REUTERS/Antonio Bronic
DAVIS CUP

VIDEO, FOTO: FINALE ĆE IPAK MORATI PRIČEKATI! Dodig i Pavić okrenuli 0:2 u setovima, ali triler u Zadru ipak otišao na stranu Amerikanaca!

Četiri sata i 43 minute trajala je sjajna borba, meč prepun preokreta u kojem su Amerikanci Mike Bryan i Ryan Harrison pobijedili Ivana Dodiga i Matu Pavića sa 7-5, 7-6 (6), 1-6, 6-7 (5), 7-6 (5) te pružili priliku svojoj reprezentaciji da pokuša doći do velikog preokreta i prve pobjede nad Hrvatskom u Davis Cup dvobojima.
Piše: Sportske novostiObjavljeno: 15. rujan 2018. 14:37

Tako je prekinut niz od devet pobjeda različitih hrvatskih kombinacija u Davis Cupu, koji je trajao sve od 2015. godine i poraza na gostovanju u Srbiji, a došao je upravo kad je naša reprezentacija povratkom Mate Pavića kompletirala "Dream Team", kako je svoju momčad nazvao izbornik Željko Krajan. Kad se podvuče crta, Dodig i Pavić su izgubili u pet setova, a prema razvoju događaja mogli su doći i do pobjede u tri. Samo u petom setu nisu uspjeli doći do meč-lopte.

Iako nisu igrali zajedno od prošlogodišnjeg trijumfa u Hamburgu, Ivanu Dodigu i Mati Paviću nije bilo potrebno mnogo vremena za uigravanje. Scenarij prvog seta bio je idealan za naš par do set-lopte u devetom gemu. No, Amerikanci su se izvukli, u sljedećem gemu došli do 'breaka' za 5-5, a dva gema poslije osvojili prvi set iskoristivši pad u igri hrvatskog para.

Mike Bryan i Ryan Harrison su u drugom setu imali vodstvo od 4-2, ali baš kao što su to učinili Amerikanci u prvom setu, tako su Dodig i Pavić uspjeli vratiti zaostatak. U 'tie-breaku' je naš par imao 5-4 sa dva servisa, ali samo su uspjeli doći do set-lopte na 6-5. S tri uzastopna poena gostujuće kombinacije i drugi je set otišao na stranu Courierovih izabranika.

Pobjednički niz hrvatskih parova u posljednjih devet Davis Cup dvoboja bio je opasno ugrožen nakon dva sata i četiri minute igre. No, kod hrvatskih parova je tako - rijetko kada su to mečevi bez rezultatske neizvjesnosti. Jedno je bilo sigurno - pred više od 7000 gledatelja na Višnjiku Dodig i Pavić nisu bili spremni izgubiti bez velike borbe.

Treći set je bio najizvjesniji. Za 36 minuta, uz samo jedan izgubljen gem, naš je par osvojio prvi set i započeo veliki povratak. najkritičniji trenutak četvrtog seta dogodio se u desetom gemu. Ivan Dodig je bio na servisu, a Bryan i Harrison su došli na 15-30. No, i ostali su dva poena od pobjede. Dodig i Pavić su u 'tie-breaku' poveli 5-1, Amerikanci se vratili do 5-5, ali sljedeća dva poena otišla su na stranu hrvatskog para i s promašenim volejem Ryana Harrisona stigli smo do seta odluke. Seta koji je Amerikancima donosio novu nadu, a hrvatskoj Davis Cup reprezentaciji osigurao put u treće finale i gostovanje u Francuskoj.

Amerikanci su u prvom gemu slomili servis Mate Pavića. U četvrtom gemu je Mike Bryan izgubio servis za 2-2. Kod 6-5 su Dodig i Pavić bili na 15-30, ali je Harrison izdržao i odveo meč u odlučujući 'tie-break'.

Cijeli meč stao je u 12 poena. Bryan i Harrison su poveli 3-1, imali su 6-4 i servis i izgubili poen Harrisonovim promašajem. Došao je red na Ivana Dodiga. Prvi servis je bio predugačak, drugi malo kraći. Harrison je potegnuo retern - lopta je prozujala pokraj Pavića na mreži, ali i pokraj Dodiga koji je išao pokrivati paralelu. Pogrešna odluka ostavila je Amerikance 'na životu' i nedjelju pretvorila u kompetitivan dan. I Francuzi su ostali na čekanju i u dvojbi - hoće li ugostiti Hrvate ili će u studenom put Amerike.

