Ronald Gorsic /Hanza media / CROPIX
ČETVRTFINALE DAVIS CUPA

HRVATSKA MILJAMA DALEKO OD POLUFINALA Nakon poraza Čilića, američki div sredio Ćorića

Piše: Sportske novostiObjavljeno: 15. srpanj 2016. 12:21

Marin Čilić je ponovo poražen u meču u pet setova, drugi put u devet dana prosuo je ogromnih 2:0 u setovima. U četvrtfinalu Wimbledona imao je i tri meč-lopte Rogeru Federeru, taj će ga poraz definitivno pratiti još neko vrijeme a pogotovo kad na sličan način izgubiš od Jacka Socka na otvaranju četvrtfinalnog dvoboja Svjetske skupine Davis Cupa u Portlandu.

Drugi američki tenisač je dakle uskočio u cipele Federera, izveo je preokret vrijedan pažnje nakon tri sata i 13 minuta, osvojio je veliki, najveći prvi bod. Vjerojatno presudan za ovo četvrtfinale jer ne vidimo kako se Hrvatska može oporaviti od ovoga. I kako će Čilić izgledati nakon ovakva dva poraza, vjerojatno je psihološki smrvljen.


Sock je uspio u onome što je malo kome od njegovih sunarodnjaka pošlo za rukom. Pobjeda nad Čilićem bila je velika zagonetka za najveću tenisku naciju koja to odavno više nije, samo su James Blake (dvaput), Andy Roddick, Michael Russell i Ryan Harrison svladali 27-godišnjeg Međugorca. On njih ukupno četrnaest i to 32 puta, dobio je 32 od posljednja 33 susreta s Amerikancima. Ta iznimka koja je potvrđivala pravilo bio je Harrison u veljači u Acapulcu. Bio je to splet nesretnih i nespretnih okolnosti. Uglavnom Čilić je bio zalog za hrvatski optimizam da se može u polufinale, on je sam podgrijavao takav stav izjavama ali i forma je bila vrlo dobra.


U Portlandu, u Tualatin Hillsu sve je to nestalo. Na mjestu koje Amerikanci nisu slučajno odabrali za ovo četvrtfinale. U Tualatin Hillsu su u finalu 2007. svladali Rusiju za 32. i posljednji naslov u Davis Cupu. Morali su čarati da bi konačno svladali Hrvatsku nakon 0:3 u međusobnim dvobojima. Sock je napravio strašan posao, ovih 1:0 nakon više od tri sata izgledalo je još i veće.
Bez previše muke i osobite igre naš najbolji tenisač imao je 2:0 u setovima, u kombinaciji s tradicijom izgledalo je nedostižno.

No tenis je vrag, Sock se primirio (23 neprisiljene pogreške u prva dva seta, završio je s 48), stabilizirao je servis i počeo bolje trčati. Čilić je pak nastavio igrati isto kao i u prva dva seta, prosječno. Istina, kao da ga je nešto mučilo, u trećem setu je tražio od fizioterapeuta Roberta Prusca da mu izmasira rame. Koliko ga je to smetalo, reći će sam. Nama ostaje konstatirati da je svejedno imao priliku završiti ovaj meč pozitivno, poveo je s 3:0 u petom setu kad ga je Sock častio s dvije duple pogreške (čak šest u tom setu). Amerikanac je već osjetio da to nije gotovo, da Čilić nije pravi i stigao je do 3:3, propustiti tri break-lopte u sedmom gemu no ne i sljedeću u devetom. I još je izvukao 15:40 kad je servirao za pobjedu, gem koji je otvorio s dvije duple pogreške. Čilić jednostavno nije bio pravi, u devet dana izgubiti ovakva dva meča ostavit će traga.

Nakon Marina na teren je izašao Borna Ćorić koji je imao još teži zadatak ispred sebe u liku i djelu Johna Isnera, trenutačno 16. igrača na ATP ljestvici. Ćorić je od samog početka susreta krenuo vrlo ozbiljno i izgledalo je kako će prvi set otići u tie-break. Ipak, visoki Amerikanac uspio je iskoristiti break i to u najnezgodnijem trenutku za Bornu, pri rezultatu 5:4. To je ujedno značilo i gubitak prvog seta za Ćorića iako je imao čal 91% prvog servisa.

Drugi set započeo je i imao tijek identično kao i prvi. Da stvar bude gora po Bornu i Hrvatsku, završio je i na identičan način. Ćorić gubi 5:4, a Isner ponovno odnosi pobjedu. U trećem setu Isner je već na samom početku slomio otpor mladog Hrvata i do kraja mirno priveo dvoboj kraju. Rezultat na kraju govori kako je Amerikanac lakoćom doveo SAD do drugog boda u skupini, ali Borna je u ovom meču imao čak osam prilika za break, ali nije iskoristio niti jednu. Isner je debelo nadmašio Bornu i po broju neprisiljenih pogrešaka (39-17), ali uz sve to SAD je došao na velik korak do polufinala Davis Cupa.

-------------------------------------------------------------------------------

SAD - HRVATSKA 2:0

Raspored dvoboja SAD - Hrvatska

Petak, 15. srpnja

Jack Sock - Marin Čilić 4:6, 3:6, 6:3, 6:4, 6:4

John Isner - Borna Ćorić 6:4, 6:4, 6:3

Subota, 16. srpnja (početak u 23 sata)

Bob Bryan / Mike Bryan - Ivan Dodig / Marin Draganja

Nedjelja, 17. srpnja (početak u 21 sat)

John Isner - Marin Čilić

Jack Sock - Borna Ćorić

-------------------------------------------------------------------------------

Linker
20. travanj 2024 09:16