REUTERS/Susana Vera
ZAVRŠNICA DAVIS CUPA

HRVATSKA DAVIS CUP REPREZENTACIJA IZGUBILA SVE MEČEVE U MADRIDU Dodig i Pavić poraženi u paru, Gojo pružio vrlo dobar otpor Nadalu

Hrvatska Davis Cup reprezentacija izgubila je od Španjolske s 3:0 u 2. kolu skupine B i oprostila se od natjecanja.
Piše: Sportske novostiObjavljeno: 20. studeni 2019. 20:43

Reprezentacija Hrvatske predala je naslov pobjednika Davis Cupa bez ispaljenog metka, osim ako nećemo računati jedan dobiveni set i jedini kompetitivni meč Borne Ćorića protiv Karena Hačanova. Dva dvoboja izgubljena s 0:3 u skupini smrti i s omjerom 1:12 u setovima.

Žrtva odustajanja Ćorića ispao je – Nikola Mektić. Od trojice tenisača, koje je privremeni izbornik Franko Škugor imao na raspolaganju, sva trojica su s vremenom postali specijalisti samo za tu disciplinu. Ivan Dodig je posljednji meč u singlu odigrao u kvalifikacijama Dubaija 2018. godine, Mate Pavić se u Chengduu 2017. uspio kvalificirati za glavni ždrijeb, ali prije toga nije igrao od ožujka 2016. godine, dok je Mektić svoje posljednje mečeve odigrao u 2017. godine, zaključno s kvalifikacijama Cincinnatija u koje je sasvim slučajno upao. Izbor je pao na Mektića, koji je tako postao „specijalist“ za Španjolce u Davis Cupu. Igrao je i u Osijeku u veljači 2017. protiv Pabla Carrena Buste kod rezultata 2:2, oslabljena Hrvatska (bez Marina Čilića, Ćorića i Dodiga) je gotovo iznenadila favorite.

Konačnih 6:1, 6:3 za Roberta Bautistu Aguta, devetog tenisača svijeta stoga je za Mektića solidan rezultat. Mektić je na trenutke podsjetio kakav je obećavajući junior bio, onaj koji je znao pobijediti Čilića. Samo to je vrijeme davno prošlo, ovdje je bilo važno ne osramotiti se na oproštaju od obrane naslova osvajača Davis Cupa. Taj je meč okončan tek u tie-breaku trećeg seta.

- Evo pijem proteine po prvi put nakon dvije godine – rekao je Mektić. – Jasno je da se ne mogu fizički nositi s njim, pokušavao sam kratiti poene. S jedne strane bio mi je gušt igrati, s druge baš i ne.

Jesu li izvlačili šibicu tko će igrati?

- Nije u redu da najstariji Dodig igra, Matu malo bole leđa i tako je izvučena moja šibica.

Tennis - Davis Cup Finals - Caja Magica, Madrid, Spain - November 20, 2019   Croatia's Nikola Mektic in action during his match against Spain's Roberto Bautista Agut   REUTERS/Susana Vera - RC25FD91N7B4
REUTERS/Susana Vera

Borna Gojo je protiv Rafaela Nadala pokazao da zbilja u sebi nosi potencijal za daleko bolji renking od 280. mjesta. U sudaru s najboljim tenisačem svijeta mladi je Splićanin „pustio ruku“, vidjelo se da uživa u nadmetanju s teniskom legendom i sve do 4:4 u prvom setu držao se ravnopravno. Tu je Nadal stisnuo, vjerojatno je izbacio iz sebe umor nakupljen večer ranije, jer je u hotel došao tek u četiri ujutro. Početkom drugog seta odmah je napravio novi break, a kako je ukupno izgubio samo četiri poena na servisu, bilo je jasno da je to kraj za Goju. Istina, Borna je na 3:4 zaprijetio s 0:30, ali to je šala mala za Nadala, koji je s breakom završio meč i proslavio kao da je osvojio nešto vrlo važno. Za sada je to samo četvrtfinale, takav je Nadal, njemu je svaki meč najvažniji na svijetu, pa i ovaj protiv momka, kojega nikada prije nije vidio.