Marin Čilić, koji je u subotu bio u ulozi navijača, dobio je priliku u nedjelju odvesti Hrvatsku u finale. Hoće li protiv sebe imati Stevea Johnsona koji je u petak nije ostavio posebno uvjerljiv dojam protiv Borne Ćorića, ili će Jim Courier poslati 'bombardera' Sama Querreyja, protiv kojeg Marin ima 6-0 u međusobnim dvobojima, ostaje za vidjeti.

Ne uspije li Čilić, dođu li Amerikanci do 2-2, sve će ostati na leđima Borne Ćorića. Prije dvije godine 'riješio' je Jacka Socka za veliki preokret. Ne bi mu bilo prvi put da je donio pobjedu u petom meču.

Koliko god bolan bio poraz u parovima, Hrvatska je još uvijek u vrlo sigurnim rukama.

-------------------------------------------------------

HRVATSKA - SAD 2-1

Borna Ćorić - Steve Johnson 6-4, 7-6 (4), 6-3

Marin Čilić - Frances Tiafoe 6-1, 6-3, 7-6 (5)

Ivan Dodig / Mate Pavić - Mike Bryan / Ryan Harrison 5-7, 6-7 (6), 6-1, 7-6 (5), 6-7 (5)

-------------------------------------------------------

DODIG / PAVIĆ - BRYAN / HARRISON 5:7, 6:7 (6), 6:1, 7:6 (5), 6:7 (5)

5. SET (57 min)

- Ipak nisu uspjeli naši tenisači. Gledali smo zaista fantastičan meč, ali na kraju su Amerikanci uzeli pobjedu. 7:5 je bilo u tie-breaku i odluka o finalistu Davis Cupa past će sutra.

- Kako je sada bilo blizu... imali smo 15:30 na servis Mikea Bryana, odlično su igrali hrvatski tenisači, ali uspjeli su se izvući Amerikanci i odvesti meč u tie-break u kojemu će se odlučiti pobjednik.

- Hrvatska na Dodigov servis odlazi na 6:5!

- I opet četiri lagana poena za Amerikance. Rezultat je 5:5.

- Još nas samo jedan gem dijeli od finala Davis Cupa! Sad je bilo gusto, ali uspjeli su Dodig i Pavić izvući i ovaj gem.

- Amerikanci lakoćom dolaze do 4:4.

- Nastavlja se izvrsna igra naših tenisača, na Dodigov servis vodimo 4:3 u petome setu!

- Lagana četiri poena u petome gemu! Pavić je još jednim asom doveo Hrvatsku u vodstvo.

- Izvrsnom igrom Pavić i Dodig uspijevaju slomiti Amerikance i dobiti break! 2:2 u petome setu!

- Američki par i dalje drži svoj servis, ali Hrvatska odmah uzvraća i uzima treći gem.

- Amerikanci su odmah uspjeli uzeti Pavićev servis i vode 1:0 u petome setu.

4. SET (66 min)

- I evo ga, imamo i drugi set! Imali smo 5:1 u tie-breaku, izgledalo je da ćemo lakoćom do seta, no onda Amerikanci ulaze u seriju i dolaze do 5:5. Dodig je zatim uspio poentirati na svoj servis, a na Bryanov servis izvrsno su reagirali i Pavić i Dodig i odveli Hrvatsku u peti set!

- S četiri lagana poena na Pavićev servis ušli smo u novi tie-break!

- Imali smo sada 0:30 i 15:40 na servis Amerikanaca, ali na kraju ipak nismo uspjeli doći do breaka.

- Opet se hrvatski par morao pomučiti i za ovaj gem, ali na kraju na Dodigov servis Hrvatska i dalje drži egal.

- Amerikanci su prelako došli do 5:4 i hrvatski par mora sada maksimalno koncentrirano obraniti svoj servis.

- Mučili su se malo u osmome gemu Pavić i Dodig, ali Pavić je uspio odličnim servisom i uz Dodigovu sjajnu igru na mreži održati Hrvatsku u igri.

- Amerikanci su dobili ovaj gem, ali sjajna igra Pavića i Dodiga oduševljava zadarsku publiku. Hrvatski par igra izuzetno dobro, uz malo sreće mogli smo i voditi.

- I dalje svatko drži svoj servis. Sada je Hrvatska došla na 3:3 na Dodigov servis, a zadnjim poenom je Ivan opet digao publiku na noge!

