CROPIX
DOLAZI 'STARA MUŠTERIJA'

STIGLA JE VELIKA VIJEST! HRVATSKU OČEKUJE STRAŠAN PROTIVNIK I PRAVI SPEKTAKL Evo s kim će Čilić i društvo igrati u polufinalu Davis Cupa ako pobijede!

Piše: HinaObjavljeno: 08. travanj 2018. 12:56

Tenisači SAD-a postali su prvim polufinalistima ovogodišnjeg izdanja Davis Cupa, a pobjedu nad Belgijom u Nashvilleu osigurali su već u noći sa subote na nedjelju, kad su u igri parova Ryan Harrison (54.) i Jack Sock (16.) pobijedili Sandera Gillea i Jorana Vliegena sa 5-7, 7-6 (1), 7-6 (3), 6-4 nakon trosatne borbe te tako osigurali svojoj reprezentaciji nedostižnu prednost od 3-0.

Američka reprezentacija će u rujnu u polufinalu igrati protiv pobjednika dvoboja Hrvatska - Kazahstan u kojem naša reprezentacija nakon subotnjih parova vodi 2-1. Za SAD još igraju John Isner (9. na svijetu), Sam Querrey (14.) i Steve Johnson (52.).

Uspije li danas u varaždinu Marin Čilić pobijediti Mihaila Kukuškina ili Borna Ćorić svog suparnika, bio to Dmitrij Popko ili njegova zamjena, Hrvatska će u rujnu ugostiti reprezentaciju SAD-a u polufinalu.

U dosadašnja četiri međusobna Davis Cup dvoboja, naši su tenisači sva četiri puta slavili protiv Amerikanaca. Prvu pobjedu ostvarili su Ivan Ljubičić i Goran Ivanišević 2003. godine u Zagrebu (4-1) u 1. kolu Svjetske skupine.

Ivan Ljubičić i Mario Ančić kreirali su senzaciju pobijedivši Andrea Agassija, Andyja Roddicka i braću Bryan 2005. u 1. kolu Svjetske skupine u Carsonu, predgrađu Los Angelesa. Bilo je 3-2 za naše tenisače koji su te godine osvojili veliki srebrni pehar. Marin Čilić i Ivo Karlović donijeli su 3-2 pobjedu nad Amerikancima u četvrtfinalu 2009. na zemljanoj podlozi u porečkoj dvorani Žatika. Posljednju pobjedu kreirali su Marin Čilić, Borna Ćorić i Ivan Dodig, kad su u Portlandu 2016. preokrenuli četvrtfinalni dvoboj u kojem su domaći tenisači nakon prvog dana vodili sa 2-0.

Davis Cup - četvrtfinale

SAD - BELGIJA 3-0 (Nashville, tvrda podloga)

John Isner - Joris de Loore 6-3, 6-7 (4), 7-6 (8), 6-4

Sam Querrey - Ruben Bemelmans 6-1, 7-6 (5), 7-5

Ryan Harrison / Jack Sock - Sander Gille / Joran Vliegen 5-7, 7-6 (1), 7-6 (3), 6-4

Davis Cup: Austrijski veteran Melzer šokirao Ruse u Moskvi, rekord Paesa u proekretu Indije

U petak i subotu igrani su dvoboji u Skupinama 1 zonskih natjecanja Davis Cupa, nakon kojih smo doznali osam reprezentacija koje će nastupiti u rujanskom doigravanju za mjesto u Svjetskoj skupini za 2019. godinu, a to su izborili Austrija, Bosna i Hercegovina, Češka i Švedska iz Euro-afričke zone, Indija i Uzbekistan iz Azijsko-oceanijske te Argentina i Kolumbija iz Američke zone.

Novost u formatu natjecanja je da su svi mečevi igrani u dva, a ne u tri dana. Prvog dana na rasporedu su bila dva pojedinačna meča, dok je program drugog dana otvoren parovima, a potom nastavljen s još dva pojedinačna meča.

Najveće iznenađenje napravila je reprezentacija Austrije, koja je bez ijednog tenisača u Top 100 u pojedinačnoj konkurenciji u Moskvi svladala Rusiju sa 3-1, za koju su igrali Andrej Rubljov (ATP - 35.), Karen Hačanov (ATP - 40.), Daniil Medvjedev (ATP - 49.) i Jevgenij Donskoj (ATP - 85.). Prvog dana je Dennis Novak pobijedio Rubljova (7-6, 6-4), a potom se u junaka drugog dana prometnuo 36-godišnji veteran Juergen Melzer. Prvo je u paru s Philippom Oswaldom svladao Hačanova i Rubljova (6-3, 7-6), a onda je u pojedinačnom meču pobijedio Donskoja (6-3, 3-6, 6-3).

U Tianjinu je Indija okrenula zaostatak od 0-2 protiv Kine nakon prvog dana, a preokret su pokrenuli Rohan Bopanna i Leander Paes pobjedom u paru. Za 44-godišnjeg Paesa to je bila ukupno 43 pobjeda u paru za indijsku reprezentaciju u Davis Cupu, čime je postao apsolutnim rekorderom po broju pobjeda u parovima s učinkom 43-13. Do subote je rekord dijelio s talijanskom Davis Cup legendom Nicolom Pietrangelijem (42-12), čiji rekord od 120 pobjeda u singlu i paru (120-44) vjerojatno nikada neće biti dostignut.

Uzudljivo je bilo u američkoj zoni, gdje je domaći teren došao do izražaja. Naime, kako Argentina protiv Čilea, tako i Kolumbija protiv Brazila, uspjeli su okrenuti zaostatak od 1-2 i pobjedama u posljednja dva pojedinačna dvoboja doći do konačnog trijumfa i izboriti doigravanje za Svjetsku skupinu.

Osim spomenutih osam reprezentacija iz zonskih natjecanja, u rujanskom doigravanju za Svjetsku skupinu sudjelovat će osam momčadi koje su izgubile mečeve 1. kola u elitnom razredu ovogodišnjeg natjecanja za Davis Cup. To su: Nizozemska, Japan, Velika Britanija, Australija, Švicarska, Kanada, Srbija i Mađarska.

Davis Cup, skupina 1 - 2. kolo

Euro-afrička zona

Moskva: Rusija - Austrija 1-3

Bratislava: Slovačka - BiH 2-3

Ostrava: Češka - Izrael 3-1

Stockholm: Švedska - Portugal 3-2

Azijsko-oceanijska zona

Tianjin: Kina - Indija 2-3

Islamabad: Pakistan - Uzbekistan 1-4

Američka zona

San Juan: Argentina - Čile 3-2

Barranquilla: Kolumbija - Brazil 3-2

Linker
20. travanj 2024 07:21