Foto: Damir Krajac / CROPIX
O SVEMU PO MALO

DONNA VEKIĆ OTVORENO O ŽIVOTNOJ PROPUŠTENOJ PRILICI 'Htjela sam se ubit' jer me nije bilo tamo, a ne mogu vjerovati da je Osaka broj 1'

U velikom intervjuu za SN Donna Vekić, progovorila je, između ostaloga, o propuštenim Olimpijskim igrama u Tokiju, iznenađujućoj situaciji na vrhu WTA ljestvice i problemima s infrastrukturom u Osijeku
Piše: Vedran BožičevićObjavljeno: 04. travanj 2019. 20:13

Slijedi dio sezone na zemljanim terenima. Crvena prašina je Donni nekad bila velika muka.

- Sad se zapravo veselim zemlji, posljednje dvije godine se tu situacija bitno promijenila. One godine kad su bile Olimpijske igre u Rio de Janeiru stavila sam si toliki pritisak da se moram kvalificirati i onda nisam pobijedila nijedan meč na zemlji. Osam turnira zaredom sam izgubila u 1. kolu. To mi je bila velika želja i stvorila sam si toliki pritisak. Sjećam se prvog turnira u Istanbulu, igram i tresem se. Godinu dana kasnije se to bitno promijenilo, nije više bilo pritiska i vidjela sam da mogu igrati na toj podlozi.

Koliko joj je bilo teško što je na kraju nije bilo u Riju?

- Jako. Svi bili tamo, a ja nisam, to je bilo za ‘ubit’ se’ - kaže uz smijeh i s prstima prislonjenima na sljepoočnicu.

Pretpostavljamo da se onda raduje Igrama u Tokiju sljedeće godine.

- I da i ne. To je sigurno nešto što želim proći u svom životu, ali Olimpijske igre u tenisu nisu toliko bitne. Igrat će se u srpnju, to totalno razbije sezonu i to je jedan turnir više, a sad vidim što to znači. A prije tri godine je bilo “jao, moram igrati”.

Zagreb, 020419
Branimir centar - Zagreb, Canopy by Hilton.
Hrvatska tenisacica Donna Vekic.
Na fotografiji: Donna Vekic.
Foto: Damir Krajac / CROPIX
Foto: Damir Krajac / CROPIX

Donnina je obitelj pokrenula ideju o gradnji teniskog centra u Osijeku, u planu je da tamo budu tereni s različitim podlogama. I sama Donna je uključena u priču sa svojim idejama.

- Jesam, ali jako malo, sve je to zasad još daleko. Moja je želja bila da se naprave betonski tereni, jer u Hrvatskoj ih stvarno nema puno. Kad odem u Osijek, osim ako nije zemlja, nemam gdje trenirati, pogotovo preko zime. A to je jako loše.

Ne mogu vjerovati da je Osaka broj 1

Na WTA Touru ove sezone imamo nevjerojatnu situaciju, iz tjedna u tjedan gledamo različite osvajačice turnira. Sad još čekamo i Donnu.

- Brzo! Tata bi bio najsretniji da se to dogodi u Stuttgartu.

Da u dvorište stigne jedan Porsche?

- Da, ha-ha-ha. Nikad ne znaš…

O izjednačenosti na Touru govori i podatak da je prvih sedam tenisačica svijeta nagurano unutar samo 1000 bodova.

- Zato što je razina toliko visoka i sve cure igraju jako dobro. Problem je što nitko ne može igrati u kontinuitetu, ni Serena ni Halep ne mogu držati to kao prije. Neke je turnire prezahtjevno fizički izdržati, sve je više ozljeda.

A na vrhu poretka je Naomi Osaka, djevojka koja je godinu dana mlađa od Donne. Je li joj to dodatan motiv?

- Je, jer ne mogu vjerovati. Daleko od toga da ona to ne zaslužuje, osvojila je dva Grand Slama zaredom, ali ako je Osaka prva, to je stvarno pokazatelj kolike su mogućnosti. Jako brzo se sve može otvoriti. Jedan turnir i već si u Top 10, za dva-tri možeš postati broj 1.

Miks u Tokiju? Možda!

U Indian Wellsu je s Kiki Bertens došla do četvrtfinala u parovima, pritom je hrvatsko-nizozemska kombinacija izbacila i aktualne osvajačice Australian Opena Stosur i Zhang. Je li to najava većeg angažmana u parovima?

- Ha-ha. Mislim da nije. Bilo mi je super igrati s Kiki, igrala sam zato što sam bila slobodna u prvom kolu, pa čisto da imam jedan meč prije singla, a na kraju sam bolje igrala u parovima. Ne znam. Parovi su stvarno super, nekad ih je dobro igrati, ali teško je ako imaš nekoliko mečeva u singlu, može biti naporno.

Možda neki miks na Igrama u Tokiju?

- Možda! A s kime? Ima kandidata, kažete, ha-ha.

Linker
20. travanj 2024 19:27