjecanja

AUTOR:
 • OBJAVLJENO:
 • 16.08.2018. u 19:03

 • Međunarodni teniski savez (ITF) na svojoj je godišnjoj skupštini u četvrtak u Orlandu izglasao radikalnu promjenu sustava natjecanja Davis Cupa i to već od 2019. godine.

  Iz ITF-a su objavili kako je 71.43 posto od 120 zastupnika godišnje skupštine glasovalo za izmjenu sustava natjecanja, što je više od dvotrećinske većine koja nje bila potrebna iako su najveće teniske nacije bile protiv nje jer smatraju kako se ovom izmjenom praktički ukida natjecanje sa 118-godišnjom tradicijom.

  ITF je u partnerstvu s investicijskom grupacijom pod imenom Kosmos, koja se obvezala uložiti u Davis Cup tri milijarde dolara u razdoblju od 25 godina, odlučio dosadašnji format Svjetske skupine sa 16 najboljih reprezentacija zamijeniti jednotjednim finalnim turnirom 18 reprezentacija koji će se zvati Svjetski teniski kup na jednom mjestu u dosadašnjem terminu finala Davis Cup, krajem studenog.

  25.12.2005 Docek Davis Cup reprezentacije nako osvajanja 1. mjesta u Bratislavi, Ivanisevic, Karlovic , Ancic, Ljubicic , snimio: D. Krajac
  Damir Krajač / CROPIX / ALL

  Davis Cup Hrvatska

   

  Tih 18 reprezentacija bit će podijeljeno u šest skupina po tri. Pobjednici skupina i dvije najbolje drugoplasirane reprezentacije po kriteriju boljeg omjera osvojenih setova i gemova, ostvarili bi plasman u četvrtfinale. Svi mečevi bili bi igrani u formatu s dva pojedinačna meča i jednim dvobojem parova.

  Na finalni turnir izravno će se plasirati polufinalisti iz prijašnje godine, a 12 reprezentacija će se dobiti iz kvalifikacijskih mečeva u kojima će sudjelovati 24 reprezentacije (format domaćin - gost), a bit će odigrani početkom veljače. U tim mečevima bi za pobjedu i dalje trebala tri boda, odnosno ostao bi u primjeni dosadašnji format od dva pojedinačna meča u petak i nedjelju te subotnja igra parova.

  Dvije reprezentacije od 12 poraženih u kvalifikacijama, ipak će završiti na finalnom turniru, jer će dobiti pozivnicu krovne teniske organizacije, čime je osigurano da nijedna od velikih teniskih nacija ne izostane s ovog natjecanja.

  Reprezentacije koje na finalnom turniru budu plasirane između 5. i 16. mjesta, sljedeće će godine igrati kvalifikacije za nastup na finalnom turniru, a 17. i 18. momčad će preseliti u zonsko natjecanje, koje ostaje dio strukture novog natjecanja.

  Hrvatska će u polufinalu ovogodišnjeg Davis Cupa, posljednjeg u sadašnjem formatu, u Zadru ugostiti reprezentaciju SAD-a. U slučaju pobjede u finalu će gostovati kod pobjednika drugog polufinala, u kojem je Francuska domaćin Španjolskoj u Lilleu.

  Upravo će Francuska ili Španjolska biti domaćinom prvog finalnog turnira Svjetskog teniskog kupa, jer će se za domaćinstvo natjecati Lille i Madrid.

  Iz drugih medija