Rob Carr / Getty Images
VELIKI OPTIMIZAM

FEDERER JE OSTAVIO IZA SEBE ŠOKANTNI PORAZ U WIMBLEDONU I RANO ISPADANJE U CINCINNATIJU 'Već dugo se nisam osjećao bolje uoči US Opena'

Piše: Davor BurazinObjavljeno: 25. kolovoz 2019. 13:28

Roger Federer po običaju je bio najotvoreniji od velike trojke govoreći o ambicijama i o ždrijebu US Opena, koji je veliki Švicarac osvajao čak pet puta uzastopno (2004. - 2008.), ali od te slavne epopeje još je samo dvaput stigao do finala.

Na putu prema šestoj uzastopnoj tituli neočekivano ga je zaustavio Juan Martin del Potro, Argentinac je okrenuo 1-2 u setovima i break zaostatka u četvrtom setu 2009. godine, a 2015. u finalu je bio bolji Novak Đoković.

- Bit će ovo težak turnir, nema sumnje, ali osjećam da sam dio skupine koja ga može osvojiti - rekao je 38-godišnji Švicarac, kojega je lani u osmini finala šokirao Australac John Millman.

- Rani poraz u Cincinnatiju mi ne smeta, mislim da se već dugo nisam osjećao bolje uoči US Opena.

Problem Federera je što se nalazi u istom dijelu ždrijeba s Đokovićem, a Srbin definitivno ima igru za Švicarca i psihološku nadmoć, pogotovo nakon one čudesne pobjede u finalu Wimbledona kad je spasio dvije meč-lopte i do naslova stigao nakon tie-breaka kod rezultata 12:12 u petom setu. Nekako se uzima pod normalno da će velika trojka doći do polufinala i da će oni i samo oni odlučivati o naslovu, ali...

- Ima i mladih koji snažno kucaju na vrata - dodao je Federer.

Normalno je špijunirati

Jedan od njih je definitivno Danil Medvedev, osvajač Cincinnatija i peti tenisač svijeta nakon fantastičnog ljeta na sjevernoameričkom kontinentu. Rus je, na primjer, u Cincinnatiju pobijedio Đokovića.

- Sada znam da sa svojim najboljim tenisom mogu pobijediti doslovno svakoga - poraslo je samopouzdanje 23-godišnjeg Medvedeva.

On je u kvadrantu Đokovića i njihov bi se susret mogao dogoditi u četvrtfinalu.

- Normalno je da pogledaš dublje u ždrijeb, vidiš tko su ti mogući suparnici, da kažeš ‘špijunima’ koga će gledati, ali fokus je uvijek na prvom sljedećem meču - rekao je Srbin.

Za većinu stručnjaka, Nadal je najbolje prošao u ždrijebu, jer to tako mora biti kad su na drugoj strani najveći rivali, Đoković i Federer.

- Ne gledam na to kao na prednost, to je samo ždrijeb. Idemo saznati jesam li sposoban odraditi moj posao na ovoj strani.

Svi će gledati taj meč

Bivši Top 10 igrač, potom trener Andrea Agassija, Andyja Roddicka i Andyja Murraya, a sada analitičar ESPN-a, Brad Gilbert smatra da će US Open osvojiti Bianca Andreescu, kanadska tinejdžerska senzacija s titulama u Indian Wellsu i Torontu. Za Gilberta Andreescu već sada ima najbolji forhend na Touru, a da ima i glavu, dokazala je na ta dva velika turnira. Jedini problem za 19-godišnju Kanađanku mogao bi biti u tome da joj je ovo debi na US Openu. Prethodne dvije godine Andreescu je zapinjala već u 1. kolu kvalifikacija, a sada je 14. nositeljica i obilježena kao favoritkinja. Treba to sve procesirati.

- Ova mi je godina nadrealna. Uživala sam u svakom trenutku na terenu - rekla je Andreescu, čiji je omjer u 2019. godini 38-4, s tim da je od Miamija do Toronta odigrala samo jedan meč u Roland Garrosu zbog ozljede desnog ramena.

- Nisam očekivala da će se nešto poput ovoga dogoditi ovako brzo, ali vjerujem da sam sposobna za najveće stvari.

Šlager 1. kola svakako će biti obračun Serene Williams i Marije Šarapove, zakazan kao prvi večernji meč u ponedjeljak na stadionu Arthur Ashe.

- Nema onoga u New Yorku tko neće gledati taj meč, gledat ću i ja - poručila je prva igračica svijeta i braniteljica naslova Naomi Osaka.

Serena i Marija se ne vole i to traje od davnina, otkako je Ruskinja sa 17 godina iznenadila Amerikanku u finalu Wimbledona 2004. godine. U svojoj autobiografiji Šarapova je napisala da je čula Williams kako plače u svlačionici nakon tog meča. Navodno je Serena tada rekla da više nikada neće izgubiti od Marije i gotovo da je bila u pravu. Izgubila je te godine još na WTA Finalsu u Los Angelesu, ali od tada je nanizala nevjerojatnih 18 pobjeda. Što će ponuditi “showtime” u ponedjeljak?

Linker
24. travanj 2024 06:57