Poljud
 Josko Ponos / CROPIX / CROPIX
ANKETA: ŠTO KAŽETE NA IDEJU?

RIJETKO VIĐENO: NA POMOLU SVJETSKI SPEKTAKL NA POLJUDU! STIGLA PRVA REAKCIJA NA GENIJALNU ČILIĆEVU NAJAVU Evo tko je na potezu i zašto je priča realna

POGLED U BUDUĆNOST Hrvatska je očekivano sredila Kazahstan, a naš prvi reket, Marin Čilić, koji je ‘poderao’ Kukuškina za pobjednički bod, ima ideju gdje bismo mogli igrati u rujanskom dvoboju protiv SAD-a
Piše: Davor BurazinObjavljeno: 09. travanj 2018. 15:24

Apsolutno fantastični Marin Čilić poveo je Hrvatsku u njeno četvrto polufinale Davis Cupa, najbolji hrvatski tenisač demolirao je Mihaila Kukuškina 6:1, 6:1, 6:1 za treći bod naše reprezentacije u Varaždinu. Uskličnik nije potreban, Hrvatska će od 14. do 16. rujna biti domaćin SAD-u u lovu na svoje treće finale najstarijeg momčadskog natjecanja na svijetu.

Dolaze nam Amerikanci, spektakl je na vidiku. Marin se nasmijao i potvrdio nam da ga golica mogućnost igranja na - Poljudu!

- Nešto bih htio posebno istaknuti. To može biti naše posljednje domaćinstvo u Davis Cupu, ako se dogode najavljene promjene u organizaciji natjecanja, ako se ukine ovaj model. Poljud, zašto ne? Mene to privlači, siguran sam da bismo uspjeli napuniti tribine.

Naravno da ne bi cijeli stadion bio na raspolaganju, ali takve stvari su već viđene i može se izvesti. Podloga će 99 posto biti zemlja.

Opet zemljana podloga

Kad ovo čuje splitski gradonačelnik Andro Krstulović Opara nema sumnje da će upregnuti sve snage da bi Split prvi put bio domaćin nakon 2010. godine (Srbija u Spaladium Areni). I to na Poljudu.

- Važno je da ne donosimo ishitrene odluke, pamtim da smo se nakon pobjede nad Amerikancima 2009. u Poreču na zemlji u dvorani malo zaletjeli, pa smo odmah odlučili da ćemo i protiv Češke u polufinalu igrati na istoj podlozi. Prevarili smo se, no to smo kasno shvatili. Prespavat ćemo i odlučiti, ali zemlja se čini logičnom. Mi smo odrasli na zemlji, oni nisu i teže im se prilagoditi neposredno nakon US Opena.

Slično razmišlja i izbornik Željko Krajan, a prema našim saznanjima i cijela reprezentacija bi voljela Amerikance dočekati u Splitu na Poljudu.

- Ja osobno nemam preferencija oko grada u kojemu bismo igrali. Slažem se da zemlja izgleda kao idealna, tako smo birali prije Kanade, kao i za Kazahstan. Možda nas Amerikanci demantiraju, možda osvoje neki od velikih turnira na zemlji.

To neće stići jer Hrvatski teniski savez morao bi do 30. travnja prijaviti gdje će igrati i na kojoj podlozi. Vjerojatno će HTS tražiti produljenje roka, za što objektivno ima vremena. Više od pet mjeseci je do polufinala, neće u Međunarodnoj teniskoj federaciji biti rigorozni, pogotovo što će i njima zazvučati “akcija stadion” kao nešto što se isplati čekati. Ono što se nikako ne smije dogoditi jest da na organizaciju spektakla utječu dvorske borbe u HTS-u, iz kojega je u ponedjeljak stigla i prva reakcija.

"U javnosti se već nagađa o potencijalnim domaćinima tog izuzetno atraktivnog susreta, i u sportskom i u promidžbenom smislu, no s konkretnijim informacijama HTS će moći izići tek nakon odluke igrača žele li igrati na otvorenom ili u dvorani", stoji u priopćenju HTS-a u kojem se ističe da je službeni rok za prijavu mjesta domaćinstva 30. travnja.

Prema pravilima Davis Cupa u polufinalu treba biti mjesta za najmanje osam tisuća gledatelja, osim ako Međunarodni teniski savez (ITF) ne dopusti odstupanje.

Marin je prvi rekao da je ZA, pa je moguće pretpostaviti kakva će biti odluka svlačionice.

Inače, posljednji takav slučaj dogodio se 2014. godine kada je finale Davis Cupa između Francuske i Švicarske odigrano na modernom višenamjenskom stadionu Pierre Mauroy u Lilleu. I bilo je - spektakularno...

Davis Cup: Poznati nositelji kvalifikacija za Svjetsku skupinu

Međunarodna teniska federacija (ITF) objavila je popis osam reprezentacija koje će biti u statusu nositelja na ždrijebu parova kvalifikacija za Svjetsku skupinu, koji će biti održan u utorak (11 sati) u sjedištu ITF-a u Londonu.

Lista nositelja određena je prema novom aktualnom Davis Cup renkingu, a na popisu su: Argentina, Velika Britanija, Australija, Švicarska, Srbija, Kanada, Češka i Japan.

Tih osam reprezentacija ne mogu igrati međusobno, a za suparnika će dobiti jednu od osam reprezentacija koje nisu u statusu nositelja: Austrija, Bosna i Hercegovina, Kolumbija, Mađarska, Indija, Nizozemska, Švedska i Uzbekistan.

Kvalifikacijski mečevi za Svjetsku skupinu bit će održani u istom terminu kad su na rasporedu i polufinalni dvoboji, od 14. do 16. rujna. Osam pobjedničkih reprezentacija izborit će svoje mjesto u Svjetskoj skupini za sljedeću godinu i pridružiti se reprezentacijama koje su igrale u četvrtfinalu Davis Cupa ove godine, a to su: Hrvatska, Kazahstan, Italija, Francuska, Španjolska, Njemačka, SAD i Belgija.

Poražene reprezentacije iz kvalifikacijskih dvoboja u 2019. godini će se natjecati u Prvoj skupini zonskih natjecanja Davis Cupa.

Linker
20. travanj 2024 13:01