CROPIX
OGRANIČENJA - NEMA

VELIKA ODLUKA NAPOKON JE PALA: NIŠTA OD SPEKTAKLA NA POLJUDU, ALI ČEKA NAS JOŠ GRANDIOZNIJE POLUFINALE!? Evo gdje će na kraju igrati Hrvatska i SAD!

Piše: Davor BurazinObjavljeno: 30. svibanj 2018. 21:34

Hrvatski teniski savez je odlučio, polufinale Davis Cupa između Hrvatske i SAD-a od 14. do 16. rujna igrat će se na splitskom platou Žnjan, inače najvećoj plaži u Splitu, koja je trenutno u fazi rekonstrukcije (uklonjeni su svi objekti, za godinu do dvije to bi trebala biti elitna turističko-zabavna atrakcija).

Otprije je poznato da je Split nudio tri lokacije - stadion Poljud, stari stadion Hajduka u najužem centru grada i Žnjan, a na kraju je izbor pao na potonji, gdje će se morati uložiti velika financijska sredstva da bi se izgradio teren, tribine i svi prateći sadržaji.

Koliki će biti kapacitet tribina, to je pravo pitanje jer ograničenja na Žnjanu nema. Tamo je, uostalom, prije dvadesetak godina organiziran doček pape Ivana Pavla II, kad se na tom mjestu okupilo više od 100.000 ljudi.

Varazdin, 080418.
U Gradskoj sportskoj dvorani drugog dana 1/4 finala Davis cupa izmedju Hrvatske i Kazahstana. 
Na fotografiji: susret Marin Cilic i Mihail Kukuskin.
Foto: Zeljko Hajdinjak / CROPIX
Zeljko Hajdinjak / CROPIX

Dakle, HTS je izabrao Split, ali postoji jedna začkoljica zašto to još u srijedu nije potvrđeno, makar je sve jasno. Pojavio se, naime, nevjerojatan proceduralni problem i to oko hotela u kojemu će biti smješteni svi akteri koji dolaze izvana, dakle, Amerikanci i djelatnici Međunarodne teniske federacije (ITF). U prvom je trenutku za Amerikance figurirao hotel Atrium, međutim, kako se u hotelu Raddison Blu u međuvremenu otvorilo dovoljno mjesta da se tamo smjeste svi, HTS se odlučio za Radisson Blu. Na to su u ITF-u rekli da to tako na ide, da se treba držati prvotnog plana i ako se već nešto hoće mijenjati, to mora proći kroz ruke članova komiteta Davis Cupa. Glupost, zar ne?

Joško Ponoš / Hanza media

Kako god, igrat će se u Splitu, igrat će se na Žnjanu na otvorenom stadionu, kako su inzistirali najbolji hrvatski tenisači predvođeni Marinom Čilićem i Bornom Ćorićem, a sada gdje će biti smješteni Amerikanci i funkcionari ITF-a manje je važno. Iz kancelarije HTS-a, naravno, neće ništa govoriti dok se proceduralni problem ne riješi.

Jesu li ga mogli izbjeći, to već nije na nama da sudimo. Ponekad je teško pohvatati što se sve događa i na koji način se odigrava, ali HTS je nakon drugog odgađanja izbora domaćina polufinala izabrao Split. Split je posljednji put domaćin Davis Cup reprezentaciji bio 2010. godine u četvrtfinalu protiv Srbije u Spaladium Areni. Prije toga je 2005. godine na Gripama na pobjedničkom pohodu ugostio Rumunjsku i Rusiju, a 1996. godine se s Australijom igralo na Firulama.

Linker
16. travanj 2024 20:15