REUTERS
NE VOLE GA, ALI GA POŠTUJU

ĐOKOVIĆ NAJBOLJI TENISAČ DESETLJEĆA 'Nevoljeni šampion totalno je razbio Federera i Nadala zadnjih devet godina, a možda bude i najveći u povijesti!'

Novak Đoković dobio je priznanje od najutjecajnijeg teniskog portala za posljednje desetljeće u kojem je i više nego dominirao...
Piše: Vjekoslav PaunObjavljeno: 12. prosinac 2019. 14:47

Specijalizirani tenis portal Tennis.com izabrao je Novaka Đokovića za najboljeg tenisača desetljeća. Ako se pogledaju brojke u posljednjih deset godina, izbor je zasigurno bio pravi, jednosmjeran...

"Nitko nije toliko konstantno dominirao kao Novak. Sigurno je najbolji tenisač u zadnjih deset godina, a tko zna, možda bude i najbolji svih vremena, ima još vremena", napisat će autor teksta na portalu.

O objašnjenju se navodi kako je Srbin u ovom razdoblju odvojio 15 (od svojih ukupno 16) Grand Slam naslova, te je svih ovih godina zbrojio tek 24 pojedinačna poraza na najvećim svjetskim turnirima.

Adrian Dennis/Pool via REUTERS
REUTERS

Ukupno je u tom periodu ostvario 627 pojedinačnih pobjede i okruglih - 100 poraza.

"Kad je publika vikala Roger, ja sam čuo Novak. Pa i slično je. Ro-ger, No-vak", nasmijao je Đoković novinare nakon možda i najboljeg wimbledonskog finala svih vremena.

NOVAK ĐOKOVIĆ 2010-2019

Australian Open: 54 pobjede / 4 poraza

Roland Garros: 52 pobjede / 9 poraza

Wimbledon: 57 pobjeda / 5 poraza

US Open: 53 pobjede / 6 poraza

ATP Finals: 31 pobjeda / 9 poraza

UKUPNO: 627 pobjeda / 100 poraza

I kad je slomio Federera u tom epskom "mentalni najzahtjevnijem izazovu" možda i svih vremena, sve se je na pressici vrtjelo oko dva pitanja:

"Kako mu je bilo slušati da publika favorizira Roger" i "Što misli, može li nekad dostići Nadala ili Federera po broju naslova",

Iako su njegove brojke fascinantne, ne može pobjeći iz sjene te dvojice.

Tennis - ATP Finals - The O2, London, Britain - November 14, 2019   Switzerland's Roger Federer and Serbia's Novak Djokovic before their group stage match   REUTERS/Toby Melville - RC28BD9UQUHX
REUTERS/Toby Melville

"Nažalost po Novaka, nalazi se u eri Federera i Nadala. Iako je veličanstven, teško dobiva priznanje koje zaslužuje", reći će Paul Annacone, bivši trener Petea Samprasa koji je danas komentator za Tennis Channel.

Nadmašio ih je u ovom desetljeću. Nadal je osvojio 13 Grand Slamova, Federer tek - pet. Završio je pet sezona na broju jedan. Prvi je, isto tako, od Rod Lavera koji je osvojio sva četiri Grand Slam turnira u nizu, jedini je koji je osvojio svih devet Masters 1000 turnira.

"Nevjerojatan igrač. Kad sam igrao protiv njega, uvijek sam imao osjećaj da igram protiv dva igrača", reći će James Blake, bivši američki Top 10 igrač, a nadovezat će se i Jimmy Arias:

"Najbolji bekhend i najbolji retern u povijesti tenisa!".

PARIS, FRANCE - JUNE 03:  Rafael Nadal of Spain and Novak Djokovic of Serbia pose at the net before their men's singles quarter final match on day eleven of the 2015 French Open at Roland Garros on June 3, 2015 in Paris, France.  (Photo by Clive Brunskill/Getty Images)
Getty Images

Četiri puta osvajao je Laureus, priznanje za najboljeg sportaša svijeta, a trenutačno je na čelu ATP PLayer Councila, Vijeća igrača ATP-a.

"Nevoljeni šampion", tako ga je nazvao New York Times.

Federer i Nadal "isklesali" su svemir obožavatelja sredinom prošlog desetljeća i čini se, ostale su mrvice za ostale smrtnike. Pa i za Đokovića, iako je najbolji u svim statistikama za prošlo desetljeće. Ima još vremena i da naš susjed, omiljeni i redoviti gost u Hrvatskoj, bude i najveći, kako to piše Tennis.com. Već sljedeća sezona pokazat će kako stvari stoje...

Linker
16. travanj 2024 15:45