REUTERS
FINALE DAVIS CUPA

HTJELI SMO IH U FINALU IAKO SU NAM 'CRNA MAČKA' Od ulaska Diega Maradone u hrvatsku svlačionicu do rezultatskog debakla prije četiri godine

Piše: Davor BurazinObjavljeno: 19. rujan 2016. 17:30

Hrvatska i Argentina posljednji su put igrale u Buenos Airesu prije četiri godine u četvrtfinalu i temeljem toga smo sada na redu da ih ugostimo. Nikad nismo pobijedili Južnoamerikance, triput

smo gubili, svaki put u četvrtfinalu - 2002. u Buenos Airesu, četiri godine kasnije u Zagrebu kao branitelji naslova i 2012. ponovo u glavnom argentinskom gradu.

Prvo gostovanje pamtit će se po Diegu Maradoni, jedan od najboljih nogometaša svih vremena gledao je tenis sva tri dana u Lawn Tennis Clubu, a i ispunila mu se želja da upozna Gorana Ivaniševića. Tih desetak minuta u svlačionici naše reprezentacije s Malim Zelenim jedna je od najneobičnijih priča vezana za Hrvatsku u Davis Cupu.

Od 0-2 Hrvati su stigli do 2:2, Ivanišević zbog problema s lijevim ramenom nije mogao više od nastupa u paru, tako da je Gaston Gaudio lako svladao Ivu Karlovića za pobjedu Argentinaca.

U Zagrebu, pak, Hrvatska nije mogla računati na Marija Ančića, izdala su ga leđa, bio je to prevelik problem i bez obzira na dvije pobjede Ljubičića, doživjeli smo prvi poraz nakon dvije godine. Makar je Saša Tuksar umalo iznenadio Juana Ignacija Chelu kod 2-2.

Dvoboj otprije četiri godine rezultatski je bio najlakši za Gaučose (4-1), no, bilo je 1-1 nakon prvog dana, Čilić je u pet setova nadigrao Davida Nalbandiana i tko zna kako bi završilo da Nalbandian i Eduardo Schwank nisu slavili protiv Čilića i Ive Karlovića 8:6 u petom setu. Umorni Čilić nakon deset setova u dva dana nije mogao stajati na nogama protiv Juana Martina del Potra.

Zanimljivo jest da se 2005. čekao ishod Slovačke i Argentine da bismo vidjeli s kim ćemo igrati u finalu. Gosti su bili veliki favoriti s Nalbandianom i Guillermom Corijom, no, nisu opravdali očekivanja.

Linker
24. travanj 2024 08:26