- Ja sam jutros sebi rekao da ne idem izgubiti, takav sam – rekao je Gojo. – Znam tko je on, jedan od mojih idola, nevjerojatan šampion, ali ja sam tu došao predstavljati Hrvatsku, nema većeg ponosa za nekog sportaša. Zato se nakon poraza ne osjećam dobro, ali tako sam odgojen, izašao sam pobijediti. Ljut sam što sam slabije reternirao, ali dočekao sam tu malu priliku, 0:30 i lagani sam forhend promašio. Sanjat ću ga još pet dana.

Što mu je Nadal rekao na mreži kad su se rukovali?

- Odličan meč, a dalje nemam pojma, ne znam gdje mi je glava bila.

On sigurno neće zaboraviti ovaj Davis Cup, debitirao je i najavio da bi mogao trajati u reprezentaciji.

- Meni će ovo puno pomoći, bit će mi veliki vjetar pred prvu pravu profesionalnu sezonu.

Nadalu nije bilo dosta tenisa, pa je zaigrao i u parovima s Marcelom Granollersom na oduševljenje publike. Za Dodiga i Pavića je to bilo previše, pa je tako Pavić i dalje bez pobjede u Davis Cupu (0-6).

ŠPANJOLSKA - HRVATSKA 3:0

PRIJENOS UŽIVO

GRANOLLERS/NADAL - DODIG/PAVIĆ 6:3, 6:4

2. SET

- Granollers i Nadal su pobijedili Dodiga i Pavića sa 6:3, 6:4.

- Break za Španjolsku u sedmom gemu drugog seta.

- U šestom gemu na servis Nadala Hrvatska je propustila dvije break lopte.

- U trećem gemu drugog seta Hrvatska je spasila dvije break lopte na servis Pavića.

- Dodig servisom otvara drugi set.

1. SET 6:3,

- U šestom gemu Španjolci dolaze prvi do breaka na servis Dodiga. Taj break bio je dovoljan i za set Španjolaca.

- Nakon prva četiri servis gema nema breaka.

- Španjolski par, konkretno Nadal, imat će prvi servis.

-------------------------------------

NADAL - GOJO 6:4, 6:3

2. SET 6:3

- Breakom u devetom gemu Nadal dolazi do pobjede.

- U osmom gemu na servis Nadala Gojo dolazi do 0-30. Priliku nije iskoristio i Španjolac je nanizao četiri vezana poena.

- Gojo servisom otvara i drugi set. Nadal odmah radi break.

1. SET 6:4

- Break Nadala u devetom gemu, najbolji tenisač svijeta je potom sigurno odservirao za set nakon 43 minute igre.

- Gojo sjajno djeluje na početku meča i zadaje puno problema najboljem tenisaču svijeta.

- Nakon prvih pet gemova nema breaka u meču.

- Gojo ima prvi servis u meču. Krasnom skraćenom loptom spasio je prvu break-loptu kod 30-40. Kasnije je spasio još jednu i osvojio gem.

---------------------------------------------------

BAUTISTA AGUT - MEKTIĆ 6:1, 6:3

DRUGI SET 6:3

- Bautista Agut suvereno juriša ka pobjedi protiv Mektića koji će Španjolskoj dovesti vodstvo. Mektić je prekinuo crni niz od devet uzastopnih izgubljenih gemova i smanjio na 3:1.

- Bautista-Agut servisom otvara drugi set. Španjolac je osvojio osam gemova u nizu.

PRVI SET 6:1

- Nakon osvojenog prvog gema Mektić je izgubio šest zaredom i prvi set.

- Nije dobro za hrvatsku reprezentaciju, nakon novog breaka i potvrde istoga Španjolska odlazi do vodstva 5:1.

- Prvi je na servisu Mektić. Nakon dva odigrana gema nema breakova ni break prilika. U trećem gemu Bautista-Agut je stigao do prve break lopte nakon što je Mektić propustio 40-0. Iskoristio je Španjolac drugu break-loptu i poveo 2:1.

18.05 - Nakon intoniranja nacionalnih himni na redu je ogled Nikole Mektića i Roberta Bautiste Aguta.

Linker
18. travanj 2024 04:50