PARIS, FRANCE - MAY 28: Marco Trungelliti of Argentina plays a forehand during the mens singles first round match against Bernard Tomic of Australia during day two of the 2018 French Open at Roland Garros on May 28, 2018 in Paris, France. (Photo by Matthew Stockman/Getty Images)
Matthew Stockman/Getty Images

ETIKETIRAN KAO CINKAROŠ

EMOTIVNA ISPOVIJEST TENISKOG ZVIŽDAČA KOJI JE SENZACIONALNO IZBACIO ČILIĆA S ROLAND GARROSA 'Prijetili su mi, zastrašivali me, a drugi me izbjegavaju'

AUTOR:
 • OBJAVLJENO:
 • 27.04.2019. u 10:29

 • Kako je Marco Trungelliti postao omražen

  Za Marca Trungellitija (29) vjerojatno su čuli i oni koji tenis prate samo površno. To je onaj Argentinac koji je u Roland Garrosu prije tri godine kao 166. igrač svijeta izbacio Marina Čilića, a lani automobilom iz Barcelone, zajedno s bratom, mamom i 89-godišnjom bakom, putovao 1000 kilometara da u Parizu popuni mjesto “lucky losera” te zatim ušao u drugo kolo, vrijedno 80.000 eura.

  Kasnije je došao i u Umag. Nasmijan, susretljiv, pričao nam je o “maturalcu” do Pariza i medijskoj pažnji koju je time izazvao. U međuvremenu je popularnost Marca Trungellitija izblijedjela, pogotovo među kolegama s Toura, ali iz pogrešnih razloga.

  U razgovoru za agenciju AP, ispričao je da ga mnogi tenisači izbjegavaju otkad su doznali da je on razotkrio mrežu prevaranata koji su namještali mečeve. Označili su ga kao cinkaroša.

  - Nitko me više ne pozdravlja. Ne žele me čak ni pogledati u oči. Čak su me i neki, koje sam smatrao prijateljima, pitali zašto nisam začepio usta - kaže Trungelliti.

  Prvi je njegovu ispovijest još u veljači objavio La Nación, kojemu je otkrio kako je tekla borba protiv teniske kladioničarske mafije. Negdje u ljeto 2015., dok se rezultatima nije uspijevao izdići s Challengera na ATP razinu, preko Facebooka mu se javio samozvani “anđeo čuvar” i ponudio da će mu pronaći sponzora koji će ga odvesti na viši nivo.

  Trungelliti se zaintrigirao i prihvatio ponudu da se nađu uživo. Sponzor se ukazao u dvojici muškaraca, koji su mu predstavili sistem namještanja. Imali su cijelu shemu podmićivanja igrača, od dvije tisuće dolara za namjerno izgubljene mečeve na Futures turnirima, preko 5 do 10 tisuća za Challengere te 50 do 100 tisuća dolara za ATP turnire. Plaćalo se novčanicama u omotnicama i torbama, a dogovaralo putem kodiranih komunikacijskih kanala.

  Ubrzo nakon toga, Trungelliti se uz pomoć prijatelja koji je bolje baratao engleskim jezikom prvi put obratio Uredu za integritet tenisa (TIU) s pitanjem - što da radim. Iako se otprilike dvije godine nije događalo gotovo ništa, cijelo je vrijeme bio u kontaktu i s TIU-om i s ekipom koja mu je ponudila da namješta mečeve. A onda se, malo-pomalo, iz turnira u turnir, klupko počelo odmotavati, a Trungelliti je postao zviždač. Ponudio je imena, telefonske brojeve i sve bitne detalje.

  U proljeće prošle godine pristao je svjedočiti u slučajevima protiv sunarodnjaka Federica Corije, Patricija Herasa i Nicolása Kickera, bivšeg Top 100 igrača. Učinio je to putem Skypea iz Barcelone, kamo se preselio sa suprugom Nadir jer se zbog zastrašivanja i prijetnji koje je dobio u međuvremenu bojao vratiti u Argentinu. Trungelliti je tijekom svjedočenja mogao vidjeti optužene igrače, baš kao i oni njega.

  Epilog? Kicker je zbog “tankiranja” mečeva suspendiran do svibnja 2021. Čovjek koji je organizirao namještanja i dalje je na slobodi; TIU nije objavio je li njegove podatke proslijedio policiji. Trungelliti je pak u mnogim krugovima i dalje persona non grata.

  - Primio sam sve moguće vrste uvreda, od igrača do menadžera. Mislite da treneri nisu uključeni u to? Jesu, i to jako. Non-stop se pristupa igračima koji su karakterni slabići, jer je to ‘easy money’. Ako malo bolje razmislite, moguće je zaraditi sto tisuća dolara za sat vremena rada - kaže Trungelliti.

  Kriminalna hobotnica djeluje nepobjedivo. Dok se jedna kladioničarska mreža razbije, poput one u kojoj su operirali Armenci, negdje drugdje već je stvorena nova. TIU i dalje ima premalo ljudi i sredstava da bi mogao držati korak - godišnji budžet od pet milijuna dolara ni približno im nije dovoljan - a Trungelliti i njima zamjera puno stvari. Za početak to što ga nisu htjeli zaštititi.

  - Nitko me nije branio. Iskoristili su me i bacili usred mora. Cijeli je taj proces svjedočenja bio jedan od najgorih koje sam vidio. Cijenu plaćam i dalje, ali neću odustati. Namještanje teniskih mečeva je javna tajna i ne da ga nismo iskorijenili, nego poprima sve veće razmjere - zaključuje.

   

  Tagovi
  Iz drugih medija