Clive Brunskill/Getty Images
UOČI FINALA DAVIS CUPA

SKRIVA LI KARIZMATIČNI FRANCUSKI IZBORNIK NEKO IZNENAĐENJE ZA HRVATSKU? 'Svaki dan razmišljam o Čiliću i Ćoriću i razgovaram s mojim igračima o njima'

YANNICK NOAH Karizmatični izbornik Francuske ostao je bez svog glavnog aduta (Richard Gasquet), a svjestan je da suparnici u finalu imaju dva iznimno jaka pojedinca
Piše: Davor BurazinObjavljeno: 21. studeni 2018. 17:39

Ne znamo već koliko smo to puta napisali, ali nije greda ponoviti: Yannick Noah karizmatična je osoba francuskog tenisa. Najprije kao igrač, jer je posljednji francuski tenisač s Grand Slam titulom i to u Roland Garrosu 1983. godine kad je u finalu šokirao Matsa Wilandera.

Tko se Noaha ne sjeća kao tenisača, podsjetnik da je igrao klasičnim stilom servis-volej i tako matirao Šveđanina, kome je zemlja bila apsolutno najbolja podloga. Te je godine Wilander bio branitelj (osvojio sa samo 18 godina), kasnije će dodati još dva trofeja u Parizu.

Još je bolje rezultate Noah ostvario kao izbornik, a za to je najzaslužnija šokantna pobjeda nad SAD-om u finalu 1991. u Grenobleu. On je tada bio ozlijeđen i nije znao hoće li još igrati, prihvatio se izborničke funkcije i pokazao da je u stanju raditi sve. Pet godina kasnije s Francuskom je upropastio oproštaj Stefana Edberga u Malmöu, pobjedu od 3:2 donio je Arnaud Boetsch u petom meču protiv Nicklasa Kultija.

Iza toga se Noah prihvatio i posla sa ženskom reprezentacijom, te joj podario prvi trijumf u Fed Cupu 1997. godine. Onda je nestao iz tenisa, potpuno se posvetio pjevačkoj karijeri, e da bi se vratio 2016. godine na nagovor Jo-Wilfrieda Tsonge. Te godine Francusku je u polufinalu zaustavila Hrvatska, lani nije mogao nitko, slavilo se u Lilleu protiv Belgije.

ROUEN, FRANCE - APRIL 07:  Jeremy Chardy of France celebrates with Yannick Noah the France captain during the singles match against Daniel Evans of Great Britain on day one of the Davis Cup World Group Quarter-Final between France and Great Britain at Kindarena on April 7, 2017 in Rouen, France.  (Photo by Clive Brunskill/Getty Images)
Clive Brunskill/Getty Images

Samo da smo zajedno

Sada je opet najavio odlazak, ne samo s mjesta izbornika, nego uopće iz tenisa. I hoće otići u stilu, s još jednim trofejem. Na tom putu stoji Hrvatska, Noah je svjestan snage suparnika prvi put okupio reprezentativce tjedan dana ranije kako bi zajedno trenirali i gradili atmosferu zajedništva.

- Moja osnovna ideja bila je provesti što više vremena zajedno i razmišljati o finalu - rekao je za L’Equipe.

- Odlučio sam se da odmah dođemo ovdje u Lille, jer je tako lakše. Da smo u Parizu, nakon treninga svi bismo otišli na svoju stranu. Devet dana smo u Lilleu, budimo se i idemo na spavanje s mislima na finale. Od ranog jutra i odlaska u teretanu, od zajedničkog trčanja plus dva treninga dnevno. Cijeli dan zajedno, sve do odlaska na spavanje.

Sprema li on to marince? Kako god, prema izjavama Lucasa Pouillea i Jeremyja Chardyja, njima se svidjelo, nitko nije imao ništa protiv. Osim što ih je htio imati sve zajedno (Pierre-Hugues Herbert i Nicolas Mahut zbog ATP Finalsa u Londonu nisu mogli biti s njima), procijenio je da je tako najbolje upravo zbog zemljane podloge.

- Za igrati dobar tenis na zemlji potrebno je puno vremena za ulazak u pravu formu. Mi smo ga proveli što smo više mogli. Vidite po rezultatima na Touru u prvim tjednima na zemlji kakva se sve iznenađenja događaju, tada najbolji igrači još traže formu. Mi smo već petnaest dana na zemlji, svaki dan po dva treninga i to je ono što Hrvatska nema.

Ali Hrvatska ima dva tenisača koja su, općenito, u sjajnoj formi.

- Svaki dan razmišljam o Čiliću i Ćoriću i razgovaram s mojim igračima o njima. Kako anulirati njihove prednosti? Što se može napraviti bolje? Što uraditi što još nismo?

Tsonga kao Leconte?

Hvata li ga nostalgija ovih dana? U nedjelju će, kako god završilo, prestati biti izbornik (naslijedit će ga Amelie Mauresmo).

- Ne, nisam nostalgičan. Ne drži me taj osjećaj. Možda će me ščepati kasnije, kad sve završi. Sada sam kompletno u akciji i postoji samo jedna stvar koja me zanima. Jesam li učinio sve što treba da bismo pobijedili? Samo o tome mislim.

Mnoge zanima kakva će biti uloga Tsonge, je li ga Noah pozvao da glumi Henrija Lecontea iz Lyona 1991. godine? Leconte je, naime, te godine jako malo igrao zbog užasnih tegoba s leđima, praktički je bio otpisan, ali Noah nije odustao. Leconte je na kraju ispao heroj. Nakon što je Andre Agassi u prvom meču dobio Guya Forgeta, Leconte je briljirao protiv Petea Samprasa i sredio ga u tri seta. U subotu su on i Forget u četiri seta nadigrali Kena Flacha i Roberta Segusa, a u nedjelju je Forget bio bolji od Samprasa u četiri seta. Čudo se dogodilo.

- Sve do nedjelje bilo je puno sličnosti između 1991. i ove godine. Nakon toga se u ta četiri dana od ponedjeljka do četvrtka puno toga dogodilo u toj 1991. godini. Još nismo došli do četvrtka, ali krećemo se u tom smjeru - ostao je Noah tajanstven.

Griezmann, Mbappe i društvo poslali poruku podrške sunarodnjacima

Usporedbe finala Svjetskog prvenstva u nogometu između Francuske i Hrvatske s finalom Davis Cupa istih reprezentacija je neizbježno.

Naš izbornik Željko Krajan rekao je da još nije dobio niti jednu poruku od naših nogometaša, ali da će ih valjda biti, dok su svjetski prvaci Francuzi poslali video uradak ohrabrenja teniskim kolegama. U tom promotivnom spotu na stranicama Francuske teniske federacije poruke podrške Yannicku Noahu i igračima poslali su Didier Deschamps, Kylian Mbappe, Antoine Griezmann, Florian Thauvin, Olivier Giroud i Steve Mandanda.

Linker
22. travanj 2024 03:54