- Igra se sada gem za gem. Hrvatska na Pavićev servis bez većih poteškoća dolazi na 2:2.

- Amerikanci su dobili prvi gem, ali hrvatski par na Dodigov servis odmah uzvraća i dovodi Hrvatsku na 1:1 u četvrtome setu.

3. SET (35 min)

- Sjajna igra Pavića i Dodiga u trećem setu i rezultat je 1:2! Zadarska je publika osjetila povratak u meč i stalnim navijanjem bodri naše tenisače.

- Amerikanci su na 40:30 uspjeli poentirati i dobiti jedan gem.

- Pavićev as na 40:30 potvrdio je nevjerojatnih 5:0 u petome gemu! Neobjašnjiv pad Amerikanaca iskoristili su naši tenisači za gotovo nedostižnu prednost.

- Kakva serija hrvatskih tenisača! Napravili su još jedan break i sada vode 4:0.

- Nastavila se izvrsna igra hrvatskih tenisača i nakon 40:0 na Dodigov servis Hrvatska ide na velikih 3:0 u trećem setu.

- Evo breaka! Fantastična igra Dodiga i Pavića donijela je i drugi gem na servis Amerikanaca.

- Na Pavićev servis Amerikanci su gotovo došli do breaka, ali nakon nekoliko napetih poena Hrvatska je uspjela osvojiti prvi gem.

2. SET (68 min)

- Imali smo prednost 5:2 u tie-breaku, no Amerikanci su uspjeli napraviti seriju poena i preokrenuti rezultat.

- Komplikacije u 12. gemu. Hrvatska je imala 40:0 na servis Dodiga, da bi Amerikanci došli do izjednačenja, pa set-lopte nakon četiri poena u nizu. Hrvatska je spasila set-loptu nakon fantastične izmjene i strašnog poena, te digla publiku na noge.

- U sedmom gemu Hrvatska dolazi do 0:40 drugi put u meču. Iskoristili su drugu break loptu, a Dodig je nakon sjajnog poena digao tribine na noge.

- U šestom gemu drugog seta Amerikanci rade novi break i vode 4:2.

- U trećem gemu drugog seta Hrvatska dolazi do tri vezane break-lopte na servis Bryana. Sve su ih spasili i poveli 2:1.

- Kao i prvi set i drugi će servisom otvoriti Ryan Harrison. Amerikanci su osvojili i peti uzastopni gem. U sljedećem gemu Hrvatska prekida neugodni niz na Pavićev servis.

1. SET 5:7 (53 min)

- Amerikanci su se razigrali i na servis Dodiga u 12. gemu dolaze do set-lopte i koriste ju nakon velike pogreške Pavića.

- Najgori gem za Hrvatsku kod servis Pavića za set. Amerikanci su se uspjeli vratiti na 5:5 bez izgubljenog poena. Ukupno su Amerikanci nanizali 11 poena zaredom i poveli 6:5.

- Set lopta Hrvatske na servis Harrisona, ali su ju Amerikanci uspjeli spasiti.

- Break Hrvatske. Sjajan gem Pavića i Dodiga na servis Bryana za vodstvo 4:3. Potom je Dodig na servisu potvrdio break.

- Nova break-lopta za Amerikance na servis Pavića, ali je spašena. Bila je to treća break-lopta Amerikanaca dosad. Nakon jednog fantastičnog poena i velikog nadmudrivanja Pavić je digao tribine na noge.

- Amerikanci opasno prijete u 4. gemu na servis Dodiga i dolaze do dvije break-lopte, ali Ivan ih je obje spasio asom i rezultat je izjednačen na 2:2.

- Prva break-lopta u meču i to za Hrvatsku u trećem gemu na servis Bryana. Amerikanci su ju spasili.

- Prvi su na servisu Amerikanci, preciznije, Harrison i osvojili su svoj gem. Kod Hrvatske je prvi na servisu Pavić. Manje probleme imala je hrvatska kombinacija, Amerikanci su stigli do izjednačenja, ali ne i break-lopte.

Hrvatski par Pavić/Dodig eventualnom pobjedom danas ima priliku donijeti našoj Davis Cup reprezentaciji odlučujući, treći bod. U svečanoj loži na tribinama u Zadru viđena su brojna ugledna imena na čelu s predsjednicom Kolindom Grabar-Kitarović. Viđeni su i aktualni i bivši izbornik hrvatske nogometne reprezentacije Zlatko Dalić i Ante Čačić.

Linker
20. travanj 2024 01:58