REUTERS
DRAMATIČNA ZAVRŠNICA

FOTO: TRILER U PARIZU! MARTIĆ PROPUSTILA PRILIKU ŽIVOTA I ISPALA S ROLAND GARROSA Igrala je sjajno, imala tri set-lopte pa ostala bez polufinala

Petra Martić nije uspjela postati treća hrvatska tenisačica s polufinalom na Grand Slam turnirima, 28-godišnja Dućanka je u svom prvom četvrtfinalu na jednom od četiri najveća turnira poražena od devet godina mlađe Markete Vondroušove – 6:7(1), 5:7 nakon točno dva sata igre.
Piše: Davor BurazinObjavljeno: 04. lipanj 2019. 10:03

Tako su Iva Majoli (osvajačica Roland Garrosa 1997. godine) i Mirjana Lučić (polufinale Wimbledona 1999. godine i Australian Opena 2017. godine) ostale usamljene, nisu dobile društvo, kojemu smo se nadali.

U analizi ovoga meča, u analizi Petrinog poraza definitivno ćemo se vraćati na završnicu prvog seta. Najprije je Petra od 2:3 otišla na 5:3 i imala servis, tada nije uspjela dovršiti set. Potom je na početnom udarcu Vondroušove kod 5:4 bila na 0:30, dva poena od seta, ali dopustila je Čehinji da se izvuče sa četiri uzastopna poena. Konačno, nakon što je držala za 6:5, Martić je stekla tri set-lopte, tri vezane (0:40 set-lopte na servisu Vondroušove, ali Čehinja se maestralno izvukla.

Čak je na treću set-loptu zabila svoj prvi as u meču. Taj trenutak spašavanja, možda baš taj as, potpuno su oslobodili Vondroušovu, a djelovali sasvim suprotno na Martić. Vidjelo se to u tie-breaku, Čehinja je nizom odličnih poena riješila 13. igru sa 7:1. Bila je u seriji, bila je nedodirljiva. Set je završila s dobivenih 12 od posljednjih 13 poena, pa je u tom stilu nastavila na početku drugog seta. Odjurila je na 3:0, a od onoga suočenja s tri set-lopte do tih 3:0 dobila je 24 od 27 poena.

Stadion Suzanne Lenglen, četvrtfinale Roland Garrosa, to je scena kojoj se ne odustaje tako lako. Nije ni Petra odustala, nije se predala i smogla je snage za povratak. Sljedeća dva gema je ona uzela, smanjila na 2:3, međutim, nada u potpuni povratak kratko je trajala. Opet je ostala bez početnog udarca, opet je upala u minus, a pogreške su se gomilale uslijed nervoze, ali i taktike Čehinje, koja je pametno „stala na loptu“ osjećajući da je s druge strane poljuljana suparnica. Samo što je Petra svjesna važnosti ovoga meča pokušala još jednom vratiti se i za tu je borbenost nagrađena.

Najprije je spasila meč-loptu na svom servisu i držala za 3:5, samo da bi u sljedećem gemu poništila još jednu meč-loptu, te konačno iskoristila treću break-loptu za 4:5. Upornost se isplatila, dobar dio gledatelja pokušavao joj je pomoći skandirajući njeno ime u teškim trenucima. Je li ih Petra čula, tko će znati? Valjda jest, držala je za 5:5 nakon što se prilično namučila, ali u tom olakšanju što je izjednačila rezultat u drugom setu, malo se i opustila. Vondroušova se pribrala, povela 6:5 i stavila novi pritisak na Petru. I pod tim pritiskom je Petra popustila. Prije toga je briljantnim forhend winnerom izvukla treću meč-loptu, ali na četvrtu je ostala bez rješenja.

- Vrlo težak meč, izgubila sam od nje četiri puta – rekla je Vondroušova u mikrofon bivšem tenisaču Fabriceu Santorou. – Ključ? Vjerojatno onaj gem u kojem sam spasila tri set-lopte. Nastojala sam igrati moju igru i sada sam jako sretna.

Statistika će reći da je Vondroušova zabila tri winnera više (29-26), ali i da je napravila čak 21 pogrešku manje (23-44), što će reći da je pri ovako neizvjesnom ishodu Martić morala poene osvajati po nekoliko poena. Zapravo, Čehinja je do 3:5 u prvom setu pokušavala zabijati, ali nakon toga je shvatila da tako ima manje izglede pobijediti. Okrenula je na drugu stranu, postala strpljivija, čekala kraću loptu za kontranapad. Smanjila je broj winnera, no inkasirala je na većem broju pogrešaka Martić. Tako je ljevoruka tinejdžerka kao nepostavljena igračica ušla u polufinale. Prije dvije godine je na taj način, također kao tinejdžerka, Jelena Ostapenko otišla do kraja i osvojila Roland Garros. Vondroušova će u polufinalu igrati protiv Johanne Konte.

Prije početka sezone Petra je naglasila da joj je prvi cilj u 2019. godini konačno osvojiti prvu WTA Tour titulu i to se dogodilo u Istanbulu krajem travnja kad je u finalu pobijedila upravo – Vondroušovu. Bio je to njihov četvrti međusobni susret i četvrta pobjeda naše tenisačice. Nešto više od mjesec dana kasnije Vondroušova je dočekala svojih pet minuta i naplatila se za ona četiri poraza (Auckland i Indian Wells prošle godine, Australian Open i Istanbul ove godine). Ne vjerujemo da će Petrino razočaranje eliminacijom u četvrtfinalu (do njega je došla u petom pokušaju na Grand Slam turnirima) dugo trajati, sezona na zemlji je za nju bila strahovito uspješna (15-3). Osim toga, za 19-godišnju Čehinju je znala da je opasna, bez obzira što je naša igračica u meč ušla kao favorit na papiru.

Nastavak sezone ponudit će još dosta prilika za Martić, mogućnost ulaska u Top 20 (već je osigurala najbolji renking u karijeri, 24. mjesto) i otvorenu borbu s Donnom Vekić za status najbolje hrvatske tenisačice (i Donna će imati renking karijere – 22. mjesto).

Linker
18. travanj 2024 20:37