Krajan
 Damir Krajac / CROPIX / CROPIX
GLAVNI RAZLOG SMJENE

EVO ŠTO JE PRESUDILO KRAJANU I KAKO JE SAVEZ MOGAO DOPUSTITI OVAKAV RAZVOJ SITUACIJE Neoprostivi gaf HTS-a od kojeg će se tražiti brojni odgovori

Piše: Davor BurazinObjavljeno: 11. studeni 2019. 12:25

Drama u hrvatskom tenisu se nastavlja, baš kako su to Sportske novosti napisale i najavile da će se dogoditi. Hrvatski teniski savez je, naime, sporazumno raskinuo suradnju s trofejnim izbornikom Željkom Krajanom. Evo što je predsjednica HTS-a Nikolina Babić rekla u službenom priopćenju:

- Nakon zajedničkog sastanka užeg vodstva HTS-a s igračima, na kojem su osim mene bili dopredsjednici Neven Nakić i Franc Regina, izvršni direktor Vlatko Jovanoski i sportska direktorica Jelena Kostanić Tošić, zaključeno je da na završni turnir Davis Cupa u Madrid reprezentacija neće ići pod vodstvom izbornika Krajana, te smo s njim dogovorili sporazumni prekid suradnje. Zahvaljujem se izborniku Krajanu na svemu što smo zajedno ostvarili i postigli. Međutim, od danas idemo u novom formatu. Nakon otkazivanja Marina Čilića zbog ozljede, te nemogućnosti odaziva Ive Karlovića, odluka je bila odlazak na Davis Cup u Madrid s mladim igračima s kojima želimo i možemo graditi budućnost hrvatske teniske reprezentacije. Igrači su na prvom mjestu, oni svim srcem igraju za našu reprezentaciju i zemlju i sigurna sam da će dati sve od sebe da postignu što bolji rezultat. Vjerujem da će naši navijači i javnost poštovati ovu odluku igrača i HTS-a te pružiti potporu i mir igračima uoči odlaska na ovo važno natjecanje Davis Cupa u Madrid.

Zagreb, 200319.
Gunduliceva 3, prostorije HTS-a.
Konferencija za novinare Hrvatskog teniskog saveza pred pocetak prodaje karata za zavrsni turnir Davis Cupa u Madridu. Na konferenciji su govorili Nikolina Babic, Marin Galic i Zeljko Krajan.
Na fotografiji: Zeljko Krajan, Marin Galic.
Foto: Damjan Tadic / CROPIX
Damjan Tadic / CROPIX

Krajan je, inače, izbornik reprezentacije bio od 2012. godine, najduže od svih, te je osim titule prošle godine (Francuska u Lilleu), bio finalist 2016. godine (Argentina u Zagrebu).

Predsjednica u svojoj izjavi ne spominje što je to presudilo Krajanu. Rezultat ne može biti, jer rezultat je apsolutno na strani izbornika. Dakle, puklo je na nečemu drugom, vjerojatno po pitanju raspodjele financijskog kolača od finala Davis Cupa u Madridu (u međuljudske odnose nećemo ulaziti, nisu presudni). Ista je stvar s Ivom Karlovićem, on je tražio određeni postotak od onoga što dijele igrači i stožer, nešto na što drugi nisu htjeli pristati i zato je Div sa Šalate „u nemogućnosti da se odazove“.

Pressica u hotelu Westin u Zagrebu u ponedjeljak u 12 sati bit će vrlo zanimljiva, tražit će se mnogi odgovori i od predsjednice Babić umjesto ovoga tajnovite izjave. Formulacija „okretanja prema mladim igračima“ nije odabir Saveza, nego jedino što su mogli uraditi, drugog izbora praktički nemaju. Žalosno je da se ovakve stvari događaju samo godinu dana nakon osvajanja Davis Cupa, a još žalosnije da se događaju netom prije odlaska u Madrid. Postavlja se pitanje što je Hrvatski teniski savez čekao godinu dana i kako su mogli dopustiti ovakav razvoj situacije? Mogu se izvlačiti na ozljedu Marina Čilića, koja je pokrenula neke reakcije, međutim, to bi bila nemušta izlika. Financijski dio, kakav god bio (a znat će se tek nakon Madrida), odavno se trebao dogovoriti. Kome što pripada i u kojim postotcima. Ovo je stvarno neoprostivi gaf HTS-a.

I da ne zaboravimo, HTS u ovom priopćenju nije objavio tko će naslijediti Krajana. Vjerojatno će opet biti kako smo pisali, jedan od igrača će glumiti izbornika.

Linker
20. travanj 2024 01:07