Argentina's captain Daniel Orsanic reacts during a semi-final match of the Davis Cup against Belgium's at Forest National arena in Brussels, Belgium September 20, 2015. REUTERS/Yves Herman
REUTERS/Yves Herman / REUTERS

OTAC MU JE HRVAT

SN OTKRIVAJU: DJED ARGENTINSKOG IZBORNIKA JE BIO ZAPOVJEDNIK USTAŠKE MLADEŽI 'Imam hrvatsku krv, ali sam Argentinac po rođenju i srcu'

AUTOR:
 • OBJAVLJENO:
 • 21.09.2016. u 22:16

 • Izbornik argentinske Davis Cup reprezentacije Daniel Orsanic po očevoj strani podrijetlom je Hrvat i to je još jedna zanimljivost ususret finalu Hrvatske i Argentine od 25. do 27. studenog.

  Orsanicev otac Branko u dobi od 15 godina s roditeljima je napustio Hrvatsku bježeći nakon rata.

  - Moj otac i njegovi roditelji su iz sigurnosnih razloga bježali pod lažnim prezimenom Orlović - rekao je Orsanic u razgovoru za La Nacion u Glasgowu nakon velike pobjede Argentine nad Velikom Britanijom.

  SN/Arhiva
   

  Argentinske kolege iz tiskovine pod imenom Ole, argentinske inačice SN, kontaktirali su oca Branka, danas 87-godišnjaka, koji je ponudio nešto malo više podataka.

  - Kao izbjeglice smo bili od 1945. do 1948. prvo u Austriji, pa tri godine u Italiji. Otac je radio kao učitelj u samostanu, a majka je bila kućna učiteljica kod jedne obitelji. U Italiji je bilo lijepo živjeti, ali morali smo bježati iz političkih razloga pa smo i prezime promijenili.

   

  Novi život u Argentini

  U potrazi za mirom i sigurnosti skrasili su se u Buenos Airesu.

  - Tijekom Peronove vladavine mogli smo doći u Argentinu i tu smo napokon kao obitelj mogli započeti novi život.

  Branko je u početku zarađivao kao radnik na građevini, ali kako je od ranije volio tenis tu je kasnije pronašao novu karijeru. Uveo je Daniela, današnjeg argentinskog izbornika u tenis, ali ne samo njega jer je radio s brojnim mladima u Argentinskoj teniskoj federaciji i po mnogim klubovima u Buenos Airesu.

  Tamo je 1968. rođen i Daniel.

  - Imam hrvatsku krv, ali sam Argentinac po rođenju i srcu. Na hrvatskom znam reći samo “zdravo” i “kako si” - kaže Daniel.

  Ne zna zašto ga otac nije naučio hrvatski jezik.

  - Majka mi je Argentinka, tata Hrvat, djed mi je umro kad sam imao šest mjeseci. U kući sam stalno slušao baku i tatu kako govore hrvatski, ali nikad me nisu htjeli naučiti. Ne znam zašto.

  Orsanicu dolazak u studenom u Hrvatsku neće biti prvi posjet domovini njegova oca. Kao teniski profesionalac triput je dolazio na turnir u Umag (1992, 1993, 1994), sva tri puta je igrao u parovima i u dva navrata dolazio do polufinala (1992. s Gustavom Luzom i 1994. s Luisom Lobom) dok je u singlu 1993. pobijedio Filipa Dewulfa i izgubio od Horsta Skoffa, godinu dana kasnije ispao je od sunarodnjaka Hernana Gumyja.

   

  U singlu mu je najbolji renking bilo 107. mjesto, u paru je bio puno uspješniji s osam titula i 24. pozicijom na rang-listi (1998). Kao trener prije preuzimanja Argentine 2015. godine vodio je Brazilca Thomaza Belluccija, sunarodnjaka Josea Acasusa i Urugvajca Pabla Cuevasa, koji je trenutačno 19. tenisač svijeta.

  U doba suradnje s Cuevasom, Orsanic je posjetio - Međugorje! Međugorje je, naime, 2008. imalo Challenger i tada je Orsanic sa 40 godina zaigrao u paru s Cuevasom, ispali su u 1. kolu. Na tom turniru igrali su Ivan Dodig i Franko Škugor od naših aktualnih reprezentativaca. Uglavnom, Orsanic je upoznao mjesto u kojemu je rođena “kičma” hrvatske reprezentacije Dodig i Marin Čilić.

  Tennis Britain - Great Britain v Argentina - Davis Cup Semi Final - Emirates Arena, Glasgow, Scotland - 18/9/16
Argentina's Guido Pella speaks to captain Daniel Orsanic during his match against Great Britain's Andy Murray
Action Images via Reuters / Andrew Boyers
Livepic
EDITORIAL USE ONLY.
  Action Images via Reuters / Andrew Boyers Livepic EDITORIAL USE ONLY / REUTERS
   

  Možemo se prilagoditi

  Evo što 48-godišnji Orsanic misli o Hrvatskoj, reprezentaciji protiv koje će Argentina u petom pokušaju nastojati doći do prve titule u Davis Cupu.

  - Hrvatska je dobra momčad. Čilić je igračina, trenutačno u odličnoj formi. Ćorić je još mlad ali se vrlo zrelo ponaša za svoje godine. Dodig je već godinama u vrhu u igri parova. Hrvatska je kompletna. Jasno je da će postaviti tvrdu podlogu i vrlo brzu, međutim, mi smo reprezentacija koja se može prilagoditi svemu.

   

  --------------------------------------------------------------------

  Kad je obitelj Oršanić nakon Drugog svjetskog rata došla u Argentinu, stigla je pod lažnim prezimenom Orlović, a s njim je u tenisku karijeru kao klinac krenuo i Daniel...

  Međutim, dok Daniel Oršanić stalno govori o ocu, koji ga je i uveo u bijeli sport, zanimljivo je da se nigdje ne spominje ime djeda, Brankova oca. Možemo samo nagađati, ali kako su istodobno u Argentinu prebjegla, baš preko Austrije i Italije, braća Ivan i Ante Oršanić, postoji velika vjerojatnost da je Danielov djed upravo Ivan.

  Daniel je spomenuo da mu je djed umro kad je imao samo 6 mjeseci - a kako je rođen u lipnju 1968. u Buenos Airesu, a Ivan Oršanić umro u prosincu iste godine također u Buenos Airesu - lako je povezati stvari.

  Ivan Oršanić (rođen 1904. u Županji) bio je prvi tajnik Hrvatskog orlovskog saveza, novinar i urednik u časopisu Hrvatska smotra i tjedniku Hrvatski narod, a zbog političkih stavova uhićen je i zatvoren u Lepoglavi. Po izbijanju rata Ivan Oršanić je u NDH bio šef promidžbe i zapovjednik Ustaške mladeži, visoko pozicioniran u Glavnom ustaškom stanu, zbog čega je u konačnici s bratom Antom (suradnik u Hrvatskoj smotri, a za 2. svjetskog rata glavni urednik dnevnika Nova Hrvatska od 1942. do 1944) i obiteljima morao emigrirati u Argentinu...

  Inače, danas je najveća koncentracija prezimena Oršanić u Hrvatskoj u Otočcu, dok su Ivan i Ante Oršanić bili iz Slavonije.

  Iz drugih medija